Olen

Plaats
Buurtschap
Nuenen, Gerwen en Nederwetten; Son en Breugel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Olen

Terug naar boven

Status

- Olen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen deels in de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, deels in de gemeente Son en Breugel.

- De buurtschap Olen valt deels onder het dorp Breugel, deels onder het dorp Gerwen. Voor de postadressen valt het deel van de buurtschap dat onder het dorp Breugel valt, sinds 2011, onder de postale plaats Son en Breugel; voor het Gerwense deel van de buurtschap vallen de postadressen onder het dorp Nuenen, omdat het dorp Gerwen in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek.

- De buurtschap Olen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381 Op oerle, 1524 Oerlen, 1753 Oole.

Naamsverklaring
Samenstelling van lo 'bos' (waarvoor zie verder 't Loo bij Bergeijk) en een eerste deel oor, wel verklaard als een samentrekking van over 'hoger, hoger gelegen', maar eerder te beschouwen als oor, ontstaan uit het Germaanse autr*- 'grindhoudend zand' (vergelijk het Oudnoorse aurr 'zand met kleine steentjes', het Oudengelse êar 'zand' en Zweedse plaatsnamen als Öresund en Örebro). Zie ook Oirschot, Oer, Oerle en Oler.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Lieshoutseweg (het gedeelte van deze weg rond en O van het kruispunt met de Kwadestraat) en de Kuilen (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de wegen Olen en Mosbulten). De buurtschap ligt O van de dorpen Breugel en Son, NNW van het dorp Gerwen, N van het dorp Nuenen, NO van het dorp Nederwetten, W van het dorp Lieshout en ZW van het dorp Mariahout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Olen omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Bij Zorgboerderij De Krakenburg in buurtschap Olen kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht als dat even nodig is. Meestal gaat het om een vorm van autisme, ADHD, een verstandelijke beperking of een andere psychische klacht. De zorgboerderij biedt rust, ruimte en vooral structuur in een mooie landelijke en groene omgeving. Een plek waar deelnemers zich veilig voelen, op eigen tempo leren en elkaar stimuleren, zodat het mogelijk is om straks beter de weg te kunnen vinden in de grotemensenmaatschappij. Het stimuleren van de deelnemers gebeurt onder andere tijdens de volgende activiteiten: verzorgen van de dieren; diverse activiteiten in de (moes)tuin; klusjes in de schuur en de werkplaats; kleine huishoudelijke klusjes; meehelpen op het terras of in de Herberg; samen pauze moment; eten voorbereiden / boodschappen doen; koken en bakken; samen aan tafel eten; spelen en knutselen; uitstapjes: vissen, theater, de bossen; wandelen met de dieren; gezelschapsspelletjes."

Reactie toevoegen