Aalburg

Gemeente
Aalburg
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Aalburg

Terug naar boven

Status

- Aalburg is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena. Gemeentehuis te Wijk en Aalburg.

- De gemeente is in 1973 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eethen, Veen en Wijk en Aalburg. Naast deze dorpen omvat de gemeente verder nog de dorpen Babyloniënbroek, Drongelen, Genderen en Meeuwen en de buurtschappen Baan (deels), Biesheuvel, Hill (grotendeels), Moleneind en Spijk. Dat zijn bij elkaar dus 7 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Aalburg.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Aalburg.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar een van de vroegere kernen in de gemeente; Aalburg, die later met Wijk is aaneengegroeid tot het huidige dorp Wijk en Aalburg.

Oudere vermeldingen
889 kopie 13e eeuw Alburch, 10e-11e eeuw Alburg, 1108-1121 kopie 13e eeuw Alburgh, 1114-1115 kopie 12e eeuw Alborg, 1131 Alburch, 1212 Alburg, 1e kwart 13e eeuw Alleburhc, 1336 Aelborgh, 1487 Aelborch, 1514 Aelbourch.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse burg 'versterkte plaats, burcht' en aal, waarvan de oorsprong onzeker is. Misschien te verbinden met het Oudnederlandse alha* 'woning' respectievelijk 'tempel, heiligdom'. Ook is gewezen op aal 'geheel, groot' (vergelijk Almere), maar de betekenis 'groot' acht men zeer onzeker. Anderen dachten aan aal 'spitse geul', aal 'paling' of aan het Middelnederlandse ale 'bier'. Burg-namen uit de post-Romeinse tijd refereren vaak aan oude Romeinse castella en bij de kerk zijn scherven van Romeins aardewerk gevonden.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Aalburg ligt in het noordwesten van Noord-Brabant, in de streek Land van (Heusden en) Altena.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Aalburg heeft ca. 5.000 huizen met ca. 12.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van de kernen in de huidige gemeente Aalburg op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aalburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Aalburg.

Reactie toevoegen