Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Gemeente
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Nuenen Gerwen en Nederwetten in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nuenen Gerwen en Nederwetten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nuenen Gerwen en Nederwetten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nuenen, Gerwen en Nederwetten

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nuenen, Gerwen en Nederwetten (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nuenen, Gerwen en Nederwetten is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente omvat de dorpen Eeneind, Gerwen, Nederwetten en Nuenen en de buurtschappen Alvershool, Boord, 't Coll (grotendeels), Heerendonk, Hooidonk (deels), Hool, Laar, Langlaar, Nieuwe Dijk, Olen (deels), Opwetten, Rullen, Spekt, Stad van Gerwen (grotendeels) en Vaarle. Dat zijn in totaal 4 dorpen en 15 buurtschappen.

- Medio 2016 brengt een adviescommissie een advies uit over het meest passende toekomstscenario voor de bestuurlijke toekomst van de gemeente Nuenen c.a.

- Wapen van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De meeste gemeenten in Brabant die 2 of 3 plaatsnamen in de gemeentenaam hadden, hebben de herindelingen van 1997 of eerder aangegrepen om de gemeentenamen te vereenvoudigen tot 1 plaatsnaam (bijv. Bladel, Eersel, Cuijk). Omdat de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten tot heden nog geen herindeling heeft ondergaan, heeft zij formeel nog altijd deze naam met daarin dus 3 plaatsnamen. Omdat dat in de praktijk niet heel erg praktisch is, wordt het in de praktijk, bijv. op de plaatsnaamborden, meestal afgekort tot 'Nuenen c.a.'. Nog korter spreekt men in de volksmond vaak gemakshalve van 'gemeente Nuenen'. Ook op de gemeentelijke website noemt de gemeente zich gemeente Nuenen (zonder 'c.a.')...

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten ligt O van Eindhoven, N van Geldrop, W van Helmond.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij Heemkundekring De Drijehornick. Het werkgebied van de kring omvat de dorpen Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Eeneind en het voormalige dorp Eckart, omdat dit van 1810 t/m 1820 deel uitmaakte van de gemeente Nederwetten-Eckart. Daarna is Eckart naar de gemeente Woensel (t/m 1895: 'Woensel en Eckart') overgegaan, die in 1920 is opgegaan in de gemeente Eindhoven.

- Verhalen over de geschiedenis van Nuenen, Gerwen en Nederwetten op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

- Naamsverklaringen- Toponymie van Nuenen c.a..

Reactie toevoegen