Oerle

Plaats
Dorp
Veldhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Oerle in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oerle in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oerle in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oerle

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Witven.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oerle.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oerle.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oerle.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oerle (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oerle is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Veldhoven. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1921.

- Wapen van de voormalige gemeente Oerle.

- Het dorp Oerle heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Oerle 'in' Veldhoven.

- Onder het dorp Oerle vallen ook de buurtschappen Berkt (grotendeels), Halfmijl, Scherpenering (deels), Toterfout, Zandoerle en Zittard.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Oers. Op de lokale dorpssite spreekt men ook van 'de Oerse gemeenschap'.

Terug naar boven

Ligging

Oerle ligt direct W van Veldhoven en is daar door recente nieuwbouwprojecten inmiddels aan vastgegroeid.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Oerle 106 huizen met 649 inwoners, verdeeld in dorp Oerle 25/152 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Hoogeneind 28/177, Berkt 12/88 en Zand-Oerle 41/232. Verder waren er in de gemeente Oerle nog de buurtschappen Scherpenering, Zittard, Vliet, Toterfout en Halfmijl.

- Per de opheffingsdatum (1-5-1921) had de gemeente Oerle 717 inwoners.

- Oerle heeft de afgelopen tijd rond de 1.000 huizen met ca. 2.600 inwoners gehad, maar is sinds begin 21e eeuw fors aan het groeien, waardoor het dorp inmiddels aan Veldhoven is vastgegroeid. De komende jaren gaat deze groei door tot uiteindelijk ca. 4.000 inwoners. Om de kansen te benutten die dit biedt voor de dorpsgemeenschap en het verenigingsleven, is de Stichting Oerle 4000 in het leven geroepen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oerle, kunt u terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Stichting Historisch Oerle.

- Geschiedenis van Oerle op de lokale dorpssite.

- Verhalen over de geschiedenis van Oerle op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- In 2005 is het boek '4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst' verschenen (J.F.C.M. Bijnen, 372 pag.).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Inrichtingsplan Wintelre-Oerle
Het Inrichtingsplan Wintelre-Oerle, dat in 2010 van start is gegaan, omvat het 1.500 hectare grote gebied rond Wintelre (gemeente Eersel) en Oerle (gemeente Veldhoven). Wintelre-Oerle maakt onderdeel uit van de reconstructies Kempenland en Boven-Dommel. In het landinrichtingsplan zijn maatregelen opgenomen voor de landbouwkundige structuur, water, natuur, landschap en cultuurhistorie in combinatie met een herverkaveling (d.m.v. kavelruil). Ook de recreatie komt aan bod. Voor nadere informatie zie de site van het Landinrichtingsproject Wintelre-Oerle.

Herinrichting Oerle
Het Ontwikkelingsplan Oerle is sinds 2010 in uitvoering. De plannen behelzen een herinrichting van het centrum en het evenemententerrein, 'verbreding' van basisschool St. Jan Baptist, stimulering van de recreatie, realisatie van een 'dorpswinkel' in het woonzorgcluster en het bevorderen van de sociaal-culturele historie. Daarnaast wordt in samenwerking met Rabobank Oerle-Wintelre een (tijdelijk) ondernemersplatform in Oerle opgericht. Dit om de verschillende initiatieven en ideeën samen te brengen en op deze wijze bij te dragen aan een positief en levendig Oerle. De werkzaamheden strekken zich uit van de St. Janstraat ter hoogte van garage Dingen tot aan de Oude Kerkstraat ter hoogte van de Berthastraat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oerle heeft ca. 20 rijksmonumenten. Onder de link vindt u een specificatie per buurtschap. De rijksmonumenten van de kern Oerle zitten 'verstopt' in de plaats Veldhoven (omdat Oerle geen formele woonplaats is). Het betreft met name de panden aan de Oude Kerkstraat.

- Bezienswaardigheden in Oerle.

- Molen Sint Jan.

- Mariakapel te Zandoerle - Oerle.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Trekkertrek Oerle (pinksterweekend).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Oerle met o.a. actualiteiten, activiteitenagenda en informatie over de vele verenigingen die het dorp rjik is.

- De maandelijkse dorpskrant de Koers van Oers is via de link ook online te lezen.

- Zorgboerderij d'n Oerse Have.

Reactie toevoegen