Drongelen

Plaats
Dorp
Aalburg
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

drongelen kruisstraat 1975 [640x480].jpg

Drongelen Kruisstraat 1975

Drongelen Kruisstraat 1975

NB gemeente Drongelen Hagoort Gansoyen en Doeveren in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Drongelen Hagoort Gansoyen en Doeveren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Drongelen Hagoort Gansoyen en Doeveren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Bommelerwaard Land van Heusden Tielerwaard eo kaart 1773 (Kopie).gif

Bommelerwaard Land van Heusden Tielerwaard eo kaart 1773

Bommelerwaard Land van Heusden Tielerwaard eo kaart 1773

Drongelen

Terug naar boven

Status

- Drongelen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Aalburg. T/m 31-7-1908 gemeente Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren. Per 1-8-1908 naamswijziging in gemeente Drongelen (dat was dus geen herindeling!). Per 1-5-1923 over naar gemeente Eethen, in 1973 over naar gemeente Aalburg. De gemeente viel van 19-9-1814 tot een besluit van 10-2-1815 onder Zuid-Holland.

- Wapen van de voormalige gemeente Drongelen.

- Onder het dorp Drongelen viel ook de kennelijke buurtschap Bruk, deze naam komt althans op oude kaarten voor (zie de kaart uit 1773 elders op deze pagina) W van Eethen, volgens (1) rond 1900 vallend onder de gemeente Drongelen c.s.. De buurtschap is kennelijk verdwenen want is in huidige literatuur en kaarten nergens meer te vinden. Anderen opperen dat het een lokale benaming zou kunnen zijn (geweest) voor het dorp Babyloniënbroek. Gezien de situering op de genoemde kaart is dat een plausibele theorie. Weet iemand hoe het zit met dat Bruk? Wij vernemen het graag.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Dróngele.

Naamgeving en spelling gemeentenaam
In de gemeentenaam zoals die gold t/m 31-7-1908, werd het gemeentenaamdeel Haagoort ook wel gespeld als Hagoord, Hagoort en Haagoord, en het gemeentenaamdeel Gansoijen werd ook wel gespeld als Gansoyen. De gemeente zelf werd ook wel aangeduid als 'Drongelen, Doeveren, Gansoijen en Hagoort' (andere volgorde dus als hierboven onder Status) en kortweg als 'Drongelen c.a.'. In de wet waarbij de gemeentenaam werd gewijzigd (Staatsblad 237 van 1908) staat de onjuiste spelling 'Hangoort' in plaats van Haagoort. Dit is gebaseerd op een fout in de gemeentenamenlijst van Binnenlandse Zaken van 1887, die ook is overgenomen in de namenlijst bij de Kieswet van 1896.(2)

Oudere vermeldingen
1270 Drungele, 1274 Drongel, 1312-1350 Dronghel, Dronghelen, 1339 Drongelen, 1371 en 1388 kopie ca. 1388 Dronghelen, 1400 en later Dronghelen, Drongelen.

Naamsverklaring
Misschien een samenstelling van lo 'licht, open bos' en een eerste deel dat wel wordt verbonden met het Oudnoorse drengr 'dikke stok'. Ook heeft men gedacht aan een waternaam Drongel*, een afleiding met -l- suffix van drong, bij de woordstam van dringen, vergelijk voor de betekenis het volgende citaat: "Sluisen om 't water, als te drong wert, uit te laeten".(3)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Drongelen grenst in het NW aan Meeuwen, in het NO aan Eethen en Genderen en in het zuiden aan de rivier de Bergse Maas en Waalwijk, en ligt OZO van Dussen, ZO van Babyloniënbroek en ZW van Wijk en Aalburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Drongelen c.a. 76 huizen met 491 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 54/358 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Doeveren 17/113, Gansoijen 3/12 en Hagoort 2/8. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Drongelen zijn resten van Romeins aardewerk gevonden.

- Verhalen over de geschiedenis van Drongelen, Hagoort, Gansoijen en Doeveren op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het speelterrein aan de Gansoyen in Drongelen is in 2017 volledig gerenoveerd. Er zijn 4 nieuwe speeltoestellen geplaatst. Op 20-7-2017 is het vernieuwde speelterrein feestelijk in gebruik genomen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Drongelen door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Drongelen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Oude School wordt beheerd door Stichting Dorpsbelangen Drongelen. De stichting vindt het belangrijk dat er een dorpshuis is in een klein dorp als Drongelen. Niet alleen voor de leefbaarheid van het dorp, maar ook voor de samenhang met de omliggende dorpen. En dat moet zeker blijven bestaan. In en rondom het dorpshuis worden dan ook regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals themafeesten, bingo, Koningsdag, Sinterklaasviering, eten voor ouderen, stratenderby en dorpsbarbecue. Het dorpshuis is eveneens een knusse locatie voor feesten en partijen. Denk daarbij aan verjaardagen, bruiloften en kraamfeesten. Een alles-in-één formule is hierbij mogelijk, want het dorpshuis biedt verschillende soorten buffetten en barbecue-pakketten aan. Bovendien heeft De Oude School een eigen huis-DJ.

Buffetten en BBQ-pakketten kunnen ook op locatie afgeleverd worden. Kom je dan materialen tekort om je feestje thuis te laten slagen, dan kun je deze huren bij het dorpshuis. Ze verhuren onder andere statafels, stoelen, barkrukken, borden, bestek, glazen, barbecue en een luchtkussen. Behalve voor besloten feesten is het dorpshuis eveneens geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen, voorstellingen of andere bijeenkomsten. Zo is er een beamer aanwezig. Er is dus genoeg te doen in het dorpshuis. En dat allemaal op vrijwillige basis, want het dorpshuis wordt geheel door vrijwilligers gerund.

Reactie toevoegen