Nieuw Milligen

Plaats
Buurtschap
Apeldoorn
Veluwe
Gelderland

Nieuw Milligen

Terug naar boven

Status

- Nieuw Milligen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Apeldoorn.

- De buurtschap Nieuw Milligen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Uddel.

- Nieuw Milligen heeft witte plaatsnaamborden en ligt dus buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Op de plaatsnaamborden staat Nieuw Milligen zonder koppelteken, dus wij gaan er vanuit dat dat de kennelijke voorkeursspelling is. In de praktijk wordt de plaatsnaam ook regelmatig met koppelteken geschreven.

Oudere vermeldingen
Nieuw-Milligen, Nieuw-Millingen. Vanouds heet de buurtschap gewoon Milligen of Millingen, zonder voorvoegsel. Enkele kilometers W van de buurtschap ligt hoeve Oud-Milligen (welke naam vroeger ook als buurtschapsnaam voorkomt, maar tegenwoordig kennelijk niet meer als zodanig wordt beschouwd).

Naamsverwarring
In de periode dat deze buurtschap nog Millingen heette - in ieder geval tot medio 20e eeuw. Of er een formele naamswijziging is geweest of dat dit geleidelijk is gegaan is ons niet bekend - werd zij nog weleens verward met het dorp Millingen aan de Rijn, dat t/m 30-6-1954 Millingen heette, ook zonder voorvoegsel dus. Wellicht zijn beide naamswijzigingen (Millingen > Nieuw-Milligen en Millingen > Millingen aan de Rijn) voortgekomen uit een streven om aan deze verwarring een einde te maken.

Terug naar boven

Ligging

Nieuw-Milligen ligt Z van Uddel, Z van Meerveld, rond de kruising van de Meervelderweg en de Kootwijkerweg (N302) met de Amersfoortseweg (N344).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De buurtschap Nieuw Milligen omvat ca. 40 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De buurtschap is vooral bekend vanwege het militaire Kamp Nieuw Milligen (vroeger ook Kamp Milligen, Kamp bij Millingen). Geschiedenis Kamp Nieuw Millingen I. Geschiedenis Kamp Nieuw Millingen II. Tot enkele jaren geleden waren de landmacht, de Koninklijke Marechaussee en een operationeel ondersteuningscommando hier nog gevestigd. Tegenwoordig biedt het kamp alleen nog onderdak aan het Air Operations Control Station (AOCS). En ook dat sluit in 2018, waarmee een eind komt aan plaatselijke werkgelegenheid voor 480 mensen. Het kamp verdwijnt dan geheel van de defensiekaart, op de radar na.

Reactie toevoegen