Purmerend

Plaats
Stad en gemeente
Purmerend
Waterland
Noord-Holland

purmerend_plaatsnaambord_kopie.jpg

Purmerend is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland.

Purmerend is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland.

NH gemeente Purmerend in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Purmerend in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Purmerend in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Purmerend

Terug naar boven

Status

- Purmerend is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland.

- De gemeente Purmerend is in 2022 vergroot met de gemeente Beemster. Onder het motto 'Droogmakerij en marktstad bundelen de krachten' vind je onder de link een site met alle relevante informatie en documentatie m.b.t. de herindeling.

- Wapen van de gemeente Purmerend.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Purmerend.

- Onder de stad Purmerend valt voor de postadressen ook het dorp Purmerbuurt, de andere kern binnen deze gemeente.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1342 Purmerende, 1368 Puurmerende, 1369 Purmereynde, 1420 Purmereyndt, Purmereynde, 1573 Purmereijnde, 1680 herdruk 1745 Purmerent, 1840 Purmerende.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Middelnederlandse ende 'eind, laatste stuk, uiteinde' en de waternaam Purmer (1357 Pormer, 1388 kopie 1601 in den Purmer, ca. 1467 by die Purmer). Is wel verbonden met het in een register van de abdij van Werden genoemde Pulmeri (10e eeuw Spilmeri s. Pulmeri half), dat een samenstelling zou zijn van poel 'plas, moerassig stilstaand water' en meer 'waterplas'. De identificatie is echter twijfelachtig en tegenwoordig localiseert men Pulmeri in de omgeving van de Bijlmer. De Purmer is in 1622 drooggelegd.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Purmerend ligt W van de stad Edam en het dorp Volendam, NW van het dorp Katwoude en de stad Monnickendam, N van de dorpen Purmerland, Ilpendam, Den Ilp, Watergang, Broek in Waterland, Landsmeer en Zunderdorp en de stad Amsterdam, NO van het dorp Oostzaan en de stad Zaandam, ONO van de dorpen Koog aan de Zaan en Zaandijk, O van de dorpen Zuidoostbeemster, Neck, Jisp, Wormer en Wormerveer, ZO van het dorp Middenbeemster, Z van de dorpen Kwadijk, Middelie, Hobrede en Oosthuizen en ZW van het dorp Warder. Door het uiterste W van de gemeente loopt een klein deel van de A7.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Purmerend 560 huizen met 3.372 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 500/3.055 (= huizen/inwoners), buurtschap Neck 10/50, en de polders De Purmer (deels) 16/98, Zuider-Polder 22/104, Nekker-Polder 8/48 en Overweersch-Polder 4/17. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 40.000 huizen met ca. 92.000 inwoners, waarvan ca. 82.000 in de gelijknamige stad.

- "De iconen op de site Purmerend in Cijfers geven je toegang tot kant-en-klare thematische overzichten over onderwerpen als wijken, inwoners, woningen, economie en werk, inkomen en uitkeringen, zorg en welzijn, onderwijs, sport en cultuur, veiligheid en leefbaarheid, verkeer en vervoer, inbraken en jeugd. Wil je zelf tabellen, grafieken en kaarten samenstellen? Dan kun je dat doen via het menu 'Alle cijfers'. Je komt dan terecht in een uitgebreide databank. De gemeente beoogt je met deze dienstverlening op een snelle en eenvoudige manier van cijfers te voorzien over de onderwerpen die jouw interesse hebben."

Terug naar boven

Geschiedenis

Deze plaats wordt rond 1340 voor het eerst in de archieven vermeld. In 1395 wordt het een zelfstandige parochie met een eigen kerk, op de plek van de huidige Koepelkerk aan de Kaasmarkt. Een van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de stad is het privilege van marktrechten dat Jan van Egmond - de achtste heer van Purmerend - op 21 april 1484 verleent. Daarbij staat hij de stad toe om een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden. Dit privilege brengt de stad welvaart en bloei. De stad breidt zich rond 1500 uit in een vierkante vorm met daarin een kruis van wegen, met de Kaasmarkt als middelpunt. Met de aanleg van verdedigingswerken in 1572 worden nog enkele gebiedsdelen bij de stad getrokken.

De Koemarkt komt in de 17e eeuw binnen de stadsomwalling. Purmerend heeft door de eeuwen heen de functie van regionaal centrum gehad. Dit dankt zij vooral aan haar ligging en de wekelijkse veemarkt, die van 1612 tot 2001 op en rond de Koemarkt is gehouden. In 2009 zijn bij opgavingen de restanten van een voormalig klooster aan de Koemarkt ontdekt. In 2010 is een informatiepaneel onthuld dat een en ander m.b.t. het klooster toelicht.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Purmerend, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- "Vereniging Historisch Purmerend (VHP) is in 1971 opgericht om de ontwikkeling van het Purmerends Museum te ondersteunen. Vereniging en museum hadden aanvankelijk hetzelfde bestuur. Na de verbouwing van het voormalige stadhuis tot museum in 1987 zijn beide zelfstandig verder gegaan. Na een aantal jaren in verenigingsgebouw de Ark aan de Wilhelminalaan - de voormalige Rijks-HBS uit 1926 - te hebben gebivakkeerd, heeft de VHP sinds 2012 haar onderkomen in het VHP-huis op Kanaaldijk 10. De VHP heeft een groeiende bibliotheek, foto- en prentbriefkaartencollectie en andere objecten die de herinnering aan de stad en Purmerenders in vroeger tijden levend houden. Twee keer per jaar verschijnt het verenigingsmagazine Historisch Purmerend met artikelen en verhalen over de oude en recente geschiedenis van de stad. Het full-colour magazine telt elke editie 56 pagina’s en verschijnt in maart en september. Voorts worden zo’n tien keer per jaar lezingen en beeldpresentaties georganiseerd, en worden in samenwerking met ’t Gilde stadswandelingen gehouden.

De VHP is vertegenwoordigd in het Historisch Platform Purmerend, waarin ook de Archeologische Werkgroep, het Purmerends Museum en het Waterlands Archief zitting hebben. De VHP houdt elke laatste zaterdag van de maand van 13.00-16.00 uur een inloopmiddag in het VHP-huis. Je kunt er oude foto’s en ansichtkaarten, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van Purmerendse bedrijven bewonderen. Voor verzamelaars zijn er dubbele ansichtkaarten te koop, evenals boeken. Wie foto’s aan de vereniging ter beschikking wil stellen of deze (ter plaatse of later) wil laten scannen, kan er ook terecht. voor vragen of anderszins kun je ook contact met ons opnemen - zowel voor leden als niet-leden - door een mail te zenden aan info@vereniginghistorischpurmerend.nl."

- Op de site Purmerends Verleden vind je veel verhalen, geïllustreerd met oude foto's en ansichtkaarten, uit het verleden van Purmerend.

- Het Purmerends Museum is gevestigd in het voormalige raadhuis uit 1912 aan de Kaasmarkt. Het pand is ontworpen door de Purmerendse bouwmeester Jan Stuyt, en gebouwd in neorenaissance stijl waarbij de architect elementen uit de 17e-eeuwse bouwkunst opnieuw heeft toegepast. In het Purmerends Museum leer je de geschiedenis van de stad en haar omgeving kennen. Van vissersdorp, strategisch gelegen tussen de meren, tot marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer. Zeer de moeite waard is de omvangrijke collectie historische prentbriefkaarten. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan het (vroege) werk van de architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, beiden in Purmerend geboren, en aan de Purmerendse periode van grafisch ontwerper Jac. Jongert. Jongert is onder meer bekend van de strakke, nog steeds gebruikte Van Nelle-huisstijl. Hij was eveneens een van de leermeesters van de beroemde glaskunstenaar Copier.

Het Purmerends Museum is vooral bekend om zijn grote en fraaie collectie Purmerends Jugendstil aardewerk. In de periode 1895-1907 is de stad een centrum van fabrieksmatig gemaakt sieraardewerk, een voorbeeld van de vernieuwingsbeweging in de kunstnijverheid. De fabrieken Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Plateelbakkerij Haga, Plateelbakkerij L. Huisenga en Purmerend van Jb Vet & Co maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed van gerenommeerde ontwerpers.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2016 is in het NO van Purmerend, N van de N244, bedrijventerrein Baanstee-Noord in ontwikkeling. Z hiervan liggen de bedrijventerreinen Baanstee-West en Baanstee-Oost.

- "De gemeente Purmerend had reeds in 2006, bij de aanstelling van het toenmalige college, het plan opgepakt om de Koemarkt te gaan herinrichten. De interne ontwerptrajecten kwamen niet tot een definitief uitvoeringsbesluit. Toen de festiviteiten voor het 600-jarig bestaan van de stad (2010) naderbij kwamen, is besloten tot een procedure op basis van EMVI, waarin marktpartijen is gevraagd verschillende oplossingsvarianten aan te bieden, die ook tijdig gerealiseerd zullen zijn. Er is een aanbestedingsprocedure in gang gezet, waarbij een budgetplafond is gesteld en waarbij de partij met de kwalitatief beste aanbieding het werk mocht uitvoeren. De burgers kregen daarbij de beslissende stem. Daarbij was er behoefte aan onderscheidende aanbiedingen, zodat er echt iets te kiezen viel. Wat leverde het op? Het resultaat van de procedure was een oplossing, die door de aanvankelijk kritische inwoners op handen wordt gedragen. Het nieuwe plein is zodoende in 2009 met grote trots door de burgers in gebruik genomen. Met deze aanpak is de target gehaald. Door het inschakelen van de markt is tijdwinst behaald. Ook de communicatie met de stakeholders vergrootte het draagvlak en adviezen van omwonenden resulteerden in verrassende aanpassingen." Onder de link vind je het rapport met een evaluatie en aanbevelingen voor soortgelijke projecten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Purmerend heeft 30 rijksmonumenten.

- Purmerend heeft 126 gemeentelijke monumenten.

- De Sint-Nicolaaskerk (voorheen Grote Kerk) (Kaasmarkt 15) is gebouwd van 1851 tot 1853, in opdracht van de Hervormde gemeente, naar een ontwerp van stadsarchitect Willem Anthony Scholten, ter vervanging van een gotische kerk. De koepelkerk is gebouwd als achthoekige centraalbouwkerk met vier vijfhoekige straalkapellen. Boven de kerk staat een tentdak met lantaarn in classicistische stijl. Wegens teruglopend kerkbezoek heeft de Hervormde gemeente de kerk in 1971 aan de eredienst onttrokken. Hierna is het gebouw een tijdje in gebruik geweest als cultureel centrum. In 1989 is de kerk door bisschop Bomers ingewijd als RK Sint-Nicolaaskerk. In de volksmond wordt zij echter Koepelkerk genoemd. In de kerk bevindt zich onder meer een zeer belangrijk Garrels-orgel uit 1742, gerestaureerd in 2003. Vanaf ongeveer 1990 bevindt zich in de kerk ook het neogotische orgel uit de buiten gebruik gestelde Doopsgezinde Kerk aan de Kanaalstraat, als koororgel. De kerkt valt onder de Katholieke Parochie Purmerend.

- De voormalige Evangelisch Lutherse Kerk (Hoogstraat 18) is gebouwd ter vervanging van een eerder kerkgebouw op dezelfde plek. Rond 1670 werd de Lutherse Gemeente van Purmerend gesticht. Zij begon in de Papestraat in een huiskerk en in 1712 ging de gemeente naar een kerk in de Hoogstraat. Deze kerk is in 1878 gesloten en in 1880 is het huidige gebouw in gebruik genomen. De kerk is in Eclectische stijl gebouwd. Het is een rechthoekige zaalkerk. De kerk is dwars op de Hoogstraat gebouwd, waardoor de torenspits aan de straatkant ligt. Deze torenspits bevindt zich boven de ingang en is gedekt met leien. De kerk is gedekt met zwarte Oudhollandse pannen. De voorgevel is op het oosten gericht en oogt als een driebeukige kerk. In de gevel zijn drie rondboogvensters aangebracht. De ingangspartij wordt omgeven door muurdammen met helemaal bovenaan, boven de gevel uitstekend, een bekroning van pinakels.

Met uitzondering van de noordwand zijn alle wanden gepleisterd. De noordwand heeft, tot aan de vensters, nog de oorspronkelijke beschilderingen. De preekstoel is zeskantig met het klankbord in de apsis. Sinds 2011 is de kerk niet langer in gebruik voor de reguliere zondagse diensten. Sindsdien heeft de Taborkerk die rol overgenomen. Het pand werd nog wel gebruikt voor vieringen, evenals (orgel)concerten en tentoonstellingen. Op enig later moment (ons is niet bekend wanneer dit precies is gebeurd) is de kerk verkocht aan een particulier, die hem verhuurt aan de Kerk van de Nazarener. Het gebouw heeft dus weer een religieuze bestemming. Het orgel staat ook nog in de kerk. Het Luthers avondmaalszilver is overgebracht naar de PKN-gemeente Purmerend.

- De Kaasmarkt is het hoogste punt van de stad; als je vanuit de Weerwal of de Peperstraat de stad inloopt, merk je dat je omhoog loopt. Het centrale stadsplein en wegenkruis is vernoemd naar de belangrijkste functie die het destijds had, een Kaasmarkt. De Kaasmarkt wordt gekenmerkt door een aantal markante monumentale gebouwen, waaronder het voormalige stadhuis (1912) nu Purmerends Museum, de Nicolaaskerk (ca. 1853) in de volksmond de Koepelkerk, het bekende Café-Restaurant Het Hoedje van de Koningin en de voormalige Kaaswaag (1883) op nr. 16. De Kaasmarkt ligt aan de noordzijde van het centrum van de stad en vormt letterlijk het culturele-, uitgaans- en winkelhart van de stad. De Koemarkt, het A1 winkelgebied met het recent gerevitaliseerde Eggert Winkelcentrum en Stadsschouwburg De Purmaryn liggen alle op slechts enkele minuten lopen.

- De voormalige Kaaswaag op Kaasmarkt 16 is in 1882-1883 in neorenaissancistische vormgeving gebouwd door stadsarchitect P. Mager. Het gebouw staat op de plaats van een eerdere kaas- en boterwaag, en (voor 1742) van de stads-boterwaag. Kenmerkende elementen aan het gebouw zijn de drie brede vensteropeningen met de sluitstenen 'Anno' '1883' en een weegschaal in de voorgevel, de bijzondere houten klokkenstoel met het stadswapen van Purmerend en de twee natuursteeninscripties boven de openingen (voormalige deuropeningen): 'brandspuit' en 'teekenschool' die er gevestigd zijn geweest. Kaasmarkt 16 is een rijksmonument omdat het vanuit architectuurhistorisch oogpunt als typologisch goed voorbeeld van een 19e-eeuws waaggebouw wordt beschouwd.

De gemeente wilde de voormalige Kaaswaag anno 2017 verkopen en was hiervoor op zoek naar een "koper met een plan". Creatieve ondernemers die op deze locatie een dynamisch concept willen ontwikkelen dat een extra impuls geeft aan de levendigheid van de binnenstad van Purmerend en aan de Kaasmarkt in het bijzonder. Het object werd verkocht middels een zogeheten ‘Verkoopprocedure met Voorselectie’. De gemeente had hiervoor een beoordelingscommissie samengesteld die in twee beoordelingsronden alle inschrijvingen behandelde en in het voorjaar van 2018 de keuze heeft gemaakt aan welke kandidaat de Kaaswaag wordt gegund. Het pand is tot eind 2017 gebruikt door de kunstuitleen en kunstgalerie van Museum Waterland, die verhuisd is naar een pand in de Peperstraat.

De Kaaswaag is verkocht aan Peter Roeg, eigenaar van modezaak Maddox in het Eggert Winkelcentrum. De ondernemer heeft een deel van de begane grond en de eerste verdieping in gebruik genomen voor de verkoop van exclusieve modemerken. Op de derde verdieping heeft Roeg een webshop met fotostudio. De tweede etage wordt als kantoorruimte gebruikt. Roeg verhuurt de andere helft van de begane grond aan Michel Prinsen van Multi-IJs, die al twee ijssalons in het winkelcentrum heeft. In de Kaaswaag is Prinsen een salon gestart met ambachtelijke koffie en ijs. De nieuwe eigenaar heeft de Kaaswaag volledig gerenoveerd en zo veel mogelijk in oude staat hersteld. Zo is de originele voordeur aan de rechterkant van Kaasmarkt 16 in de gevel teruggebracht.

- Het Marktmeestershuisje uit 1910, een gemeentelijk monument, staat op de hoek van de Koemarkt en is op 12 juli 2018 in zijn geheel verplaatst - onder de link vind je er een videoreportage van door RTV Purmerend - naar de andere hoek ten opzichte van waar hij voorheen stond. In de nieuwe setting markeert het markthuisje de overgang naar de tweede pleinruimte voor de toekomstige Markthal (voor de bouw daarvan moest het huisje verplaatst worden). De marktmeester gaat opnieuw gebruik maken van het huisje en heeft dan zicht op beide pleinruimtes.

Het in zijn geheel verplaatsen van een pand is in Purmerend al twee keer eerder gedaan. In 1633 werd besloten de markt (de huidige Kaasmarkt) te vergroten, omdat het plein te klein werd voor de toenemende aanvoer van marktwaar. Het stadhuis uit 1591 is toen met vijzels ongeveer 15 meter achteruit gezet nadat het van zijn fundamenten was losgemaakt. En het houten huis van de familie Brantjes aan de Purmersteenweg had bouwelementen die karakteristiek zijn voor de laat 19e-eeuwse stijl van bouwen. Daarom had het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen belangstelling voor dit huis. Het museum heeft in 1979 het huis laten overkomen voor haar Buitenmuseum. Het huis is in zijn geheel vervoerd. Het vervoer ging deels over de weg en deels over het water.

- Aan de Bierkade vind je nog chique koopmanshuizen uit de 17e en 18e eeuw.

- Oude begraafplaats aan de Nieuwstraat. - RK Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk.

- Gevelstenen in Purmerend.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging Purmersteyn is opgericht in 1899 en is nog altijd springlevend. Met ca. 30 actieve leden voeren ze jaarlijks in januari blijspelen, kluchten, musicals of volkstoneel op.

- "De Nazomerfeestweek in Purmerend (september) kent tientallen evenementen. De meeste activiteiten worden georganiseerd door (sport-)verenigingen. De rol van Stichting Marktstad is voornamelijk een faciliterende; andere activiteiten organiseert Marktstad zelf. Bijvoorbeeld de jaarlijkse Taptoe en Veetentoonstelling. Andere bekende festiviteiten zijn onder meer steenwerpen, concours hippique, tafeltennistoernooi, lappendag, kortebaandraverij en open dagen bij diverse clubs zoals de handboogschietvereniging en de schietsportvereniging. Vrijwel alle evenementen, wedstrijden, festiviteiten enzovoort zijn gratis toegankelijk.

Het bestuur van Stichting Marktstad wil benadrukken dat deze week alleen kan worden georganiseerd door: de financiële ondersteuning (in de ruimste zin) door de gemeente en diverse sponsoren; de diverse Purmerendse verenigingen / organisaties die de daadwerkelijke organisatie van evenementen voor hun rekening nemen waarbij Stichting Marktstad diverse zaken faciliteert; de vele vrijwilligers die bij allerlei evenementen hun schouders er onder zetten teneinde het evenement tot een succes te maken. Wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de festiviteiten dan wel een bezoek daaraan te brengen. Wij wensen u daarbij veel plezier!"

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2016 is de wandelroute Oeverroute (17 km) gerealiseerd. In de praktijk is het een reeks van met elkaar verbonden korte wandelroutes. In Purmerend worden zoveel mogelijk oevers natuurvriendelijk ingericht. Natuurvriendelijke oevers stimuleren de ontwikkeling van natuur, landschap en ecologie op de grens tussen land en water. Het zijn ecologische verbindingszones met een rijke flora en fauna. Wandel, fiets of skate langs de natuurlijkste plekken in de stad. - Oeverroute op Google Maps.

- Theater de Purmaryn. "Maak je theaterbezoek compleet en laat je door ons verrassen in ons Theater Café. Jeroen en Yvette de Wolf en hun enthousiaste team serveren je een onvergetelijke beleving. Een gezellig kopje koffie voorafgaand aan de voorstelling, een heerlijk diner of napraten aan een gereserveerde tafel. Misschien spreekt een van onze speciale arrangementen je aan? Hier neemt het team van Theater Café de Purmaryn de regie over en zorgt dat alles op tijd wordt geserveerd. Je wilt toch niets missen van de voorstelling! Kom je binnenkort naar het theater? Kijk dan hier wat het menu is of welke arrangementen je kunnen verrassen."

- "Theater De Verbeelding in Purmerend neemt in theaterland een bijzondere plek in; de organisatie draait voornamelijk op betrokken vrijwilligers, staat bekend om haar veelzijdige en eigenzinnige programmering én om haar gastvrijheid. Zo staat er voor technici en artiesten altijd een warme maaltijd of lunch klaar. Een seizoen lang zijn veel mensen in touw om er voor te zorgen dat Theater De Verbeelding blijft wat het nu is: een uniek vlakkevloertheater met een intiem karakter. Middelbare scholieren kunnen maatschappelijke stage lopen bij De Verbeelding als assistent zaaldienst. De Kleine Verbeelding biedt een hartverwarmend jeugd- en familieprogramma dat de fantasie prikkelt. Mooie, aandoenlijke, grappige, muzikale en spannende voorstellingen voor kleine en grote kinderen en hun ouders en grootouders. Niemand kan zonder vrienden. Ook Theater De Verbeelding niet. Als Vriend van de Verbeelding ondersteun je ons op een welkome manier en bezoek je met korting onze voorstellingen."

- "Filmhuis Purmerend draait in een relaxte sfeer de betere films, waarbij vooral op kwaliteit wordt gelet. Het Filmhuis wil de minder bekende, artistiek waardevolle films en documentaires onder de aandacht brengen bij een groot publiek. Meestal worden deze films slechts kort of niet vertoond in het reguliere circuit. Juist de films die zich onderscheiden qua vorm en inhoud worden vertoond in het Filmhuis. Daarnaast richt het Filmhuis zich op wereldcinema en films van minder bekende regisseurs. Het Filmhuis is gevestigd in Klein Theater 't Stamhuis."

- IVN Waterland voert sinds 1989 het beheer over de 2 ha grote Heemtuin De Dwarsgouw in Purmerend. De heemtuin is in 1965 aangelegd ter compensatie van het groen dat verdween bij de aanleg van de wijk Wheermolen. Heemtuin De Dwarsgouw geeft een beeld van de in Waterland voorkomende landschappen. Wat er allemaal in deze streek groeit, bloeit en leeft, kun je in deze heemtuin op kleine schaal zien. Er zijn verschillende biotopen: weiland, bos, moeras, plas-drasoevers, verlandingszones, waterpartijen, kronkelende slootjes en amfibieënpoelen. De variatie in deze biotopen en de afwisseling in hoge en lage vegetatie zijn van groot belang voor het leven van planten en bomen, paddenstoelen, amfibieën, (trek)vogels, insecten, kleine zoogdieren etc.

De specifieke flora en fauna in de heemtuin vraagt daarom om een zorgvuldig beheer. Als alles op zijn beloop zou worden gelaten, groeit alles dicht en hebben kwetsbare soorten geen kans meer en verdwijnt de diversiteit aan soorten. Het beheer voor weiland en plas-drasbermen is verschralen: maaien en het maaisel afvoeren zodat deze bloemrijker worden. De algemene doelstelling voor de heemtuin is dan ook de kenmerkende Waterlandse natuur in stand te houden en de biodiversiteit te vergroten en te verbeteren waar dat mogelijk is.

De heemtuin is altijd open voor publiek, dat kan genieten van een stil stukje natuur. De heemtuin heeft een belangrijke educatieve functie: er worden diverse educatieve activiteiten georganiseerd zoals publieksrondleidingen en ook onderwijs- en jeugdactiviteiten. De activiteiten hebben tot doel de mensen te laten genieten van de natuur in de eigen omgeving, meer te betrekken bij de natuur en meer betrokken en bewust te maken van de unieke Waterlandse natuur. De werkgroep Heemtuin is elke derde zaterdag van de maand van 8.45 uur tot 12.15 uur aan het werk. Ze bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden; ook kinderen zijn welkom en kunnen meehelpen.

- "Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier versterkt in 2021 de Wheredijk om deze weer aan de waterveiligheidsnorm te laten voldoen. Ook worden kabels en leidingen vervangen inclusief het warmtenet en worden het fietspad en de groenstrook heringericht. We werken in dit project samen met Stadsverwarming Purmerend (SVP), de gemeente en netbeheerders om zo de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. De werkzaamheden zijn in het najaar van 2021 gereed. In de periode van maart tot mei 2021 vervangen we de beschoeiing in de sloot onderaan de dijk en wordt de binnenzijde van de dijk opgehoogd. Het asfalt van het (brom-)fietspad wordt verwijderd en aangevuld met zand voor de kabels en leidingen. Van mei tot en met augustus renoveert SVP de warmteleidingen in de dijk en naar de woonarken toe. Netbeheerders Liander, PWN en Ziggo vervangen hun kabels en leidingen in de periode van juni tot en met augustus. Na deze werkzaamheden richten we de dijk opnieuw in, dit geldt voor zowel het (brom-)fietspad als de groenstrook.

Bloemrijke dijk. Op de dijk blijven veel bomen staan, verandert de grasmat naar een bloemrijke groenstrook en worden plaatselijk inheemse bomen of struiken aangebracht. Hiermee werken we aan het verhogen van de biodiversiteit in deze stedelijke omgeving en wordt het gebruik en de beleving van de dijk en de Where aantrekkelijker gemaakt. Deze groenvisie is overgenomen vanuit de Groenadviescommissie. De commissie heeft hard gewerkt aan het opstellen van een advies voor de herinrichting van de groenstrook op de Wheredijk. De commissie is een afvaardiging van bewoners uit de woonwijk en de woonarken, de gemeente Purmerend en de beheerder van de dijk, het hoogheemraadschap. Onder leiding van een landschapsarchitect is de groenvisie besproken en zijn de wensen van de omwonenden opgehaald." (bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, maart 2021)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Purmerend, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Purmerend (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Purmerend. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit de gemeente Purmerend en omliggende gemeenten.

- Lokale omroep RTV Purmerend houdt je via radio, tv en internet op de hoogte van alles dat speelt in en rond de Marktstad.

- Voortgezet onderwijs en educatie: - Als je tussen de 2 en 20 jaar oud bent en je wilt leren zingen, dansen en acteren dan is de NKT Theaterschool in Purmerend echt iets voor jou. Verschillende docenten geven één keer in de week 2 of 3 uur les in de vakken spel, dans en zang. Daarnaast kun je je nog opgeven voor speciale keuzevakken of misschien zelfs auditie doen voor een rol in een musical. Eens in de twee jaar maken ze een grote schoolvoorstelling en treden ze op in de grote zaal van theater de Purmaryn. Daarnaast zijn er per seizoen nog verschillende momenten dat je optreedt voor een publiek.

- Muziek: - "Stedelijk Orkest Purmerend heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een kwalitatief hoogstaand orkest dat met verschillende muzieksoorten en thema-voorstellingen inmiddels volle Purmarynzalen trekt. Dat succes is met name te danken aan de toegankelijke muziek en de presentatie tijdens de voorstellingen waar voor het publiek altijd voldoende te beleven valt. In 2020 zijn we een nieuwe traditie gestart: het Nieuwjaarsconcert in Weense stijl. Met als setting een Weense balzaal gaat het orkest gekleed in prachtige jurken en rok voor in een keur aan polka’s en walsen en ontbreekt natuurlijk de afsluitende Radetzky Mars niet. Inmiddels heeft het orkest een aantal edities ZangTalent gehouden waarbij lokaal en regionaal zangtalent de gelegenheid krijgt te zingen bij een groot orkest. Een vaak nieuwe en direct welhaast verslavende ervaring voor de meeste deelnemers. Stedelijk Orkest kiest er bij dit evenement voor geen competitie-element in te voeren, maar selecteert voor op kwaliteit en gaat vervolgens met de ZangTalenten aan de slag om een zinderende zangshow neer te zetten.

Elk voorjaar geeft Stedelijk Orkest Purmerend een themavoorstelling in De Purmaryn. Thema’s als “Latin”, “Swing”, “Houdt van Holland” en “Hollands Glorie” en waren de afgelopen jaren ware publiekstrekkers. Wij zoeken zoveel mogelijk de samenwerking met lokale artiesten en talent. Zo werkten wij samen met de NKT Theaterschool, wat bijv. resulteerde in een waanzinnig succesvolle Disneymusical die volle zalen trok. In 2014 kreeg die samenwerking een vervolg met de musical “Hollands Glorie”, een waanzinnige musical gebaseerd op Hollandse bekende hits en meezingers zoals, waarna in 2016 aan het thema 'Valentijn' een gezamenlijke invulling werd gegeven. Ander lokaal talent, zoals operazangeres Janneke van Buul (Nationale Opera), treedt regelmatig op tijdens onze Nieuwjaarsconcerten van de afgelopen jaren."

Reactie toevoegen