Stad van Gerwen

Plaats
Buurtschap
Nuenen, Gerwen en Nederwetten; Son en Breugel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

stad_van_gerwen_geel_bordje.jpg

Straatnaambordjes zijn in ons land bijna altijd blauw, en plaatsnaambordjes van buurtschappen buiten de bebouwde kom zijn vrijwel altijd wit. Dus wat men hier met het gele bordje Stad van Gerwen bedoelt is ons niet geheel duidelijk.

Straatnaambordjes zijn in ons land bijna altijd blauw, en plaatsnaambordjes van buurtschappen buiten de bebouwde kom zijn vrijwel altijd wit. Dus wat men hier met het gele bordje Stad van Gerwen bedoelt is ons niet geheel duidelijk.

Stad van Gerwen

Terug naar boven

Status

- Stad van Gerwen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in grotendeels de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, en in deels gemeente Son en Breugel.

- De buurtschap Stad van Gerwen valt grotendeels onder het dorp Gerwen, deels onder het dorp Breugel. Voor de postadressen valt het deel van de buurtschap dat onder het dorp Gerwen valt onder het dorp Nuenen, omdat Gerwen in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek. Het deel van de buurtschap dat onder het dorp Breugel valt, valt voor de postadressen, sinds 2011, onder de postale plaats Son en Breugel.

- In de directe omgeving hangt een geel richtingbordje dat naar de buurtschap verwijst, en ter plekke hangt aan een lantaarnpaal een geel bordje met de straat- en plaatsnaam, wat vermoedelijk als plaatsnaambordje bedoeld is. Maar erg expliciet is het niet; straatnaambordjes in ons land zijn immers doorgaans blauw, en plaatsnaambordjes - van buurtschappen buiten de bebouwde kom - zijn doorgaans wit, dus op welke van de twee grootheden dit - elders in het land nauwelijks voorkomende - gele bordje duidt, is ons niet geheel duidelijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1650 'in de stadt'.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk betekent stad hier 'woonstede, huisperceel'.(1) Gerwen verwijst naar het dorp waar de buurtschap (grotendeels) onder valt.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Stad van Gerwen ligt rond de gelijknamige weg, aan het Wilhelminakanaal en rond de weg Raamdijk. De buurtschap ligt NW van het dorp Gerwen, ZO van de dorpen Breugel en Son, N van het dorp Nuenen, NO van het dorp Nederwetten en de stad Eindhoven, WZW van het dorp Lieshout en NW van het dorp Stiphout en de stad Helmond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Stad van Gerwen (samen met buurtschap Breugels-Oerle) 30 huizen met 152 inwoners. Tegenwoordig omvat buurtschap Stad van Gerwen ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De inwoners van buurtschap Stad van Gerwen zijn ongerust over de aanleg van een deel van de zogeheten Ruit om Eindhoven, zijnde het tracé tussen Son en Breugel en Aarle-Rixtel, dat dwars door hun buurtschap zou komen te lopen. De aanleg beoogt in 2017 van start te gaan, maar of het tracé al definitief is, is ons, gezien de jarenlange discussies over de Ruit, nog niet bekend. In het artikel onder de link hiervoor staat een link naar nog een ander artikel over deze materie, en in dát artikel staat een lijstje links naar nog een reeks artikelen over deze materie en alle mitsen en maren die aan deze nieuwe beoogde weg zijn verbonden.

Reactie toevoegen