Ilpendam

Plaats
Dorp
Waterland
Waterland
Noord-Holland

ilpendam oude kanaal met kerk [640x480].jpg

Ilpendam Oude Kanaal met kerk

Ilpendam Oude Kanaal met kerk

NH gemeente Ilpendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ilpendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ilpendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ilpendam

Terug naar boven

Status

- Ilpendam is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Waterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Bij de opheffing van de gemeente per 1-1-1991, is zij verdeeld over de gemeenten Waterland (= de dorpen Ilpendam en Watergang) en Landsmeer (= de dorpen Den Ilp en Purmerland).

- Wapen van de voormalige gemeente Ilpendam.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ilpendam ligt Z van de stad Purmerend, ZO van het dorp Purmerland, NO van de dorpen Den Ilp en Landsmeer, N van het dorp Watergang, NW van het dorp Broek in Waterland, W van de stad Monnickendam en ZW van de dorpen Purmerbuurt en Volendam en de stad Edam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Ilpendam 199 huizen met 1.191 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 97/518 (= huizen/inwoners), het dorp Purmerland 43/271, de buurtschap Ilp (Den Ilp) 39/237 en het ZW deel van polder De Purmer 20/165. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp en deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging Ilpendam.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ilpendam heeft 3 rijksmonumenten.

- Ilpendam heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Windmotor.

- Gevelstenen in Ilpendam.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voor de veerdienst in Ilpendam is in 2010 een nieuwe veerpont gebouwd. De veerpont wordt net als de vorige aangedreven door een rondlopende kabel waarbij de electromotor op de vaste wal staat. De koppeling van de pont met de kabel gebeurt echter anders en dat is een hele verbetering voor de pontbaas, die dat bij de oude veerpont met handkracht moest doen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ilpendam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - H.M. van Randwijkschool. - Basisschool St. Sebastianus. - Kinderdagverblijf De Grote Grutto.

- Muziek: - Ilpendams Fanfare.

- Sport: - s.v. Ilpendam (voetbal).

Reactie toevoegen