Purmer

Plaats
Buurtschap
Edam-VolendamWaterland
Waterland
Noord-Holland

Purmer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Purmer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Purmer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Purmer.

Terug naar boven

Status

- Purmer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, in deels gemeente Edam-Volendam (Oosterweg e.o. ten noorden van de Purmerenderweg), deels gemeente Waterland (Oosterweg e.o. ten zuiden van de Purmerenderweg).

- De buurtschap Purmer heeft een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. Het kleine Purmer heeft 2 postcodes, namelijk één voor elke gemeente waaronder het valt, omdat een postcode altijd maar in 1 gemeente mag liggen (1481 voor het deel onder de gemeente Edam-Volendam, 1482 voor het deel onder de gemeente Waterland). Bijzonder is dat er nog 6 woonschepen of -arken in de Purmerringvaart liggen met adres Purmerringvaart in Purmer en postcode 1135DZ, de postcode van Edam. Het zou ons eenduidiger lijken om daar als adres Purmerdijk met een postcode van Purmer van te maken. Eveneens bijzonder is dat aan de straatnamen - in ieder geval in de gemeentelijke basisregistratie BAG, of het ter plekke zo staat aangegeven is ons niet bekend - een letter is toegevoegd om de desbetreffende gemeentelijke delen te kunnen onderscheiden: een E voor de delen in Edam-Volendam, een M voor de delen in Waterland (waarbij de M staat voor de stad Monnickendam als dichtstbijzijnde kern in die gemeente). Volgens de gevelstenensite (zie hieronder bij Bezienswaardigheden) zou er ook nog een letter P zijn voor een deel onder de gemeente Purmerend, maar dat hebben wij niet kunnen traceren.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De buurtschap Purmer omvat het open weidse gebied tussen Purmerend in het W en Edam-Volendam in het O. Omdat de Purmer in tegenstelling tot de nabijgelegen Schermer, Beemster en Wormer, niet onder Nationaal Landschap Laag Holland valt, en derhalve landschappelijk dus niet (extra) beschermd is, zijn er plannen om de Purmer verregaand te bebouwen. Nadere informatie daarover vindt u op de site van de Stichting Purmer-Meer. Op deze site vindt u o.a. de notitie 'Bouwen in Waterland?', een kritische beschouwing van directeur van genoemde stichting prof. ir. Tjeerd Dijkstra, waarin hij kanttekeningen plaatst bij de bebouwingsplannen van de Purmer, de nabijgelegen polder Zeevang en de beoogde uitbreidingen van Edam-Volendam.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gevelstenen in Purmer.

 

Reactie toevoegen