Hooidonk

Plaats
Buurtschap
Son en Breugel Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Hooidonk

Terug naar boven

Status

- Hooidonk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen deels in de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, deels in de gemeente Son en Breugel.

- De buurtschap Hooidonk valt deels onder het dorp Breugel, deels onder het dorp Nederwetten. Voor de postadressen valt het deel van de buurtschap dat onder Breugel valt onder de postale plaats Son en Breugel; het deel van de buurtschap dat onder Nederwetten valt, valt voor de postadressen onder Nuenen, omdat Nederwetten in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek.

- De buurtschap Hooidonk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1170-1180 Hodunc, 1275 Hoydunc.

Naamsverklaring
Samengesteld uit ho 'hoog' en donk 'zandige opduiking in moerassig terrein'. Vergelijk Haiink.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hooidonk ligt rond de gelijknamige weg (in Nederwetten) en rond de bijna gelijknamige weg Hooijdonk (in Breugel). De buurtschap ligt direct NW van het dorp Nederwetten, NW van het dorp Nuenen, Z van het Wilhelminakanaal en het dorp Breugel, ZO van het dorp Son, NO van de stad Eindhoven, O van het dorp Best en WZW van het dorp Lieshout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hooidonk omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen