Woensel

Wijk
Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

nb_gemeente_woensel_en_eckart_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Woensel anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Woensel anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Woensel

Terug naar boven

Status

- Woensel is een voormalige gemeente en dorp, thans stadsdeel in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eindhoven. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1919.

- De gemeente Woensel is in 1821 vergroot met een deel van de gemeente 'Nederwetten en Eckart', zijnde de kern Eckart. Sindsdien heeft de gemeente tot 1896 'Woensel en Eckart' geheten, waarbij 'en Eckart' ook wel vervangen werd door de aanduiding 'c.a.'.

Terug naar boven

Ligging

Het stadsdeel Woensel ligt in het N van de stad Eindhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Woensel 428 huizen met 3.183 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 79/620 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Fellenoord 63/570, Lijmbeekstraat 88/650, Bagijnenbroek 38/326, Vlokhoven 75/477, Acht 55/350 en Eckart 30/190.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Klooster Mariënhage (Augustijnendreef 15), waarvan de historie teruggaat tot de oorsprong van de stad in de 11e eeuw, is de afgelopen 125 jaar bewoond door de Orde der Augustijnen. Het kon zijn functie als klooster en kerk niet behouden, omdat zowel het aantal kerkgangers als het aantal paters afnam. Uitvaartverzekeraar Dela heeft het kloostercomplex gekocht en na zeven jaar renoveren is het oudste stukje Eindhoven in 2019 weer opengesteld. Tegenwoordig zit in het complex - dat tot de gemeentelijke herindeling van 1921 in het ZO puntje van de gemeente Woensel lag* - onder meer een hotel, een ceremoniehuis waar bruiloften en uitvaarten georganiseerd kunnen worden, en een brasserie.
* Op de gemeentekaart uit 1866 elders op deze pagina is het complex vermeld als Klooster ten Hagen, direct O van wat we nu het centrum van Eindhoven noemen, en wat destijds de hele gemeente Eindhoven was.

De paters zijn blij met deze herbestemming van de kerk. Dela heeft met alle respect de waarde en de betekenis van het gebouw bewaard. En al hun ceremonies, hoewel ze niet meer confessioneel getint zijn, zijn van hetzelfde respect voorzien, aldus de paters. Pater Pierre Stikkelbroeck: "Als ik om mij heen zie dat kerken in trampolinepaleizen, supermarkten of sportscholen veranderen, dan zie je dat die gebouwen zo veel aan waarde en betekenis verliezen, dat er geen verwijzing meer is naar wat het is geweest. En hier is dat niet het geval. Dela noemt het ook nog steeds de Paterkerk." Wat Stikkelbroeck betreft is Eindhoven een voorbeeld van hoe er met kloosters en kerken omgegaan moet worden, als ze een nieuwe functie krijgen. "Ik zou tegen iedereen willen zeggen die met hetzelfde probleem zit waar wij mee zaten: kom eens kijken om te zien hoe mooi het hier is opgelost."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Woensel (online te bestellen).

Reactie toevoegen