Purmerend

Plaats
Stad en gemeente
Purmerend
Waterland
Noord-Holland

purmerend padjedijk 1903 [640x480].jpg

Purmerend Padjedijk 1903

Purmerend Padjedijk 1903

NH gemeente Purmerend in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Purmerend in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Purmerend in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Purmerend

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Purmerend.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Purmerend.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Purmerend.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Purmerend (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Purmerend is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland.

- Wapen van de gemeente Purmerend.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Purmerend.

Terug naar boven

Geschiedenis

Purmerend wordt rond 1340 voor het eerst in de geschriften genoemd. In 1395 wordt het een zelfstandige parochie met een eigen kerk, op de plek van de huidige Koepelkerk aan de Kaasmarkt. Een van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Purmerend is het privilege van marktrechten dat Jan van Egmond - de achtste heer van Purmerend - op 21 april 1484 aan de stad verleent. Daarbij staat hij de stad toe om een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden. Dit privilege brengt Purmerend welvaart en bloei. De stad breidt zich rond 1500 uit in een vierkante vorm met daarin een kruis van wegen met de Kaasmarkt als middelpunt. Met de aanleg van verdedigignswerken in 1572 worden nog enkele gebiedsdelen bij de stad getrokken.

De Koemarkt komt in de 17e eeuw binnen de stadsomwalling. Purmerend heeft door de eeuwen heen de functie van regionaal centrum gehad. Dit dankt zij vooral aan haar ligging en de wekelijkse veemarkt die sinds 1612 tot begin 2001 op en rond de Koemarkt is gehouden.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Purmerend, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Vereniging Historisch Purmerend.

- Het Purmerends Museum is gevestigd in het voormalige raadhuis uit 1912 aan de Kaasmarkt. Het pand is ontworpen door de Purmerendse bouwmeester Jan Stuyt, en gebouwd in neorenaissance stijl waarbij de architect elementen uit de 17e-eeuwse bouwkunst opnieuw heeft toegepast. In het Purmerends Museum  leer je  de geschiedenis van de stad en haar omgeving kennen. Van vissersdorp, strategisch gelegen tussen de meren, tot  marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer. Zeer de moeite waard is de omvangrijke collectie historische prentbriefkaarten. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan het (vroege) werk van de architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, beiden in Purmerend geboren, en aan de Purmerendse periode van grafisch ontwerper Jac. Jongert. Jongert is onder meer bekend van de strakke, nog steeds gebruikte Van Nelle-huisstijl. Hij was eveneens een van de leermeesters van de beroemde glaskunstenaar Copier.

Het Purmerends Museum is vooral bekend om zijn grote en fraaie collectie Purmerends Jugendstil aardewerk. In de periode 1895-1907 is Purmerend een centrum van fabrieksmatig gemaakt sieraardewerk, een voorbeeld van de vernieuwingsbeweging in de kunstnijverheid. De fabrieken Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Plateelbakkerij Haga, Plateelbakkerij L. Huisenga en Purmerend van Jb Vet & Co maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed van gerenommeerde ontwerpers.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2009 zijn de restanten van een voormalig klooster aan de Koemarkt blootgelegd. Artikel en filmpje over opgravingen aan de Koemarkt in Purmerend.

- Anno 2016 is in het NO van Purmerend, N van de N244, bedrijventerrein Baanstee-Noord in ontwikkeling. Z hiervan liggen de bedrijventerreinen Baanstee-West en Baanstee-Oost.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Purmerend heeft 30 rijksmonumenten.

- Purmerend heeft 126 gemeentelijke monumenten.

- Aan de Bierkade vindt u nog chique koopmanshuizen uit de 17e en 18e eeuw.

- RK Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk.

- Gevelstenen in Purmerend.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Purmerend.

Reactie toevoegen