Genderen

Plaats
Dorp
Aalburg
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

genderen chr school 1975 [640x480].jpg

Genderen Chr. school 1975

Genderen Chr. school 1975

Genderen.JPG

In Genderen aangekomen.

In Genderen aangekomen.

Genderen (3).JPG

De hervormde kerk van Genderen uit de 13e eeuw.

De hervormde kerk van Genderen uit de 13e eeuw.

Genderen (2).JPG

Dorpsgezicht Genderen.

Dorpsgezicht Genderen.

Genderen

Terug naar boven

Status

- Genderen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Aalburg.

- Dit dorp heeft een nogal complexe gemeentelijke voorgeschiedenis, qua naamgevingen. We zetten het hier op een rijtje: Er waren eens 3 dorpen, die als gemeente t/m 7-5-1819 'Eethen, Genderen en Heesbeen'* heetten (meestal stond bij dit soort meervoudige namen de belangrijkste plaats vooraan, en Eethen was ook veruit het grootste dorp). Per 8-5-1819 wordt deze gemeente van naam gewijzigd in 'Heesbeen, Eethen en Genderen'* (kennelijk wordt vanaf dan Heesbeen belangrijker gevonden, wat curieus is, want dat was veruit het kleinste dorp van de 3, met maar een paar handenvol huizen). Per 1-8-1908 wordt deze gemeente wederom van naam gewijzigd, en wel in 'Genderen' (waarbij de andere 2 dorpen dus uit de gemeentenaam verdwijnen). Deze gemeente Genderen wordt per 1-5-1923 opgeheven en gaat op in de fusiegemeente... Eethen (die als nieuwe gemeente ontstaat uit de gemeenten Genderen, Drongelen en Meeuwen. De gemeente Eethen gaat in 1973 op in de gemeente Aalburg.(1)
* Aangezien deze gemeenten geografisch gezien hetzelfde waren als de gemeente Genderen per 1-8-1908, hebben wij voor deze voormalige gemeenten geen aparte pagina's aangemaakt.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Genderen grenst in het ZW aan Drongelen, in het W aan Eethen, in het N aan Veen, in het O 'Wijk en Aalburg' en in het ZO aan de rivier de Bergse Maas, Heesbeen en Doeveren, en ligt W van Heusden, NW van Drunen en NNO van Waalwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Genderen 68 huizen met 499 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 690 huizen met ca. 1.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Heesbeen, Eethen en Genderen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Genderen heeft 3 rijksmonumenten.

- Schrikmolen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Genderen door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Genderen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Genderen.

- Onderwijs: - Basisschool Het Fundament.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior. - Kerkkoor Genderen heeft ca. 70 leden.

Reactie toevoegen