Meeuwen

Plaats
Dorp
Aalburg
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

meeuwen dorpsgezicht 1903 [640x480].jpg

Meeuwen dorpsgezicht 1903

Meeuwen dorpsgezicht 1903

Meeuwen (2).JPG

Het is feest in Meeuwen.

Het is feest in Meeuwen.

Meeuwen. (2).JPG

Een herenboerderij bij Meeuwen.

Een herenboerderij bij Meeuwen.

Meeuwen.JPG

De Witte Molen van Meeuwen.

De Witte Molen van Meeuwen.

Meeuwen..JPG

De 14 eeuwse kerk van Meeuwen

De 14 eeuwse kerk van Meeuwen

Meeuwen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Meeuwen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Meeuwen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Meeuwen.

Terug naar boven

Status

- Meeuwen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Aalburg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1923.

- Wapen van de voormalige gemeente Meeuwen.

- Onder het dorp Meeuwen valt de buurtschap Baan (deels, 1 pand)

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Meeuwen, Hill en Babyloniënbroek op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meeuwen heeft 3 rijksmonumenten.

- De Witte Molen.

- Gevelstenen in Meeuwen.

- Meeuwen en Drongelen lagen vanaf november 1944 tot de bevrijding in frontgebied en werden door de geallieerde troepen, die tot stilstand waren gekomen voor de Bergse Maas, voortdurend beschoten. Door het oorlogsgeweld werden Meeuwen en naburige dorpen langs deze rivier bijna helemaal verwoest. Vooral toen eind december 1944 en in januari 1945 een hevige strijd plaatsvond bij het Capelse Veer. Er vielen oorlogsslachtoffers en de bewoners moesten van de Duitse bezetter hun huizen verlaten. Ze evacueerden naar familie in andere dorpen, tot in Friesland toe. Na de bevrijding vonden ze bijna geheel verwoeste dorpen terug. Overal werden in ijltempo noodwoningen neergezet, maar de meeste zijn al lang verdwenen. Alleen een noodwoning in Drongelen (op de hoek Meeuwensedijk - Hagoort) is bewaard gebleven. Deze is in 2012 verplaatst naar achter de Witte Molen te Meeuwen. Na de verplaatsing is de woning gerenoveerd. Belangrijke onderdelen zoals een keukenblok en binnendeuren zijn uit een andere noodwoning gehaald voordat die werd gesloopt. De woning is ingericht met spullen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, zodat bezoekers een goede indruk krijgen van de wooncultuur uit die tijd. De Stichting Behoud Meeuwense Noodwoning wil van dit stukje cultureel erfgoed een museum maken dat jong en oud herinnert aan een bijna vergeten geschiedenis, als monument van vrede en vrijheid na een tijd van oorlogsgeweld.

Terug naar boven

Links

- Brassband Kunst en Vriendschap.

Reactie toevoegen