Nieuws

plaatsengids_kaartversie_kaart.jpg

Onlangs is ons project gereed gekomen om van alle 6.500 plaatsen in ons land, van de allergrootste (Amsterdam) tot de allerkleinste (Abeltjeshuis) een informatieve homepage te maken. En nu ook als gratis handige app: niet meer tikken, alleen nog klikken!

Onlangs is ons project gereed gekomen om van alle 6.500 plaatsen in ons land, van de allergrootste (Amsterdam) tot de allerkleinste (Abeltjeshuis) een informatieve homepage te maken. En nu ook als gratis handige app: niet meer tikken, alleen nog klikken!

mirjam_en_frank_van_den_hoven_op_de_solex_door_twente_20100806.jpg

Plaatsengids.nl promoot het 'uit in eigen land' m.b.t. vooral de 6.000 relatief onbekende 'kleine kernen'. Practise what you preach: redacteuren Mirjam en Frank van den Hoven op de solex, op ontdekkingstocht door het Twentse platteland. Nu jíj nog! ;-)

Plaatsengids.nl promoot het 'uit in eigen land' m.b.t. vooral de 6.000 relatief onbekende 'kleine kernen'. Practise what you preach: redacteuren Mirjam en Frank van den Hoven op de solex, op ontdekkingstocht door het Twentse platteland. Nu jíj nog! ;-)

Terug naar boven

Reisgids van alle 6.500 Nederlandse plaatsen nu in één app

Plaatsengids.nl maakt met site en app papieren reisgidsen overbodig

Papieren en internet-reisgidsen en -naslagwerken over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 4.000 woonplaatsen, die daarbij altijd worden vergeten; de kleine buurtschappen in het buitengebied. Plaatsengids.nl promoot het kleinschalig toerisme in eigen land; de duizenden plaatsen en attracties die - naast de grote bekende plaatsen en attracties 'die je gezien moet hebben' - óók de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Daarom hebben wij naast de 2.500 steden en dorpen nu ook van alle 4.000 buurtschappen een informatieve homepage gemaakt. Dit is onlangs gereed gekomen. Verder hebben wij hier nu ook een handige kaart-app voor gemaakt, waardoor je op de kaart van Nederland al 'scrollend' de plaatsen kunt ontdekken in een streek waar je meer over wilt weten.

De kaart-app vind je op Plaatsengids/kaartversie. De site-versie vind je op Plaatsengids.nl. En hoe je beide als icoon op je mobiel kunt krijgen, zodat je ze altijd aanklikbaar bij de hand hebt (beide versies hebben namelijk hun specifieke voordelen; de site-versie is handiger als je direct naar een specifieke plaats wilt), vind je op Plaatsengids.nl/installeer de app.

Terug naar boven

Onbekend maakt onbemind

De 4.000 kleinste woonplaatsen in ons land, de buurtschappen, waren tot nu toe niet of nauwelijks systematisch beschreven. Vermoedelijk omdat ze zo onbekend zijn - wat vooral komt omdat ze in het postcodeboek ( = sinds 1978) zijn ‘vergeten’, voor de helft niet eens plaatsnaamborden hebben, en zelfs deels in de atlassen zomaar zijn ‘uitgegumd’ - en omdat ze zo klein zijn. En men wellicht daarom denkt dat er weinig over te vertellen valt (een vicieuze cirkel dus). Maar niets is minder waar! Uitgeverij Plaatsengids.nl heeft als doel het kleinschalig plattelandstoerisme in eigen land te promoten. Juist op dit gebied hebben óók de buurtschappen veel te bieden.

Terug naar boven

4.000 buurtschappen: klein maar fijn

Hoofdredacteur Frank van den Hoven - die deze materie al sinds 1993 bestudeert en eerder al enkele regionale reisgidsen heeft gemaakt: “Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt om naast de 2.500 steden en dorpen vooral óók de heemkundige en toeristische ‘underdogs’, de 4.000 ‘kleine kernen’ in het buitengebied, figuurlijk en vanaf heden middels de kaart-app ook létterlijk ‘op de kaart’ te zetten. Juist omdát die door andere instanties - zoals gemeenten, VVV’s, PostNL, Wikipedia, heemkundekringen en regionale reisgidsen - doorgaans worden vergeten, of er inhoudelijk maar bekaaid afkomen.

Want ook de buurtschappen zijn, hoe klein soms ook, leefgemeenschappen met een eigen identiteit en cultuur, met een eigen geschiedenis, bezienswaardigheden, evenementen, natuurgebieden en toeristische en recreatieve activiteiten. En ook waar de plaatsnaam eigenlijk vandaan komt is vaak een interessant verhaal, dat al iets over de ontstaansgeschiedenis van een plaats vertelt.”

Terug naar boven

Alles over Nederland nu op één site

Met enkele collega-redacteuren en tientallen vrijwilligers heeft Van den Hoven er sinds 2008 aan gewerkt om alle 6.500 plaatsen in ons land systematisch volgens een encyclopedische opzet te beschrijven op de website Plaatsengids.nl.

Zodat iedereen nu letterlijk met een druk op de knop snel kan vinden wat hij zoekt, over welke plaats dan ook. Alle onderwerpen staan bovenaan een plaatspagina namelijk met knoppen aangegeven, zodat je gericht naar de onderwerpen kan springen die je interesseren - zoals Bezienswaardigheden of Evenementen - en je daarvoor niet per se de hele pagina hoeft door te lezen of te scrollen.

Terug naar boven

Niet meer tikken, alleen nog klikken met de kaart-app

Als je gericht iets van een specifieke plaats wilt weten, kun je die in de site-versie middels de zoekfunctie opvragen. Vanaf heden is er nu ook een gratis kaart-app, waarin alle 6.500 plaatsen van ons land als links ('pointers', zie hieronder of hiernaast hoe dat eruit ziet) op de Google Maps-kaart van Nederland staan aangegeven. Je hoeft nu helemáál niets meer in te tikken, alleen nog schuiven en klikken!

Dat is vooral handig als je als wandelaar of fietser in een bepaalde streek op vakantie bent. De plaatsen waar je dan doorheen komt, en waar je meer over wilt weten, kun je op de kaart-app eenvoudig op je mobiel, tablet of laptop aanklikken, zonder dat je nog iets hoeft in te tikken. Dat is extra handig bij lange plaatsnamen - zoals Gasselternijveenschemond - en het voorkomt tikfouten.

Terug naar boven

Links naar alle relevante sites elders op het internet

Handig want tijdbesparend is verder dat Plaatsengids.nl alle nuttige informatie die over een plaats op het internet te vinden is, op één pagina heeft samengevat, met links naar die pagina’s voor wie er meer over wil weten. Er zijn namelijk heel veel thematisch gespecialiseerde websites, over toeristische objecten zoals kerken, molens, kastelen, forten, klokkenstoelen, watertorens, veerpontjes en wat al niet meer. Maar als je alles van één plaats wilt weten, moest je al die sites afzoeken om te zien of er van jouw plaats een beschrijving van een kerk, molen, kasteel en dergelijke is. Dat kost je een hoop tijd. Dat moest handiger kunnen.

Plaatsengids.nl heeft dit probleem opgelost door van alle 6.500 plaatsen een informatieve homepage te maken, met bondige beschrijving o.a. de aspecten:

  • Status
  • Naam
  • Ligging
  • Statistische gegevens
  • Geschiedenis
  • Recente ontwikkelingen
  • Bezienswaardigheden
  • Evenementen
  • Natuur en recreatiemogelijkheden
  • Lokale links.

Voor wie zich nader wil verdiepen, zijn per plaats vaak tientallen ‘deeplinks’ opgenomen naar o.a. de hiervoor genoemde thematische sites. Zodat je daar gelijk in de goede plaats terecht komt, en daar op die sites niet zelf naar hoeft te zoeken.

Terug naar boven

Facebook en Kennisbank

Vele voorbeelden van kleine plaatsen uit de categorie ‘nooit van gehoord’, waar toch veel te vertellen valt over geschiedenis, bezienswaardigheden, evenementen, natuur en dergelijke, vind je op onze Facebookpagina, waar wij vrijwel dagelijks een kleine onbekende maar interessante plaats in de spotlights zetten. Uiteraard waarderen we het als je onze Facebookpagina liked, om op de hoogte te blijven van nieuwtjes over kleine, relatief onbekende maar interessante dorpjes en buurtschappen.

Bijzonderheden m.b.t. onze plaatsen die op meer plaatsen of op het hele land betrekking hebben - zo zijn er bijvoorbeeld verschillende plaatsen die vinden dat ze de kleinste, oudste of het middelpunt van ons land zijn - en nog ca. 100 andere onderwerpen, vind je in onze Kennisbank.

Terug naar boven

Goede reis!

Veel lees- en kijkplezier gewenst met het 'ontdekken' van - de bijzonderheden van - alle 6.500 plaatsen in ons land. En ga de plaatsen ook eens in het echt bekijken! Wij zijn, na 20 jaar, 'al', of 'pas', net hoe je het bekijkt :-) , op de helft.

Frank en Mirjam van den Hoven, uitgever en hoofdredacteur resp. redacteur Plaatsengids.nl.