Kerkeind (Haaren)

Plaats
Buurtschap
Oisterwijk
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Kerkeind (Haaren)

Terug naar boven

Status

- Kerkeind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oisterwijk. T/m 2020 gemeente Haaren.

- De buurtschap Kerkeind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haaren.

- De buurtschap Kerkeind heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam komt in ieder geval al sinds eind 19e eeuw op kaarten voor, als Het Kerkeind.

Naamsverklaring
Samenstelling van eind 'rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt', met kerk 'bedehuis', ter onderscheiding van de buurtschappen Holleneind W ervan en ('t) Eind O ervan.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kerkeind ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Oisterwijkseweg, Köppenstraat en Kreitweg (het gedeelte van deze weg ZO van het kruispunt met de weg Holleneind). De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Haaren, direct N van het dorp Oisterwijk, ONO van het dorp Berkel-Enschot, OZO van het dorp Udenhout, ZO van het dorp Biezenmortel en ZZW van het dorp Helvoirt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kerkeind omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Reacties

(2)

Mijn vader Theodorus Johannes Diks is op 4 juli 1911 op het Kerkeind in Oisterwijk geboren, helaas weet ik niet het huisnummer. Ik ben wel heel nieuwsgierig of er misschien foto''s bestaan van het Kerkeind uit die periode en hoe ik die eventueel zou kunnen bemachtigen. Bij voorbaat bedankt voor een reactie. Theo

Wat voorheen Kerkeind heette in Oisterwijk, heet tegenwoordig Kerkstraat. Op de site van Stichting De Vrijheid Oisterwijk hebben wij een pagina gevonden waarop zij per huis in Kerkeind/Kerkstraat een document hebben gemaakt met beschrijving in tekst en beeld. Dat kunt u hier vinden: http://www.devrijheidoisterwijk.nl/Huizen-per-straat.asp?Straat=Kerkstraat. Zoekt u nog meer informatie, dan kunt u terecht bij heemkundekring De Kleine Meijerij, die Oisterwijk en een aantal omliggende kernen als werkgebied hebben. Vaak hebben heemkundekringen wel archieven, bibliotheken en/of beeldbanken waar u meer informatie over het door u gezochte kunt vinden. Hun site vindt u hier: https://www.dekleinemeijerij.nl/. Succes gewenst met uw zoektocht.

Reactie toevoegen