Veldhoven

Plaats
Dorp en gemeente
Veldhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

veldhoven station en st jozefkerk ca 1900 [640x480].jpg

Veldhoven Station en St. Jozefkerk ca. 1900

Veldhoven Station en St. Jozefkerk ca. 1900

veldhoven_kaart_shev.jpg

Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven (SHEV) heeft een kaart gemaakt waarop de belangrijkste wegen, wijken, buurten en (vroegere) dorpen van de huidige gemeente Veldhoven duidelijk staan aangegeven. (© www.shev.dse.nl)

Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven (SHEV) heeft een kaart gemaakt waarop de belangrijkste wegen, wijken, buurten en (vroegere) dorpen van de huidige gemeente Veldhoven duidelijk staan aangegeven. (© www.shev.dse.nl)

NB gemeente Veldhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Veldhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Veldhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Veldhoven

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Veldhoven.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Veldhoven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Veldhoven (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Veldhoven is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Veldhoven is per 1-5-1921 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Oerle, Zeelst en 'Veldhoven en Meerveldhoven'. - Toelichting op het ontstaan van de gemeente Veldhoven per 1-5-1921.

- De gemeente Veldhoven omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog het dorp Oerle en de buurtschappen Berkt, Halfmijl, Heers, Hoogeind, Scherpenering (deels), Schoot, Toterfout, Vliet, Zandoerle en Zittard. Dat zijn 2 dorpen en 10 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Veldhoven. - Wapen van de voormalige gemeente Veldhoven en Meerveldhoven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Veldhoven.

- Onder het dorp Veldhoven vallen, ook voor de postadressen, de buurtschappen Berkt (deels, twee panden), Heers en Schoot. Voor de postadressen vallen het dorp Oerle en de buurtschappen Berkt (grotendeels, niet betreffende de twee panden die al rechtstreeks onder het dorp Veldhoven vallen), Halfmijl, Scherpenering (deels), Toterfout, Zandoerle en Zittard onder het dorp Veldhoven. Dat zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Veldhoven ligt direct ZW van Eindhoven, W van de Ring A2 ("Poot van Metz").

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kunt u terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven. - De door de SHEV gemaakte site 'Met Erfgoedje surfen door interessant Veldhoven' is bedoeld voor de jeugd, en bevat een 15-tal verhalen over de geschiedenis en bezienswaardigheden van deze gemeente. De teksten zijn eerder bij wijze van proefproject verschenen in de schoolkrant van basisschool De Berckacker, gedurende de schooljaren 2000-2001 t/m 2002-2003.

- Sinds de vereniging van de dorpen Veldhoven, Zeelst, Meerveldhoven en Oerle tot de gemeente Veldhoven in 1921, heeft de eigen identiteit van het oude dorp aan waarde ingeboet. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken streeft ernaar die eigen identiteit meer onder de aandacht te brengen en het Veltefse zelfbewustzijn te versterken.

- Verhalen over de geschiedenis van Veldhoven op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Veldhoven en Meerveldhoven op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- In 2005 is het boek '4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst' verschenen (J.F.C.M. Bijnen, 372 pag.).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Woonvisie 2010-2014
Veldhoven wil geen 'villawijk van Eindhoven' worden of het 'seniorendorp van de regio'. In de qua grootte 3e gemeente van de regio wonen nu mensen uit alle leeftijds- en inkomensgroepen en dat moet ook zo blijven. Dit staat in de Veldhovense Woonvisie 2010-2014. Daarin staat hoe de woningbehoefte eruit ziet, aan welke woningen behoefte is en hoe vraag en aanbod op elkaar afgestemd moeten worden. In Veldhoven moeten de komende 10 jaar 3.100 nieuwe huizen komen, waarvan 1/3 in de categorie goedkope huur (maximaal 650 euro huur per maand) en betaalbare koop (maximale koopprijs 200.000 euro).

Opgravingen uit Nieuwe Steentijd
Bij opgravingen in Veldhoven in 2009 is een bijzondere vondst gedaan. Archeologen hebben namelijk sporen gevonden van boerderijen uit de Nieuwe Steentijd, ca. 3000 voor Christus. Het gaat om vier boerderijen, waarvan de grootste 35 bij 6 meter is. Dat is stukken groter dan vergelijkbare huizen uit die tijd. Ze zijn ongeveer net zo oud als de hunebedden in Drenthe. Op hetzelfde terrein vonden archeologen ook nog tien gebouwen uit de Bronstijd (ca. 1500 voor Christus).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Veldhoven heeft 19 rijksmonumenten.

- Berkt heeft 2 rijksmonumenten.

- Molen De Adriaan te Veldhoven-Meerveldhoven.

- Mariakapel.

- Museum 't Oude Slot. Bij de plaats waar nu de oude waterput gereconstrueerd is, lag in de middeleeuwen een slot van de Heren van Zeelst. Geen groot kasteel met ophaalbrug, torens en kantelen, maar een bakstenen huis, vermoedelijk een van de weinigen in de omtrek omgeven door een gracht. Eind 18e eeuw verviel het 'slot' en werd het gesloopt, geholpen door de boeren in de buurt die de stenen gebruikten voor hun eigen woningen. Rond 1800 bouwde men op de resten van het kasteel een boerderij. Aan de basis van bijna ieder museum staat een verzamelaar. Toen de Kempische boeren hun bedrijf en huis moderniseerden, begon Kees Maas de in onbruik rakende voorwerpen te verzamelen. Met vooruitziende blik bouwde hij een representatieve volkskundige collectie op. In de laatste jaren van zijn leven werkte hij nauw samen met Gerard Rooijakkers. In 1992 werd deze 'Collectie Maas-Rooijakkers' in langdurige bruikleen aan het museum overgedragen. Maar het museum heeft nog veel meer te bieden. O.a. volksprenten, archeologie, stadscollectie, kunst. Zie verder de site.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het riviertje de Gender is in 2010 opgewaardeerd. Stroomde het riviertje voorheen nog nauwelijks zichtbaar langs het Veldhovense industrieterrein De Run, nu is het weer vol in het zicht komen te liggen.

- Zoo Veldhoven.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Veldhoven.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Veldhoven Mariaplein.

Reactie toevoegen