Oterleek

Plaats
Dorp
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

gemeente_oterleek_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Oterleek anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Oterleek anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Oterleek

Terug naar boven

Status

- Oterleek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Schermer, in 2015 over naar gemeente Alkmaar.

- Wapen van de voormalige gemeente Oterleek.

- Voor de postadressen valt ook het buitengebied van het dorp Rustenburg onder het dorp Oterleek.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oterleek ligt Z van de stad Heerhugowaard, ZW van het dorp Hensbroek, W van het dorp Rustenburg, WNW van het dorp Ursem, NNO van het dorp Stompetoren, O van het dorp Oudorp en de stad Alkmaar en OZO van het dorp Sint Pancras.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Bij de opheffing van de gemeente Oterleek per 1-8-1970 had zij een oppervlakte van 1.381 hectare, met 1.116 inwoners.

- In 1840 omvat de gemeente Oterleek 82 huizen met 570 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de buurtschappen Noorderbuurt en Zuiderbuurt samen 36/230 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Schermer (N zijde) 20/123, Molenweg 16/165 en Schermeerdijk 10/52. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 630 inwoners (dit is inclusief de ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners van het buitengebied van het dorp Rustenburg).

Terug naar boven

Geschiedenis

Nog voor de inpoldering van de Schermer en de Waert (na inpoldering polder de Heerhugowaard) lag Oterleek op een eiland tussen beide meren in.

Oterleek is tijdens het (Spaanse) Beleg van Alkmaar in 1573 in opdracht van Diederik Sonoy grotendeels afgebrand. Sonoy verdacht de inwoners van het dorp ervan samen te werken met de Spanjaarden.

Bij Oterleek bevindt zich sinds de jaren twintig van de 20e eeuw een transformatorstation, dat een belangrijk knooppunt vormt in de elektriciteitsvoorziening van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oterleek heeft 9 rijksmonumenten.

- De Huigendijk, in vroeger tijden de enige verbindingsweg door dit destijds moerassige midden van Noord-Holland, slingert zich door het polderlandschap van de Schermer en Heerhugowaard naar het dorp Oterleek. Net over de ringvaart, staat Korenmolen De Otter (Noordschermerdijk 1), op een kruispunt van wegen en waterwegen. Een bijzondere molen, want als enige in deze regio vol molens maalt zij graan in plaats van water. Eeuwenlang maalde de molen graan voor de bewoners in de wijde omtrek. De Otter is een met riet gedekte achtkantige houten molen. Al vanaf vermoedelijk 1633 heeft er in dit dorp een molen gestaan. De voorganger van de huidige molen is in 1899 afgebrand. Daarna zijn het molenaarshuis en de restanten van de molen verkocht en is de huidige molen gebouwd. In 1963 is het maalbedrijf gestopt, en is de molen verkocht aan de gemeente, die hem in 1974 heeft overgedragen aan Stichting De Schermer Molens. De molen draait en maalt regelmatig.

Doordat de Raphaëlstichting en Stichting Schermer Molens een samenwerkingsverband zijn aangegaan, heeft Korenmolen De Otter in Oterleek sinds 2008 ook nog een andere functie, nl. een beschermde werkomgeving bieden aan mensen voor wie ‘gewoon’ werk te ingewikkeld of veeleisend is en waarin het ambacht centraal staat. In het molenbedrijf werken 10 mensen met een beperking. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten - aangevuld met producten uit andere werkgebieden van de Raphaëlstichting - in de bakkerswinkel op het molenerf. In de zomermaanden kun je er tevens terecht voor een heerlijk kopje koffie of een verfrissing op het terras aan de ringvaart. Openingstijden: ma 11.00-16.00 uur, di t/m vrij 10.00-16.00 uur, za 10.00-15.00 uur. Vind je het leuk om klanten te helpen, hartige taarten te maken en bestellingen klaar te maken?, en heb je een indicatie dagbesteding, óf afgegeven middels een beschikking van de gemeente (WMO), óf middels het CIZ (Wlz), neem dan contact met hen op. Misschien is er nog een plek beschikbaar. - Zie ook de promotiefilm van Korenmolen De Otter.

- De hefbrug bij Oterleek is sinds eind oktober 2019 voorlopig afgesloten voor autoverkeer. De brug is de verbinding tussen het dorp en polder de Schermer. De provincie besloot tot de afsluiting nadat bij een inspectie was ontdekt dat de ophangpunten van het beweegbare deel ernstig zijn aangetast door roest. De brug was al eerder afgesloten voor scheepvaart boven de 1.55 meter en sinds medio 2018 ook voor vrachtverkeer boven de 50 ton. De veiligheid kan niet gewaarborgd worden bij het openen en sluiten van het brugdek. Om die reden kan hij niet meer open voor grotere schepen. Er moeten ook aanpassingen worden verricht aan hevels en scharnieren en aan het ballastgewicht, zodat de brug ook bij zwaar verkeer veilig blijft. De afsluiting is alleen voor auto’s. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel van de brug gebruikmaken. Het is nog niet bekend hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren.

- Gevelstenen in Oterleek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging Kunst naar Kracht brengt jaarlijks in maart een nieuw stuk op de planken.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oterleek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links/voorzieningen

- Algemeen: - Site van en over Oterleek.

- Belangenorganisatie: - De Oterleker Gemeenschap (OG) is opgericht in 1985 en zet zich in voor het bevorderen van de gemeenschapszin in het dorp Oterleek, onder meer door de organisatie van sociaal-culturele activiteiten.

- Dorpshuis: - "De Woeste Hoeve is het dorpshuis van Oterleek. Het wordt beheerd door de Oterleker Gemeenschap. Is je huiskamer te klein, wil je samen met familie of collega’s koken en eten of een cursus geven? De prachtige ruimte van dorpshuis De Woeste Hoeve biedt die ruimte en die ruimte is te huur. Voorzieningen: moderne toiletgroep, met ruim invalidentoilet; dubbel uitgevoerde keuken; losse tafels en stoelen (capaciteit 50 personen); apparatuur (piano, grootbeeld TV, projectiescherm); beperkt internet; voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Voorbeelden van het gebruik: cursussen; toneel; voorlichtingsbijeenkomsten; verenigingen; vergaderingen; stembureau; samen koken (en eten). Huurmogelijkheid: ochtend / middag / avond / gebruik keuken. Voor meer informatie, prijsindicatie en reserveringen bel 072-8505927."

- Jeugd: - "Checkpoint is de jeugdvereniging van Oterleek. De vereniging bestaat uit twee groepen; de 10- groep voor de leeftijd van 5 tot 10 jaar en de 10+ groep voor de leeftijd van 10 jaar en ouder. Het is leuk om met elkaar activiteiten te doen en je leert elkaar op deze manier beter kennen. Voor beide groepen worden door het jaar heen diverse activiteiten georganiseerd. Vriendjes en vriendinnetjes die geen lid zijn, zijn ook welkom bij de activiteiten. Omdat zij geen lid zijn, kan de bijdrage dan iets hoger zijn. Dat staat altijd duidelijk in de uitnodigingsmail vermeld. Het seizoen wordt altijd afgesloten met een kampweekend. De jongere groep verblijft met tentjes in het dorp. Ieder jaar werken we met een thema en dat is altijd een verrassing. De oudere groep gaat ergens naar een plek elders in het land."

- Op Facebookpagina Oterjeugd vind je nieuws over alle activiteiten in Oterleek voor de jeugd. Bijvoorbeeld Checkpoint, jeugdtoneel, Sintintocht, kermisspelen en nog veel meer.

- Zorg: - "In Oterleek ligt woonvoorziening De Hulst, op een voormalig boerenerf aan de ringvaart van de Schermer. Op het erf staan de stolpboerderij, drie groepswoningen en twee grote schuren. Een gedeelte van de begane grond van de stolpboerderij en de drie woningen zijn ontwikkeld voor bewoning door zes mensen (per woning) met dementie. Iedere woning heeft een gemeenschappelijke woonkamer met een open keuken. Het erf biedt een breed scala aan activiteiten. Er is een kas, een moestuin, een volière en een kippenhok. Ook zijn twee van de oorspronkelijke stallen behouden gebleven. In een van de stallen is vee ondergebracht: konijnen, koeien, kalveren en schapen. Verder bevinden zich op het terrein een ontmoetingscentrum en een logeerhuis."

- Joost en Merel Stroomer wonen samen met zoon Joost op hun mooie boerderij in Oterleek. In 2011 is Joost begonnen met Zorgboerderij Polderpracht. Deze biedt dagbesteding aan voor volwassenen en kinderen in een rustige, ruime en groene omgeving. Op de zorgboerderij is er volop persoonlijke aandacht voor iedereen. Het werk is geen doel op zich; ze kijken steeds naar ieders wens en de mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk proberen ze de 'hulpboer' te stimuleren in zijn of haar werk, maar met de koeien knuffelen of met boer Joost meekijken kan natuurlijk ook. Op woensdagmiddag zijn er kinderen op de boerderij. Voor hen bestaat de middag minder uit werk, en meer uit spelen, maar ze proberen de kinderen wel steeds iets te leren over de dieren en de omgeving. Kinderen doen vaak een kleiner klusje, zoals de eieren in de doosjes doen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oterleek.

Reactie toevoegen