Eeneind

Plaats
Dorp
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

eeneind_gilde_sint_antoniusschut.jpg

Gilde Sint Antoniusschut bestaat al sinds 1474 en is daarmee de oudste van de Nuenense gildes.

Gilde Sint Antoniusschut bestaat al sinds 1474 en is daarmee de oudste van de Nuenense gildes.

Eeneind

Terug naar boven

Status

- Eeneind is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.
* Deze plaats wordt elders vaak een buurtschap of wijk genoemd. Maar voor een buurtschap is het wel érg groot, en een wijk ligt binnen de bebouwde kom van een dorp of stad. Aangezien de kern toch echt los van - dus niet ín - Nuenen ligt, opteren wij voor de kwalificatie 'dorp'.

- Het dorp Eeneind heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Nuenen.

- Je woont niet 'in' maar 'op 't Eeneind'.

- Onder het dorp Eeneind valt ook het grootste deel van de buurtschap 't Coll.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
14e eeuw Enoden, 1381 Enode.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk hetzelfde als het Middelnederlandse enode 'verlatenheid, onherbergzaam oord'. De huidige naamsvorm staat onder invloed van de vele namen op -eind.(1)

Terug naar boven

Ligging

Eeneind ligt Z van Nuenen. Het dorpsgebied grenst in het N aan de A270, in het W aan de Dommel en in het Z aan het Eindhovens Kanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Eeneind niet vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Eeneind heeft sinds 2012 'intelligente straatverlichting' en heeft daarmee een landelijke primeur. Met deze vorm van straatverlichting is wel in o.a. Delft en Tilburg geëxperimenteerd, maar t/m 2012 is nog nergens anders een compleet dorp of complete wijk ingericht met slimme verlichting. Het dorp is voorzien van slimme straatlantaarns die 's nachts gedimd zijn en automatisch aangaan als er verkeer langs komt. Hiermee kan tot 50 procent extra energie bespaard worden ten opzichte van normale LED straatverlichting.

De voordelen zijn talrijk: geen lichtvervuiling in de nacht, een veilige en sfeervolle leefomgeving en een enorme kostenbesparing. Tot een bepaald tijdstip, bijv. 23 uur, branden de lantaarns op volle sterkte. Na deze tijd dimmen de lampen tot een sterkte van 10 procent. Als er verkeer gedetecteerd wordt, lichten de lampen automatisch op tot 80 procent. Het slimme zit hem in het feit dat het oplichten van de lantaarns meegaat met het aanwezige verkeer. Deze 'intelligente verlichtingsmodule' is een uitvinding van Chintan Shah, die het exploiteert met zijn startup bedrijf Tvilight vanuit de TU Delft.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Geschiedenis van de Sint Antoniuskapel, die dateert uit 1987 en een voorganger had in de N van het dorp gelegen buurtschap Opwetten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op de Ezeltjesdag (1e zondag van september) zijn er veel ezels te zien, te aaien, te voeren en te berijden. Daarnaast kunnen de kinderen naar hartelust spelen, springen en geschminkt worden. Voor een klein bedrag kun je een spelletjeskaart kopen waarmee de kinderen de hele middag leuke spelletjes kunnen doen en waarvoor zij ook een pannenkoek en ranja krijgen en mogen grabbelen in de grabbelton. Verder kun je op deze dag onder deskundige begeleiding schieten op de vlakschietbaan van de Sint Antoniusschut. En er is een loterij met mooie prijzen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Collse Heide is een archeologisch rijksmonument, met een urnenveld en grafheuvels.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Eeneind.

- Nieuws: - Wijkblad Enode verschijnt 1x per 2 maanden en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Muziek: - Showkorps O & V is opgericht in ca. 1890.

- Overige verenigingen: - Gilde Sint Antoniusschut bestaat al sinds 1474 en is daarmee de oudste van de Nuenense gildes.

- Kunst: - Kunstenares Elvira Wersche verzamelt zand in alle soorten en maten en kleuren, uit de hele wereld, en maakt daar vervolgens - eveneens wereldwijd - prachtige mozaiëken mee.

Reactie toevoegen