Edam

Plaats
Stad
Edam-Volendam
Waterland
Noord-Holland

Edam

Terug naar boven

Status

Edam is een stad in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Edam-Volendam (die t/m 1974 Edam heette).

Terug naar boven

Ligging

De stad Edam ligt aan het Markermeer en ligt N van de dorpen Volendam en Marken en de stad Monnickendam, NO van het dorp Purmerbuurt, O van de stad Purmerend, ZO van het dorp Middelie en Z van het dorp Warder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Edam 884 huizen met 4.024 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 641/2.827 (= huizen/inwoners), dorp Volendam 196/959, buurtschap Katham of Katwoude 4/20 en polder De Purmer (deels) 43/218. Tegenwoordig heeft de stad ca. 2.800 huizen met ca. 7.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Edam, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Vereniging Oud Edam.

- Het Edams Museum neemt je mee in de rijke historie van de stad: scheepsbouw, keramische industrie, architectuur, notabele families en het gewone dagelijkse leven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Edam heeft 176 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Edam.

- De Molen van de Zuidpolder is waarschijnlijk tussen 1626 en 1635 gebouwd om de Zuidpolder te bemalen. Aan het eind van de 19e eeuw is de molen voorzien van een vijzel en werd tevens een stoomvijzelgemaal bijgeplaatst. In 1949 is de molen buiten gebruik gesteld.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Jaarlijks is er een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, op Goede Vrijdag, in de Grote Kerk.

- De Edamse Kaasmarkten zijn er iedere woensdag van begin juli tot eind augustus van 10.30 - 12.30 uur.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Edam is o.a. bekend vanwege de Edammer kaas die, zoals de naam al suggereert, oorspronkelijk alleen in deze stad e.o. werd gemaakt. Tegenwoordig worden de Edammers alleen nog in Marum (Groningen) gemaakt, maar de kazen blijven Edammer heten. Deze merknaam is zelfs op Europees niveau beschermd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Edam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Jenaplan Basisschool De Nieuwe School. - Oecumenische Basisschool De Trimaran. - Openbare Basisschool De Piramide.

- Muziek: - Seniorenorkest uitgaande van het Koninklijk Edams Fanfarecorps.

- De Kaaskapel treedt op in Edam tijdens de beroemde kaasmarkten in juli en augustus, maar ook in de rest van Nederland en zelfs in het buitenland zijn ze niet onbekend. Waar De Kaaskapel optreedt is het gezellig en waar het niet gezellig is, maken ze het gezellig! Onder leiding van Dim van den Berge brengen ze goed in het gehoor liggende nummers.

- Sport: - EVC (Edamse Voetbal Club).

Terug naar boven

Trivia

- De Edamse Trijntje Keever (1616-1633) was met haar 2,60 meter een van de langste vrouwen ooit, misschien zelfs wel de langste vrouw aller tijden. Haar ouders trokken met haar de wereld rond om haar op kermissen e.d. te showen. Haar lengte was het gevolg van een ziekte. Hoe dat zat, kun je lezen in het artikel van Enne Koops op Historiek.net onder de link. Haar schoenen (schoenmaat 55!) zijn bewaard gebleven en te bewonderen in het Edams Museum.

Reactie toevoegen