Laag Zuthem

Plaats
Dorp
Raalte
Salland
Overijssel

laag zuthem den alerdinck 1964 [640x480].jpg

Laag Zuthem Den Alerdinck 1964

Laag Zuthem Den Alerdinck 1964

Laag Zuthem

Terug naar boven

Status

- Laag Zuthem is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Raalte. T/m 31-7-1967 gemeente Zwollerkerspel. Per 1-8-1967 over naar gemeente Heino, in 2001 over naar gemeente Raalte.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De plaatsnaam wordt afwisselend met en zonder koppelteken tussen de 2 woorden geschreven. Het verwarrende is dat het taalkundig eigenlijk met koppelteken hoort, maar dat de officiële schrijfwijze door de gemeente, bijv. voor het postcodeboek en op de plaatsnaamborden, is vastgesteld zonder koppelteken, dus conformeren wij ons daar maar aan.

Terug naar boven

Ligging

Laag Zuthem ligt ZO van Zwolle, NW van Heino. De NW van het dorp gelegen buurtschap Hoog Zuthem valt onder de gemeente Zwolle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Laag Zuthem 11 huizen met 61 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Laag Zuthem (2013).

- In de komende jaren worden er gefaseerd 40 nieuwe woningen gebouwd in het dorp. De huizen komen in het gebied tussen de Nieuwe Wetering en de Grote Hagenweg, ten noorden van het dorp. De bouw wordt opgedeeld in vier etappes. In 2012 zijn de eerste 10 woningen gebouwd, volgende rondes zijn in 2016, 2021 en 2026.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Laag Zuthem heeft 12 rijksmonumenten.

- Laag Zuthem heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Sinds de fusie met de Hervormde Gemeente Heino in 2015 staat de Gereformeerde Kerk aan de Kolkweg leeg. De diensten worden nu gehouden in de Nicolaaskerk in Heino. De Gereformeerde Kerk is in januari 2017 te koop gezet en kan worden herbestemd tot woonhuis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Den Alerdinck Zomerfair (weekend in augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landgoed Colckhof.

- Waterschap Groot Salland heeft in 2014 de Kolkwetering tussen het dorp en Heino heringericht. Waar mogelijk zijn de onderhoudspaden vergraven om de wetering een meer natuurlijk verloop te geven. Aan één zijde van de wetering is een natuurvriendelijke oever gekomen. Verder zijn de stuwen in de waterloop passeerbaar gemaakt voor vissen en is 0,7 hectare ingericht als waterberging.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Laag Zuthem.

- Nieuws: - Dorpskrant de Laag Zuthemse Dorpsomroeper is via de link ook online te lezen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Het Trefpunt is in 1984 gebouwd en is (als het goed is) in 2016 gerenoveerd, waardoor het weer helemaal aan de eisen des tijds voldoet en er weer jaren tegen kan.

- Onderwijs: - Basisschool De Linde.

Reactie toevoegen