Eethen

Plaats
Dorp
Aalburg
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Eethen.jpg

Daar zijn we dan in Eethen.

Daar zijn we dan in Eethen.

Eethen (2).JPG

Kerkje uit de 12e eeuw in Eethen. Het ooievaarsnest is verdwenen, maar wie weet......

Kerkje uit de 12e eeuw in Eethen. Het ooievaarsnest is verdwenen, maar wie weet......

Eethen

Terug naar boven

Status

- Eethen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Aalburg. Per 1-5-1923 is een gemeente Eethen ontstaan, uit samenvoeging van de gemeenten Drongelen, Genderen en Meeuwen. De gemeente is in 1973 opgegaan in de gemeente Aalburg. Voor de gemeentelijke situatie vóór 1-5-1923 zie bij Genderen.

- Wapen van de voormalige gemeente Eethen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Eethen grenst in het W aan Meeuwen, in het NW aan Babyloniënbroek, in het NO aan Veen, in het O aan Genderen en in het Z aan Drongelen, en ligt N van Waalwijk en ZW van 'Wijk en Aalburg'.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Eethen* 137 huizen met 1.017 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 41/310 (= huizen/inwoners) en de dorpen Genderen 68/499 en Heesbeen 28/208. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 310 huizen met ca. 790 inwoners.
* Zoals hij toen kennelijk heette, volgens de Volkstelling van dat jaar, aldus (1). Volgens een andere bron heette de gemeente in die tijd anders. Zie daarvoor bij Genderen > Status.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Heesbeen, Eethen en Genderen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hervormde (PKN) kerk van de Hervormde Gemeente Eethen en Drongelen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In partycentrum De Schuur zijn regelmatig party's voor jongeren.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Eethen door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eethen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Eethen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Teratina.

- Onderwijs en kinderopvang: - In 2014 is in Eethen brede school De Bogert gerealiseerd, waarin Basisschool Prins Willem Alexander, een ruime gymzaal, de bibliotheek en een peuterspeelzaal zijn ondergebracht. Het vormt één geheel met het clubgebouw van voetbalvereniging GDC. Voor het project is in 2008 al de basis gelegd, als GDC wil uitbreiden. Om de leefbaarheid van het dorp verder te verbeteren, zijn de plannen destijds breed uitgewerkt, met naast uitbreiding bij de voetbalclub als voorlopig eindpunt aan de zogeheten Zuidrand 51 nieuwe wooneenheden en De Bogert. (bron)

De Prins Willem Alexanderschool is de dorpsschool van Eethen en telt ca. 100 leerlingen. Het pedagogisch klimaat is sterk en de leerlingen behalen goede resultaten. De school stimuleert zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en het samenwerkend leren. Zij leert de kinderen om te gaan met verschillen en is gedreven om het beste in ieder kind naar boven te halen. De school gaat met zijn tijd mee en maakt gebruik van tablets, met name voor rekenen, taal en spelling. Maar omdat kinderen leren met hoofd, hart en handen, is er ook genoeg ruimte om de leerstof te verwerken door te spelen, te schrijven, te praten, te bewegen, jezelf te presenteren, te knutselen, te tekenen etc.

- Sport: - v.v. GDC (voetbal).

- Zorg: - Dagbesteding Bijzonder is een zelfstandige zorgaanbieder voor ouderen en mensen met een beperking, gevestigd in het oude pand van de Prins Willem Alexanderschool (De Hoek 43 te Eethen). Het pand wordt verbouwd tot een multifunctioneel gebouw waar o.a. ook een fysiotherapeut en een huisartsenpost worden gevestigd. Ze bieden dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht en sta je als mens centraal. Iedereen moet zich hier thuis en beschermd voelen.

"Ik streef ernaar om mijn cliënten binnen een vaste dagstructuur activiteiten aan te bieden. Een dagstructuur geeft overzicht, je weet hoe de dag verloopt. Het dagprogramma heeft een vaste structuur met een ochtend- en een middagprogramma. Ook wil ik graag de ouderen uit de buurt betrekken bij de dagbesteding. Bijvoorbeeld een ochtend of middag gezellig een kopje koffie drinken, kaarten, breien, kaarten maken enzovoort. De cliënten van de dagbesteding kunnen de ouderen voorzien van een kopje koffie met een koekje. Ook kunnen ze natuurlijk samen deelnemen aan de activiteiten", aldus eigenaar Muriëlle van Dongen.

- Veiligheid: - EHBO afd. Eethen geeft op maandagavond van half september tot eind maart herhalingscursus. Tijdens deze avonden kunnen ook nieuwe cursisten een EHBO en Reanimatie met AED opleiding volgen. Door nieuwe cursisten op te leiden tijdens herhalingslessen van gevorderden blijkt dat nieuwe cursisten sneller inzicht krijgen van Eerste Hulp verlening doordat naast de theorie ook meer praktische kennis wordt opgedaan.

Reactie toevoegen