Katwoude

Plaats
Dorp
Waterland
Waterland
Noord-Holland

Katwoude-MSDC-20120116-253174.jpg

Katwoude, Waterland, de Kathammer molen ligt tegen Volendam aan.

Katwoude, Waterland, de Kathammer molen ligt tegen Volendam aan.

NH gemeente Katwoude in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Katwoude in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Katwoude in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Katwoude

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Katwoude.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Katwoude.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Katwoude.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Katwoude (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Katwoude is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Waterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Onder het dorp Katwoude valt ook de buurtschap Zedde. De buurtschap Katham, die vanouds ook onder Katwoude viel, is tegenwoordig opgeslokt door buurdorp Volendam.

- Katwoude heeft langs een deel van de Hoogedijk officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). Dat deel is dus een 'bebouwde kom'. De richtingwijzers op de kruising Jaagweg (N247) / Lagedijk / Hoogedijk vermelden Katwoude ten onrechte in zwart op wit, wat namelijk suggereert dat het slechts een wijk zou zijn. Dit hoort eigenlijk, zoals standaard bij plaatsnamen, wit op blauw te zijn.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Kadwoude, 1310 (datering kopie onzeker) Katwoude, 1318 Catwoude, 1840 (1) 'Katwoude of Hoogendijk'.
Naamsverklaring
Samenstelling van woude 'vochtig bos' en kat, dat in plaatsnamen diverse betekenissen kan hebbebn, zie Katham, Kattendijke, Katwijk enz. Het grondwoord woude stond in deze streken oudtijds voor een zompig, moerassig bosgebied. In de oudste vermelding wordt Katwoude omschreven als "een stuck lants die men heet den Katwoude".(2)

Terug naar boven

Ligging

Katwoude ligt Z van Edam en Volendam, N van Monnickendam. Dit grote open weidse gebied kent grotendeels verspreide bebouwing, met een kleine kern aan de Hoogedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de gemeente Katwoude 32 huizen met 182 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Katwoude of Hoogendijk 9/89 (= huizen/inwoners), Katham 9/37, De Lagendijk 6/26 en De Zedde 8/30. Verder zijn er nog de panden aan de weg Achterdichting, die soms als gelijknamige aparte buurtschap worden beschouwd, maar doorgaans tot de buurtschap Zedde worden gerekend.

- Bij de opheffing van de gemeente Katwoude per 1-1-1991 omvatte zij 87 huizen met 230 inwoners op een oppervlakte van 660 hectare. Het was qua inwonertal de kleinste gemeente van Nederland.

- Tegenwoordig omvat de postale woonplaats Katwoude, die het hele buitengebied tussen Volendam en Monnickendam omvat, ca. 100 huizen met ca. 225 inwoners. Medio 2013 komen daar 25 huizen bij. Zie verder bij Recente ontwikkelingen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Van Vlierden Caravans aan de Lagedijk is in 2013 verhuisd. Op het terrein wordt Plan Catwoude ontwikkeld; een kleinschalig - maar voor het kleine Katwoude natuurlijk relatief grootschalig - woonwijkje aan het water de Purmer Ee, met 8 huur- en 17 koopwoningen. Visuele impressie Plan Catwoude.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Kathammer of Katwoudermolen is het enige rijksmonument in Katwoude.

- Katwoude heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Links

- De meeste kleine kernen hebben een Dorpsraad, sommige hebben een Stadsraad omdat die plaats formeel een stad is, maar Katwoude heeft een Polderraad. Misschien wel de enige Polderraad van Nederland. Wij kennen er althans niet meer. Een begrijpelijke naam, omdat het dorpsgebied, zijnde de polder Katwoude, vele malen groter is dan de dorpskern Katwoude, die in de bebouwde kom slechts een handvol huizen aan de Hoogedijk omvat.

- Zorgboerderij De Helpende Hand.

 

Reactie toevoegen