Meijel

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Peelland
Limburg

meijel gemeentehuis 1967 [640x480].jpg

Meijel gemeentehuis 1967

Meijel gemeentehuis 1967

LB gemeente Meijel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Meijel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Meijel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Meijel

Terug naar boven

Overnachten

- Weekendje Bilderberg Château Holtmühle met golf op 2 greenfees.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Meijel.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Meijel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Meijel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Meijel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Meijel is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Peelland, gemeente Peel en Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- Wapen van de voormalige gemeente Meijel.

- Onder het dorp Meijel vallen de buurtschappen Berg, Donk, Heldensedijk, Hof, Katsberg, Molenbaan, Nederweerterdijk, Platveld, Roggelse Dijk, Steenoven, Vieruitersten en Witdonk. Dat zijn in totaal 12 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Méél (wat ook op de in overleg met de heemkundevereniging vervaardigde plaatsnaamborden staat). Op (1) staat Mèèl, en in de in dit opzicht kennelijk verouderde Plaatsnamelies van Veldeke staat Mael.
Gezien de vanouds geïsoleerde ligging van Meijel, heeft het dorp een eigen dialect ontwikkeld. Meijel heeft ook een eigen dialectwoordenboek (Herman Crompvoets, Mééls woordeboek, uitg. Heemkundevereniging Medelo, 1991).

Oudere vermeldingen
16e eeuw Meijel, 1631 Meyel.

Naamsverklaring
Zonder oudere vormen moeilijk te duiden. Men heeft wel voorgesteld uit te gaan van medelo* 'in het midden gelegen bos', vergelijk Medel. (2)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Meijel ligt NO van Weert en Nederweert en grenst in het W en N aan de provincie Noord-Brabant. W van Meijel ligt natuurgebied De Groote Peel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Meijel, die slechts het dorp omvatte, 170 huizen met 996 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Meijel ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Meijel heeft - naast zijn geïsoleerde ligging tussen moeras en Peel - ook politiek lang in een isolement gezeten. Terwijl buurgemeente Deurne wel tot de Generaliteitslanden behoorde, maakte Meijel daar geen deel van uit. Meijel hoorde bij het Overkwartier of Opper-Gelre en was dus achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks (of Belgisch). In de Franse tijd hoorde het ook bij het Belgisch departement van de Nedermaas. De andere buurgemeente Helden behoorde tot Pruisisch Opper-Gelre. De laatstgenoemde twee buurgemeenten hebben eeuwenlang ruzie gemaakt over tussengelegen turfgronden, hoewel Brabanders en Limburgers (ook uit Helden) met elkaar huwden en zich in Meijel vestigden. Dit laatste resulteerde in een geheel eigen dialect, dat dichter bij de Brabantse peeldialecten ligt dan bij de Limburgse en ook veel overeenkomsten vertoont met het net over de Limburgs-Brabantse grens liggende Neerkant.

Meijel ligt tevens bij één van de weinige doorgangen door de Peel, aan de weg van 's-Hertogenbosch naar Keulen. Mogelijk gaat deze verbinding tot in de Romeinse Tijd terug, toen de weg de belangrijke tempelplaats Empel met Keulen verbond. Langs deze weg zijn tal van Romeinse vondsten gedaan. Meijel was vanouds een doorgangsplaats voor het verkeer tussen Brabant en Limburg. Hier moest worden overgeladen omdat de Limburgse karrensporen breder waren.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Meijel, kunt u terecht bij Heemkundevereniging Medelo, op welker site u vele informatieve pagina's vindt, o.a. over de geschiedenis van Meijel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meijel heeft 11 rijksmonumenten.

- Sint Willibrordusput (Hof bij nr. 8) uit 1899, gebouwd op een oude bron.

- Annakapel.

- Zes kazematten (Vossenberg bij nr. 1), verdedigingswerken uit 1939-1940.

- Grenssteen uit 1648 (Hof bij nr. 8), destijds de scheiding vormend tussen de Zeven Provinciën en Oostenrijk. De paal is aan de ene zijde voorzien van het wapen der Zeven Provinciën en aan de andere zijde de adelaar van Oostenrijk.

- Gevelstenen in Meijel.

- De huidige Sint Nicolaaskerk van Meijel heeft op deze plek al enkele voorgangers gehad. De Sint Nicolaaskerk is een in speklagen opgetrokken neogotische driebeukige hallenkerk met netgewelven en een hoge toren in vier geledingen met zeszijdige naaldspits. De kerktoren heeft een hoogte van 79,8 meter waarmee het tot de hogere kerktorens van Nederland behoort.
In de 12e eeuw stond op de plaats van het huidige gebouw reeds een zaalkerk. In 1835 werd een nieuwe grotere kerk gebouwd, maar de 12e eeuwse toren bleef behouden. Aan het einde van de 19e eeuw was het nieuwe kerkgebouw te klein voor de snel toegenomen bevolking. In 1904 kwam een nieuwe kerk gereed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk op 25 september 1944 door de Duitsers opgeblazen. Op 27 oktober werd de kerk opnieuw opgeblazen, waarbij ze geheel verwoest werd. Tussen 1944 en 1955 werden de kerkdiensten in noodgebouwen gehouden. In 1955 is het door Frits Peutz ontworpen huidige kerkgebouw in gebruik genomen. Nadere informatie over de Sint Nicolaaskerk te Meijel.

- Voormalige kapelanie (Kalisstraat 1) uit 1752. Gepleisterd pand onder pannen zadeldak tussen puntgevels. De puntgevel aan de straatzijde heeft met de geblokte bepleistering, de vier- en zesruitsdraairamen en het bovenlicht met levensboom een uiterlijk, dat bepaald is door een verbouwing in het derde kwart van de 19e eeuw. Lagere aanbouw onder pannen zadeldak, aan de straatzijde een dakkapel en in de voorgevel een deur en drie ramen, welke laatste gelijk zijn aan die van de hoofdbouw.

- Voormalige schutsluis uit 1861 in het meest westelijke kanaalpand, aan het begin van het Afwateringskanaal tegenover de Noordervaart. De sluis ligt tegenover Kanaaldijk 3, precies op de grens van de voormalige gemeenten Meijel en Helden (kern Beringe). In 1886 zijn de oorspronkelijk houten sluismuren afgebroken en nieuw opgemetseld in steen. Sinds 1932, toen het kanaal voor scheepvaart werd gesloten, wordt de sluis niet meer als zodanig gebruikt. De sluisdeuren en een deel van de bewegingsinrichting zijn thans verdwenen. Nabij de sluis ligt de voormalige sluiswachterswoning.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De nationaal bekende Fiets4daagse De Peel (juli) kunt u starten vanuit Meijel, Deurne, Stiphout of Weert. Er doen jaarlijks ca. 10.000 deelnemers uit heel Nederland aan mee. De fietsroutes voeren onder andere door het Nationaal Park De Groote Peel in de Peel, het Recreatiedomein Maasvallei en de Kempen met onder andere het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Dit is afhankelijk van de gekozen startplaats. De routes (u kunt kiezen uit de afstanden 30, 45 en 60 km) zijn beschreven en bewegwijzerd. Naast het fietsen worden er in de regio allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Site Fiets4daagse De Peel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Biologische frambozenteler Raspberry Maxx heeft een webwinkel waar u online kunt bestellen. U kunt dit lovenswaardige initiatief steunen door Vriend van Raspberry Maxx te worden: bestel een Prepaid Pakket voor €25 met een waarde van €30 en geef deze ondernemers zo een steuntje in de rug.

Terug naar boven

Links

- Dorpsoverleg Meijel.

- Zorgboerderij De Katsberg.

 

Reacties

(1)

Mag ik meer weten over het bordje dat staat bij de voormalige Meijelse brug, vlak bij het oude schutterslokaal van Sint Nicolaas, over 38 Meijelse personen die door een razzia naar Duitsland te werk werden gezonden, en waar er twee niet zijn terug gekomen, zijn volgens het bordje daar overleden.
Wie zijn (waren) die personen?
Ben zelf een Meijelse persoon, woon nu in Roggel.
Heb het bordje gisteren pas ontdekt, het staat er wel wat verscholen in een hoekje, waarom is die plek daar gekozen?
Groeten van Piet van Rijt, [email protected]

Red.:
Beste heer Van Rijt,
Uw vragen kunt u het beste voorleggen aan heemkundekring Medelo. Hun site vindt u hierboven onder het kopje Geschiedenis.

Reactie toevoegen