Biesthoek

Plaats
Buurtschap
Maashorst Boekel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

biesthoek_biesthoekstraat_kopie.jpg

Buurtschap Biesthoek, Biesthoekstraat

Buurtschap Biesthoek, Biesthoekstraat

Biesthoek

Terug naar boven

Status

- Biesthoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in deels gemeente Maashorst (t/m 2021 gemeente Uden), deels gemeente Boekel.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Volkel, deels onder het dorp Boekel.

- De buurtschap Biesthoek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837-1838 Biesthoef, 1865 Biesthoek.

Naamsverklaring
Samenstelling van hoek 'afgelegen of in een hoek gelegen plaats' (waarvoor zie verder bij Hoek bij Terneuzen) en biest 'plaats waar bies groeit', later 'open plek' in het algemeen (waarvoor zie verder bij Biest-Houtakker).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Biesthoek ligt rond de gelijknamige weg en de N daarvan gelegen Biesthoekstraat (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de wegen Maatseheistraat en Speekstraat), Z van het dorp Volkel en de stad Uden, NNW van het dorp Boekel, ZW van het dorp Odiliapeel en Vliegbasis Volkel en NO van het dorp Erp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Biesthoek omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Blijkens een pagina op de site van het BHIC is er op de zaterdag voor Pinksteren in 1951 of 1952 een windhoos geweest op de Biesthoek, die veel schade aan de boerderijen heeft aangericht. Onder de link vind je een foto van een van de boerderijen-slachtoffers.

Reactie toevoegen