Volkel

Plaats
Dorp
Uden
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Volkel

Terug naar boven

Status

- Volkel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de streek Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Uden.

- Onder het dorp Volkel vallen ook de buurtschappen Biesthoek (deels), Heikant, Lagenheuvel, Lankes (grotendeels), Maatsehei, Niemeskant, Oosterens, Peelsehuis (deels), Schadron, Strepen, Vloet en Weeg (deels). Dit zijn 12 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

In het lokale dialect
Volker.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet Volkel Piepergat. De inwoners zijn dan piepers (aardappels) en pieperinnekes.

Terug naar boven

Ligging

Volkel ligt direct ZO van Uden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Volkel 280 huizen met 1.301 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het dorp is vooral bekend vanwege de nabijgelegen militaire vliegbasis Volkel. Vanwege de geluidsoverlast van de straaljagers mag er al ca. 20 jaar niet worden gebouwd in het dorp. Het lijkt niet aannemelijk dat de bouwstop op korte termijn wordt opgeheven, zeker als de nieuwe Joint Strike Fighter (JSF), die nog meer lawaai maakt, hier naartoe komt. Nadelen van de lange bouwstop zijn dat de jeugd wegtrekt, de vergrijzing toeneemt en de leefbaarheid in het dorp afneemt.

- Op Vliegbasis Volkel staan sinds 2010 (voorheen Leeuwarden) o.a. dag en nacht twee F-16-jachtvliegtuigen paraat om het Nederlandse luchtruim te beschermen. Dit is de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). De Koninklijke Luchtmacht voert de QRA-taak uit in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd. De jachtvliegtuigen gaan op het toestel af om het te identificeren en om contact te maken met de bemanning.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Volkel heeft 3 rijksmonumenten.

- Volkel heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Neije Kreiter.

- Mariakapel.

- Traditiekamer Typhoon van Vliegbasis Volkel geeft het ontstaan en de ontwikkeling weer van het vliegveld en het gebruik ervan door de Luftwaffe en Royal Air Force. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de naoorlogse ontwikkeling van het vliegveld tot wat het nu is: een moderne vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Piepers.

- Volkel in de Wolken (eind mei) is een vliegshow met braderie en livemuziek.

- In 2008 viert de Volkelse band BZB (voorheen Band Zonder Banaan) haar 15-jarig jubileum middels een nieuw festival in Volkel: Festyland. Dat is kennelijk zo goed aangeslagen dat het een jaarlijks festival is geworden (weekend in oktober). Het is inmiddels uitgegroeid tot een megafestatie met ca. 100 artiesten en acts, op 10 podia. Het festival met o.a. pop, rock, dance en theater, vindt plaats op Recreatiepark Hemelrijk, profileert zich als dé afsluiting van het festivalseizoen en trekt ca. 25.000 bezoekers. - Festyland Aftermovie 2015.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De educatieve functie van Dierenpark Zie-ZOO is erg belangrijk en gaat veel verder dan alleen maar het tentoonstellen van de verschillende diersoorten. Het park wil een verhaal vertellen met als “rode draad” het centrale thema: 7 werelddelen met de daarbij behorende biodiversiteit. Bij de dieren van het park wordt op verschillende manieren informatie getoond over hun ecologische en biologische context.

- Pieter en Carla Jacobs hebben op hun terrein op Houtvennen 1a* Bezoekerscentrum Steltenberg gerealiseerd, in een recent gebouwde hooiberg en Vlaamse schuur. Een mooi startpunt om het gebied van het Duits Lijntje e.o. te verkennen.
* Formeel 'in' Volkel gelegen, maar in de praktijk NO van het dorp, N van de Vliegbasis, direct Z van de Trentse Bossen gelegen, tegen de grens met de N hiervan gelegen buurtschappen Oventje en Trent en dorp Zeeland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Volkel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Volkel.

- Muziek: - Blaaskapel De Peelknijnen is gevestigd op Vliegbasis Volkel en is opgericht in 1978 met als doel om desgevraagd bij gelegenheden op de Vliegbasis of daarbuiten muzikale ondersteuning te verlenen. Als een van de oudste kapellen uit de regio is men tot op de dag van vandaag steeds hard aan de weg aan het timmeren en druk in de weer om meer dan alleen maar Carnavalsmuziek ten gehore te brengen. Waar de Blaaskapel vroeger alleen tijdens de Carnaval te horen was, spelen zij nu het hele jaar door op evenementen, feesten en partijen. Mede door het moderne repertoire is de Blaaskapel een graag geziene gast om mee te helpen een evenement tot een succes te maken.

- Sport: - Volleybalvereniging Terraveen Forzato Combinatie speelt in sporthallen in Odiliapeel, Venhorst en Volkel.

Reactie toevoegen