Beerzerveld

Plaats
Dorp
Ommen
Salland
Overijssel

Beerzerveld

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Beerzerveld.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Beerzerveld.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Beerzerveld.

Terug naar boven

Status

- Beerzerveld is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen.

- De bebouwing rond de weg Beerzerhaar W van Beerzerveld werd vanouds ook als buurtschap gezien, tegenwoordig (volgens de atlassen althans) kennelijk niet meer. Volgens Google Maps staat het buurtje NO  van Beerzerveld, rond de kruising van het kanaal met de Kloosterdijk, bekend als buurtschap Beerserveen, maar daar kunnen wij verder niets over vinden.

Terug naar boven

Ligging

De kern van Beerzerveld ligt NO van Den Ham, Z van Mariënberg en grenst in het O aan het kanaal Almelo-De Haandrik.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Beerzerveld omvat, inclusief het onder het dorp vallende buitengebied, ca. 350 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het kanaal Almelo–De Haandrik is omstreeks 1855 gegraven en in 1857 komt er al een brugwachter die de Kloosterdijkbrug bedient. Rond 1860 komen er mensen rond het kanaal wonen om in de omgeving veen (turf) af te graven en zo is Beerzerveld ontstaan. De eerste bewoners komen hoofdzakelijk uit Friesland en de kop van noord-west Overijssel.

In 1871 komt er een openbare school. Na de Afscheiding in de jaren negentig waardoor de Gereformeerde Kerk ontstaat, komt er in 1907 ook een gereformeerde school in Beerzerveld (tegenwoordig is daar bouwbedrijf V.d. Veen in gevestigd). In 1901 wordt de hervormde kerk gebouwd. In 1924 worden twee lokalen van de Openbare school als Hervormde school in gebruik genomen. Deze school stond aan de Oosterweg en is pas in 1958 opgesplitst. Aan de van Alewijkstraat (genoemd naar de eerste dominee van de kerk) werden toen twee nieuwe gebouwen neergezet, waarvan 1 voor het Openbaar en 1 voor het Hervormd onderwijs.

Sinds begin 20e eeuw is Beerzerveld geleidelijk gegroeid, mede door het gereed komen van de spoorlijn Ommen–Hardenberg in 1905 en de spoorlijn Almelo–Mariënberg in 1906, het verharden van de provinciale weg langs het kanaal van Vriezenveen naar Hardenberg in 1907 en de weg van Ommen naar Hardenberg in 1910. Hierdoor komt er steeds meer structuur aan Beerzerveld. Na de winkels en cafés komt er nu ook een rijksveldwachter, een arrestantenlokaal en een hulppostkantoor.

Na de Tweede Wereldoorlog verrijzen er huizen aan de Van Alewijkstraat en in begin jaren zestig aan de oostzijde de dubbele en begin jaren zeventig aan de westzijde de vrijstaande woningen aan de Oordstraat. In de jaren tachtig wordt er verder gebouwd met de Liezenstraat en de Nijboerstraat.

Marienberg en Beerzerveld zijn doordat ze kort bij elkaar liggen, voor veel voorzieningen op elkaar aangewezen, hoewel zij in verschillende gemeenten liggen. Zo zijn er sinds 1976 gezamenlijke voetbalvelden aan de Westerweg. Het actieve verenigingsleven kent verder nog verenigingen zoals de Broederband, Toneelvereniging Vorie Vana, volleybalvereniging De Pallegaste, de sjoelclub en nog enkele biljartverenigingen. (bron: Jan Wind, Beerzerveld)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hervormde kerk uit 1901. Site Hervormde Gemeente Beerzerveld.

Terug naar boven

Links

- Plaatselijk Belang Beerzerveld-Mariënberg.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Beerzerveld.

 

Reactie toevoegen