Veldhoven

Plaats
Dorp en gemeente
Veldhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

veldhoven station en st jozefkerk ca 1900 [640x480].jpg

Veldhoven Station en St. Jozefkerk ca. 1900

Veldhoven Station en St. Jozefkerk ca. 1900

veldhoven_kaart_shev.jpg

Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven (SHEV) heeft een kaart gemaakt waarop de belangrijkste wegen, wijken, buurten en (vroegere) dorpen van de huidige gemeente Veldhoven duidelijk staan aangegeven. (© www.shev.dse.nl)

Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven (SHEV) heeft een kaart gemaakt waarop de belangrijkste wegen, wijken, buurten en (vroegere) dorpen van de huidige gemeente Veldhoven duidelijk staan aangegeven. (© www.shev.dse.nl)

NB gemeente Veldhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Veldhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Veldhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Veldhoven

Terug naar boven

Status

- Veldhoven is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- De gemeente is per 1-5-1921 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Oerle, Zeelst en 'Veldhoven en Meerveldhoven'. - Toelichting op het ontstaan van de gemeente Veldhoven per 1-5-1921.

- De gemeente Veldhoven omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog het dorp Oerle en de buurtschappen Berkt, Halfmijl, Heers, Heiend, Hoogeind, Scherpenering (deels), Schoot, Toterfout, Vliet, Zandoerle en Zittard. Dat zijn 2 dorpen en 11 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Veldhoven. - Wapen van de voormalige gemeente Veldhoven en Meerveldhoven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Veldhoven.

- Onder het dorp Veldhoven vallen, ook voor de postadressen, de buurtschappen Berkt (deels, twee panden), Heers en Schoot. Voor de postadressen vallen het dorp Oerle en de buurtschappen Berkt (grotendeels, niet betreffende de twee panden die al rechtstreeks onder het dorp Veldhoven vallen), Halfmijl, Heieind, Hoogeind, Scherpenering (deels), Toterfout, Vliet, Zandoerle en Zittard onder het dorp Veldhoven. Dat zijn 9 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Veldhoven grenst in het NW aan Vessem en Wintelre, in het N aan Eindhoven Airport en Eindhoven, in het O ook aan Eindhoven en aan de Ring A2 ("Poot van Metz"), in het ZO aan het Knooppunt De Hogt (A2/A67) en Waalre, in het Z aan Riethoven en in het ZW aan Steensel en Knegsel, en ligt NO van Eersel, ONO van Hapert en Bladel, O van Hoogeloon, ZO van Middelbeers en Oostelbeers, ZZO van Oirschot, Z van Best, WNW van Aalst, NW van Valkenswaard, NNW van Dommelen en Westerhoven en NNO van Bergeijk. Door het Z van de gemeente loopt de A67, Z van de Veldhovense dorpskern en van W naar O. De gelijknamige hoofdplaats ligt O in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Veldhoven 23 huizen met 130 inwoners. Tegenwoordig hebben de gemeente en het dorp ca. 17.700 huizen met ca. 44.000 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor het dorp Oerle.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven. - De door de SHEV gemaakte site 'Met Erfgoedje surfen door interessant Veldhoven' is bedoeld voor de jeugd, en bevat een 15-tal verhalen over de geschiedenis en bezienswaardigheden van deze gemeente. De teksten zijn eerder bij wijze van proefproject verschenen in de schoolkrant van basisschool De Berckacker, gedurende de schooljaren 2000-2001 t/m 2002-2003.

- Sinds de vereniging van de dorpen Veldhoven, Zeelst, Meerveldhoven en Oerle tot de gemeente Veldhoven in 1921, heeft de eigen identiteit van het oude dorp aan waarde ingeboet. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken streeft ernaar die eigen identiteit meer onder de aandacht te brengen en het Veltefse zelfbewustzijn te versterken.

- Verhalen over de geschiedenis van Veldhoven op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Veldhoven en Meerveldhoven op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- In 2005 is het boek '4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst' verschenen (J.F.C.M. Bijnen, 372 pag.).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ten westen van Veldhoven bouwt de gemeente de komende jaren zo'n 2.000 woningen met voorzieningen in een groen landschap; Zilverackers. De eerste fase van Zilverackers heet Oerle-Zuid en ligt ten zuiden van Oerle. Daarna worden, vanaf 2018, 'De Drie Dorpen' gerealiseerd; Huysackers, Bosackers en Schootackers. De randweg rond Oerle is al gerealiseerd. Deze wordt op korte termijn met een rechtstreekse verbinding, de Zilverbaan, aangesloten op de A67. In Zilverackers kun je genieten vanrust en ruimte, dicht bij de stad met alle belangrijke voorzieningen. De locatie biedt ruimte aan grote en kleine projectmatige woonhuizen, appartementen in een beperkt aantal lagen en vrije kavels waarop je je eigen droomhuis kunt realiseren. Natuurlijk is er ook aandacht voor ouderen en starters. Diverse architecten ontwerpen de woningen die geheel passen bij de sfeer van het dorp en het omliggende landschap. De gemeente wil kopers van grond stimuleren om hun huizen duurzaam te bouwen. In Oerle-Zuid wordt ook de openbare ruimte duurzaam ingericht. Zo komt er veel groen, wordt schoon regenwater gescheiden van vuil afvalwater en wordt gewerkt met duurzame materialen.

De vanaf 2018 te bouwen wijk Huysackers wordt waarschijnlijk de eerste 'aardgasvrije wijk' in de regio, met zo'n 400 energieneutrale woningen. De woningen krijgen geen aardgasaansluiting meer. Wel worden ze extra geïsoleerd, komt er een warmtepomp voor de verwarming, zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en wellicht komen er ook nog collectieve energievoorzieningen. Ook wordt nog overlegd over hoe ervoor gezorgd kan worden dat de woningen helemaal zelfvoorzienend zijn op energiegebied; het zogeheten 'Nul op de meter-bouwen'.

Aan de Roskam, waar de nieuwe wijk Huysackers gaat verrijzen, hebben archeologen in 2017 een grafveld uit de middeleeuwen gevonden. Het familiegrafveld dateert uit de periode 675-725 en verkeert in vrij goede staat. De gemeente Veldhoven stelt: “De periode van ca. 450 tot 725 wordt ook wel de Merovingische tijd genoemd. Het is de periode na de Romeinse overheersing waarin beetje bij beetje deze – grotendeels ontvolkte – streken opnieuw worden gekoloniseerd. In die tijd regeerde het Merovingische koningshuis over het Frankische Rijk, waartoe ook deze streken behoorden. Archeologen spreken daarom meestal van Merovingische grafvelden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden in Veldhoven al twee Merovingische grafvelden (deels)opgegraven, een op de plek van het zwembad D’n Ekkerman, de andere nabij de oprit naar parkeerplaats Oeienbosch.” Het ontdekte grafveld bestaat uit 21 begravingen die zijn aangelegd op een (voormalig) erf van een Merovingische boerderij. (bron en voor nader informatie zie: Historiek.net, 30-5-2017)

- Bij opgravingen in Veldhoven in 2009 is een bijzondere vondst gedaan. Archeologen hebben namelijk sporen gevonden van boerderijen uit de Nieuwe Steentijd, ca. 3000 voor Christus. Het gaat om vier boerderijen, waarvan de grootste 35 bij 6 meter is. Dat is stukken groter dan vergelijkbare huizen uit die tijd. Ze zijn ongeveer net zo oud als de hunebedden in Drenthe. Op hetzelfde terrein vonden archeologen ook nog tien gebouwen uit de Bronstijd (ca. 1500 voor Christus).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Veldhoven heeft 19 rijksmonumenten.

- Berkt heeft 2 rijksmonumenten.

- Molen De Adriaan te Veldhoven-Meerveldhoven.

- Mariakapel.

- Beschrijving orgel Immanuelkerk, Protestante Gemeente.

- Museum 't Oude Slot. Bij de plaats waar nu de oude waterput gereconstrueerd is, lag in de middeleeuwen een slot van de Heren van Zeelst. Geen groot kasteel met ophaalbrug, torens en kantelen, maar een bakstenen huis, vermoedelijk een van de weinigen in de omtrek omgeven door een gracht. Eind 18e eeuw verviel het 'slot' en werd het gesloopt, geholpen door de boeren in de buurt die de stenen gebruikten voor hun eigen woningen. Rond 1800 bouwde men op de resten van het kasteel een boerderij. Aan de basis van bijna ieder museum staat een verzamelaar. Toen de Kempische boeren hun bedrijf en huis moderniseerden, begon Kees Maas de in onbruik rakende voorwerpen te verzamelen. Met vooruitziende blik bouwde hij een representatieve volkskundige collectie op. In de laatste jaren van zijn leven werkte hij nauw samen met Gerard Rooijakkers. In 1992 werd deze 'Collectie Maas-Rooijakkers' in langdurige bruikleen aan het museum overgedragen. Maar het museum heeft nog veel meer te bieden. O.a. volksprenten, archeologie, stadscollectie, kunst. Zie verder de site.

Terug naar boven

Evenementen

- Veldhoven Viert Feest houdt je op de hoogte van lokale evenementen en activiteiten.

- Foodfestival Veldhoven Proeft (weekend begin september) is er voor iedereen die van lekker eten en gezelligheid houdt. Je kunt daar de gevarieerde, Veldhovense smaken proeven die verzorgd worden door verschillende restaurants en foodtrucks. Laat je verrassen! Op donderdagavond vindt de bedrijvenavond plaats speciaal voor sponsoren. Op deze avond wordt ook de Veldhovense Ondernemerstrofee uitgereikt.

- Cult & Tumult (weekend in september) is een jaarlijks cultureel festival.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het riviertje de Gender is in 2010 opgewaardeerd. Stroomde het riviertje voorheen nog nauwelijks zichtbaar langs het Veldhovense industrieterrein De Run, nu is het weer vol in het zicht komen te liggen.

- Zoo Veldhoven.

- In natuurgebied de Grootgoor bij Veldhoven moet het beekje de Run weer gaan meanderen. Waterschap De Dommel heeft eind 2017 een plan gepresenteerd om de beek hier in zijn oude, natuurlijke staat te herstellen. Dat moet resulteren in een verbetering van de waterkwaliteit, waar vissen en andere diersoorten in het natte beekdal van profiteren. Ook moet er in de Grootgoor een waterbergingsgebied komen. Voor de waterberging worden sloten gedempt en een kade aangelegd. Met het project wil het waterschap tevens de toenemende verdroging van de Grootgoor stoppen. Door stukken oude landbouwgrond in de beekzone af te graven moet het natuurgebied weer het karakter van vochtig hooiland krijgen.

Om de Run weer in zijn kronkelende staat te herstellen gaat het waterschap de beek verleggen, versmallen, dempen en verondiepen. Daarnaast worden er twee stuwen verwijderd. De meanderende beek moet het natuurgebied ook voor recreanten aantrekkelijker maken. Zo worden de onderhoudspaden en de kade langs de Run opengesteld voor wandelaars. Het project in de Grootgoor is onderdeel van een groter plan om de gehele Run in ere te herstellen. Dat gebeurt in fases. In 2019 gaat de Run vanaf Grootgoor richting de Dommel op de schop. In 2020 volgt de bovenstroom bij Eersel en Steensel. (bron: Eindhovens Dagblad, 15-12-2017)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Veldhoven (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Veldhoven. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Algemeen: - Mensen van Veldhoven is een fotoblog met foto's en verhalen over (oud-)inwoners en ondernemers van deze kern. Ze gaan iedere dag op zoek naar bijzondere verhalen. - "Trots Op Veldhoven is de community-pagina waar goed nieuws, positieve ervaringen, speciale gebeurtenissen, bijzondere Veldhovenaren en mooie foto's met elkaar kunnen worden gedeeld. Slecht nieuws is er al genoeg, wij doen alleen aan positiviteit - want wij zijn Trots Op Veldhoven!"

-Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Veldhoven Mariaplein.

Reactie toevoegen