Vroomshoop

Plaats
Dorp
Twenterand
Twente
Overijssel

vroomshoop groeten uit 1960 [640x480].jpg

Vroomshoop Groeten uit 1960

Vroomshoop Groeten uit 1960

Vroomshoop

Terug naar boven

Status

- Vroomshoop is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Twenterand. T/m 2000 gemeente Den Ham.

- Onder het dorp Vroomshoop valt ook een deel van de buurtschap Fortwijk.

- T/m 2009 viel ook het dorp Geerdijk voor de postadressen onder Vroomshoop. Sinds 2010 heeft Geerdijk een eigen postcode en postale plaatsnaam en is daarmee een formele woonplaats geworden.

- Vroomshoop heeft als slogan 'De diamant van Twenterand', en op de lokale Facebookpagina spreken ze ook van 'Een dorp met een groot hart'.

Terug naar boven

Ligging

Vroomshoop ligt ZZW van Hardenberg, NNW van Vriezenveen, en grenst in het W aan Den Ham, in het N aan Geerdijk en Beerzerveld, in het NO aan Sibculo, in het O aan Westerhaar-Vriezenveensewijk, in het Z aan Daarlerveen en in het ZW aan Daarle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Vroomshoop heeft ca. 3.500 huizen met ca. 8.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instantie en literatuur:

- Oudheidkundige Vereniging Den Ham - Vroomshoop.

- In 2010 is het 300 pagina’s dikke standaardwerk ‘Levend Vroomshoop, een veelzijdig kanaaldorp in woord en beeld’ verschenen. Dat was een groot succes; er zijn er meer dan 1500  van verkocht.

- Zie ook onder het kopje Links > Belangenvereniging.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De plek waar Vroomshoop rond 1860 is ontstaan, is in 2014 gemarkeerd door de plaatsing van 4 authentieke sluisdeuren bij het Zwolsekanaal. Sluis 5 is op die manier visueel in ere hersteld.

Terug naar boven

Evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Smoezen is opgericht in 1951 en heeft dus in 2017 het 66-jarig bestaan gevierd (in de carnavalswereld rekent men voor jubilea namelijk in eenheden van 11 jaar, in dit geval dus 6x11).

- Internationaal Vliegerfestival Vroomshoop (paasweekend, in 2018 voor de 10e keer).

- Bij de Avondvierdaagse (juni) kun je kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

- Forest Hill Festival (op een zaterdag in juli).

- Tijdens het Houtdorp in de schoolvakantie komt de basisschooljeugd dagelijks bij elkaar om hutten te bouwen en andere leuke activiteiten te ondernemen.

- American Tukkerday (weekend in september) met o.a. verkiezing van de mooiste auto, motor en truck, wrestling, spinning wheels, tattoo artist, stands, live muziek. Toegang geheel gratis voor zowel kijkers als bezitters van Amerikaanse voertuigen.

- Feestweek (gedurende 4 dagen in september).

- 1x per 2 jaar (in de oneven jaren) is er begin december de Vroomshoopse Revue.

- Op een vrijdag half december is er in Vroomshoop de jaarlijkse Kerstmarkt, met verlichte kramen, kerstspel, muziek etc. Activiteitencentrum Het Punt richt midden op de Kerstmarkt een sfeervol Horecaplein in. Daarnaast is er livemuziek van Midwinterhoorngroep Twenterand. Een gedeelte van de Kerstmarkt vindt overdekt plaats in kerkelijk centrum Irene. Er zijn maximaal ca. 55 verlichte kramen beschikbaar. Daarnaast is er ook ruimte voor deelnemers om een standplaats te huren voor een eigen kraam. Belangstellenden kunnen online hun kraam reserveren via de site van Oranjevereniging Vroomshoop.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Aquapark De Zandstuve is naar eigen zeggen "het mooiste zwembad van Overijssel".

- Dorcas Winkel Vroomshoop is onderdeel van de christelijke organisatie Dorcas hulp en ontwikkeling, die zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking en noodhulp in 18 verschillende landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Op de veldkantoren van Dorcas in die landen werken bijna uitsluitend lokale medewerkers. Zij hebben een helder beeld van wat er nodig is in de verschillende gebieden en zijn snel ter plekke in geval van nood. Doordat zij onderdeel zijn van de lokale cultuur weten zij wat effectief werkt. In de winkel werken ca. 60 Vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Zij houden zich bezig met het verzamelen van tweedehands goederen, en geven deze producten een tweede leven. Alle producten zijn van zeer goede kwaliteit en zijn zachtgeprijsd. De opbrengst gaat volledig naar het goede doel. De verschillende vestigingen hebben allemaal hun eigen doel en project. Zo zet Dorcas Winkel Vroomshoop zich in voor kinderhuizen in Mozambique.

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's, ansichtkaarten e.d. van Vroomshoop op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vroomshoop (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vroomshoop.

- Nieuws: - Nieuws over Vroomshoop op Facebook.

- Belangenvereniging: - Stichting Dorpsraad Vroomshoop - Geerdijk heeft ten doel het woon-, leef- en werkklimaat in deze dorpen te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Dit alles onder het motto: "Met Mekaar, Veur Mekaar, Good Veur Mekare". - Stichting Levend Vroomshoop is voortgekomen uit de historische expositie “Bekiek het maar” in 2009 over het 150-jarig bestaan van het dorp. Dat was een doorslaand succes en veel bezoekers vroegen een vervolg te geven aan dit evenement. Daarop besloten de vrijwilligers van de tentoonstelling deze stichting op te richten. De stichting voor historie, cultuur en educatie heeft als doel de geschiedenis en de cultuur van Vroomshoop op allerlei manieren en in al zijn aspecten levend te houden. Dat ze daar prima in slagen kun je lezen onder deze link, waar ze beschrijven welke initiatieven ze sinds de oprichting al hebben ondernomen. En dat zijn er heel veel!

- MFA: - Activiteitencentrum Het Punt is in 2015 gereed gekomen. Het Punt is een multifunctionele accommodatie (MFA) waarin o.a. een Grand Café, theater, vergaderfaciliteiten en een sporthal zijn gevestigd. Er vinden allerlei activiteiten plaats, zoals concerten, modeshows, theatervoorstellingen, sportevenementen en lezingen. Door de verscheidenheid aan faciliteiten is Het Punt daarnaast ook een uitstekende locatie voor vergaderingen, bijeenkomsten en personeelsfeesten.

- Onderwijs en kinderopvang: - Scholengemeenschap Het Noordik. - Willibrordusschool. - Kinderopvang De Giraffe is een flexibele kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

- Muziek: - Muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop.

- Sport: - Voetbalvereniging Vroomshoopse Boys. - Voetbalvereniging Sportlust Vroomshoop is opgericht in 1950 en heeft tegenwoordig ook een loopgroep. - Gymnastiekvereniging LOVA.

- Zorg: - Dagbesteding Het Flierbergh.

- Veiligheid: - Brandweer Vroomshoop bestaat uit ca. 17 vrijwilligers die 24 uur per dag klaarstaan voor de brandveiligheid van de inwoners.

Reactie toevoegen