Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Gemeente
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Nuenen Gerwen en Nederwetten in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nuenen Gerwen en Nederwetten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nuenen Gerwen en Nederwetten in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Terug naar boven

Status

- Nuenen, Gerwen en Nederwetten is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten omvat de dorpen Eeneind, Gerwen, Nederwetten en Nuenen en de buurtschappen Alvershool, Boord, 't Coll (grotendeels), Heerendonk, Hooidonk (deels), Hool, Laar, Langlaar, Nieuwe Dijk, Olen (deels), Opwetten, Rullen, Spekt, Stad van Gerwen (grotendeels) en Vaarle. Dat zijn in totaal 4 dorpen en 15 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

- Vanuit hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het lokaal bestuur hebben Gedeputeerde Staten in juli 2017 besloten het fusieproces van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten over te nemen door een zogeheten artikel 8 Wet algemene regels herindeling (arhi) procedure te starten. Eind 2015 verscheen het bestuurskrachtonderzoek van de gemeente Nuenen c.a.. Daarin werd geconcludeerd dat de bestuurskracht van de gemeente matig is. Belangrijke redenen hiervoor zijn het samenspel tussen college en raad, maar ook de ambtelijke kwetsbaarheid waarbij de kwaliteit van de planning en control onvoldoende was.

In de periode van zes maanden die voor een arhi-procedure geldt zijn diverse gesprekken en aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Op grond daarvan hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant eind januari 2018 aangegeven dat zij willen dat de gemeenten Nuenen c.a. en Eindhoven fuseren. Daartoe wordt uiterlijk medio mei 2018 een herindelingsontwerp opgesteld. Een fusie tussen Nuenen c.a. en Eindhoven sluit het beste aan bij de maatschappelijke en economische inrichting van het gebied. Daarnaast hebben de inwoners van Nuenen een sterke oriëntatie op Eindhoven en ook het draagvlak onder inwoners laat een voorkeur voor een fusie met Eindhoven zien. Deze nieuwe gemeente zal vanwege haar organisatorische en financiële omvang voldoende bestuurskracht hebben ten aanzien van regionale opgaven en kansen in het stedelijk gebied Eindhoven.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De meeste gemeenten in Brabant die 2 of 3 plaatsnamen in de gemeentenaam hadden, hebben de herindelingen van 1997 of eerder aangegrepen om de gemeentenamen te vereenvoudigen tot 1 plaatsnaam (bijv. Bladel, Eersel, Cuijk). Omdat de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten tot heden nog geen herindeling heeft ondergaan, heeft zij als enige Brabantse gemeente formeel nog altijd deze gemeentenaam met daarin dus 3 plaatsnamen. Omdat dat in de praktijk niet heel erg praktisch is, wordt het in de praktijk, bijv. op de plaatsnaamborden, meestal afgekort tot 'Nuenen c.a.'. Nog korter spreekt men in de volksmond vaak gemakshalve gewoon van 'gemeente Nuenen'. Ook op de gemeentelijke website noemt de gemeente zich gemeente Nuenen (zonder 'c.a.')...

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten grenst in het W aan Eindhoven, in het N aan Son, Breugel en Nijnsel, in het O aan Mariahout, Lieshout, Stiphout en Helmond en in het ZO aan Mierlo en Geldrop, en ligt ZO van Sint-Oedenrode, Z van Veghel en W van 'Beek en Donk' en Aarle-Rixtel. Door het Z van de gemeente loopt de A270, van W naar O. De hoofdplaats Nuenen ligt Z in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten 496 huizen met 2.472 inwoners, verdeeld in de dorpen Nunen 156/707 (= huizen/inwoners), Opwetten 111/588, Gerwen 119/571 en Nederwetten 91/491 en de buurtschap Vaarle 19/115. Tegenwoordig omvat de gemeente ca. 9.100 huizen met ca. 22.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij Heemkundekring De Drijehornick. Het werkgebied van de kring omvat de dorpen Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Eeneind en het voormalige dorp Eckart, omdat dit van 1810 t/m 1820 deel uitmaakte van de gemeente Nederwetten-Eckart. Daarna is Eckart naar de gemeente Woensel (t/m 1895: 'Woensel en Eckart') overgegaan, die in 1920 is opgegaan in de gemeente Eindhoven.

- Verhalen over de geschiedenis van Nuenen, Gerwen en Nederwetten op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nuenen, Gerwen en Nederwetten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Media / nieuws: - Huis-aan-huiskrant Rond de Linde verschijnt wekelijks op donderdag in Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Lieshout, Mariahout, stiphout en Brandevoort. - Nieuws van Rond de Linde op Facebook. - Nieuws van het eveneens donderdagse huis-aan-huisblad De Nuenense Krant op Facebook. - Lokale Omroep Nuenen (LON).

- Naamsverklaringen- Toponymie van Nuenen c.a..

- Muziek: - Van oorsprong is Oktoberfeest-band de Nünentaler Schürzenjäger voortgekomen uit allround coverband Unit Four, die sinds eind jaren tachtig vooral speelden op bruiloften en personeelsfeesten. De voorliefde voor de Apres Ski muziek en de Schlagers zorgen er in die tijd voor dat ze steeds vaker een set Oktoberfeest-muziek spelen op bruiloften. Omdat ze dat (en ook het publiek) steeds leuker gaan vinden, hebben ze daar uiteindelijk hun specialisme van gemaakt. Daarom spelen ze sinds 2008 avondvullend echte onvervalste Oktoberfeest-muziek, een mooie mix van moderne Apres Ski hits, traditionele Schlagers, allround feestmuziek, met een vette knipoog naar het Hollandstalige.

Reactie toevoegen