Nederwetten

Plaats
Dorp
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Nederwetten

Terug naar boven

Status

- Nederwetten is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. T/m 1820 gemeente Nederwetten en Eckart.

- Wapen van de voormalige gemeente Nederwetten en Eckart.

- Het dorp Nederwetten heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Nuenen.

- Onder het dorp Nederwetten vallen ook de buurtschappen Heerendonk, Hooidonk (deels) en Spekt (deels).

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Wette.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nederwetten grenst in het W aan Eindhoven, in het N aan Son en Breugel, in het O aan Gerwen en in het Z aan Nuenen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nederwetten 91 huizen met 491 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 860 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Universiteit van Wageningen heeft in 2012 onderzoek gedaan naar de sociale cohesie in Nederwetten. Naar aanleiding van het onderzoek is een aantal projecten opgestart om de leefbaarheid in het dorp te behouden en te vergroten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nederwetten heeft 8 rijksmonumenten.

- Nederwetten heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- De Hooidonkse Watermolen staat in buurtschap Hooidonk en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2016 is er op een zaterdag eind maart de Gerwen - Nederwetten Loop. Je kunt kiezen uit de afstanden 10 en 15 km. De organisatie noemt de loop op haar Facebookpagina 'de toekomstige klassieker onder de klassiekers'.

- Wette's Dorpsfestijn (gedurende 4 dagen eind juni).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Langs de Hooidonkse beek bij Nederwetten heeft Waterschap De Dommel in 2014 een poel voor amfibieën aangelegd. De poel is de laatste ontbrekende schakel van de 400 meter lange ecologische verbindingszone die hier in 2007 al is gerealiseerd. Met de uitgegraven grond is een wal langs het water gevormd, die voor een deel beplant is. De ruimte eromheen is aangeplant met inheemse bomen en struiken. Tussen de weg en de poel ontstaat een open, bloemrijk grasland. Onder de weg door is al eerder een faunapassage aangelegd, zodat kleine dieren via een buis hun route veilig kunnen vervolgen. Langs de hele Hooidonkse beek, van Mierlo tot Nederwetten, worden dergelijke natuurstroken aangelegd. Na uitvoering van het totale plan ontstaat er een verbinding tussen het heide- en natuurgebied Luchense Heide in het zuiden en het Nuenens Broek. In totaal wordt uiteindelijk een verbindingszone van 8,8 kilometer ingericht langs de Hooidonkse Beek. (bron: Waterschap De Dommel, 6-2-2014)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nederwetten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Sint Jozef.

- Jeugd: - KPJ Nederwetten.

- Sport: - Juventud jeugdvoetbal Gerwen-Nederwetten.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nederwetten.

Reactie toevoegen