Bokt

Plaats
Buurtschap
Eindhoven Son en Breugel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Bokt

Terug naar boven

Status

- Bokt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen grotendeels in de streek Kempen, gemeente Eindhoven, deels in de gemeente Son en Breugel.

- De buurtschap Bokt valt grotendeels onder de stad Eindhoven, deels onder het dorp Son. Voor de postadressen valt het deel van Bokt dat onder Eindhoven valt ook onder die stad; het deel van de buurtschap dat onder Son valt, valt voor de postadressen onder de postale plaats Son en Breugel.

- De buurtschap Bokt heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837 Bokt.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk gevormd door middel van het collectiefsuffix -t- bij bok 'beuk'. Vergelijk Birkt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bokt ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Groensteeg, Eindhovenseweg (het gedeelte van deze weg Z van de weg Groensteeg), Esp (het korte gedeelte van deze weg O van de Eindhovenseweg) en Anconalaan (de N zijde van het gedeelte van deze weg tussen de minirotonde bij de Eindhovenseweg en de Italiëlaan, en de N takken van deze weg). De buurtschap ligt direct NO van de stad Eindhoven, direct ZO van het dorp Son, Z van het Wilhelminakanaal, ZW van het dorp Breugel, WNW van het dorp Nederwetten, NW van het dorp Nuenen, O van het dorp Best en ZW van het dorp Lieshout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap, samen met buurtschap Driehoek, 29 huizen met 167 inwoners. Tegenwoordig omvat buurtschap Bokt ca. 45 huizen met ca. 115 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Recreatieve Volkstuinvereniging Bokt huurt in het prachtige Dommeldal een kavel grond van de gemeente Eindhoven aan de noordoostkant van de stad op de grens met Son en Breugel. Het ligt in een uniek natuurgebied met landerijen, ver van drukke verkeerswegen en stedelijk lawaai, maar is toch goed bereikbaar met fiets of auto. Er zijn 260 percelen van elk ca. 100 m2, waarop wordt getuinierd door ca. 140 leden. Tuinieren op Bokt betekent ´terug naar de basis´. Ze beschikken niet over een clubgebouw of kantine en er is geen electriciteit op de tuinen. Er zijn geen aansluitingen op de gemeentelijke waterleiding, maar verspreid over het complex staan voldoende grondwaterpompen. Ze hebben een winkeltje waar leden tegen gereduceerd tarief tuinartikelen kunnen kopen, zoals zaai- en pootgoed, potgrond, stekgrond, tuinaarde, meststoffen, gaas en tonkinstokken.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Tennisvereniging Bokt speelt op een sportcomplex direct Z van de buurtschap. Dat complex is ook de thuisbasis van PSV Korfbal, Sportvereniging Unitas '59 en Voetbalvereniging Nieuw Woensel.

Reactie toevoegen