Strijp (Eindhoven)

Voormalige gemeente
Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Strijp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Strijp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Strijp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Strijp (Eindhoven)

Terug naar boven

Status

- Strijp is een voormalige gemeente en dorp, thans stadsdeel in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eindhoven. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1919.

- Wapen van de voormalige gemeente Strijp.

- Onder het stadsdeel vallen de wijken: - Drents Dorp; - Lievendaal; - 't Ven; - Strijp binnen de Ring (waaronder Philipsdorp); - Strijp Zuid (waarbinnen de Wijkvereniging Vonderkwartier, Buurtvereniging Engelsbergen en Stichting Buurtbelangen Jozef Elias actief zijn); - Meerhoven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1303 kopie 17e eeuw Stripe, 1418 Strijp, 1452 Strijpe.

Naamsverklaring
Identiek met strijp 'strook, streep (van land)', een oude akkerterm die vermoedelijk verband houdt met de manier waarop het land verkaveld was (vergelijk De Strook). De identificatie van de oudste vorm is onzeker. Zie ook Strepen en Strype.(1)

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Strijp op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Woningcorporatie Trudo werkt op Strijp-S aan een spectaculair project dat van zich zal doen spreken. Pal achter de Apparatenfabriek verrijst een 70 meter hoge, bijzondere woontoren. Een nieuw, niet te missen baken voor onze stad: de Trudo Toren, die internationaal de Trudo Vertical Forest gaat heten. De oplevering staat (voorlopig) gepland rond de bouwvak 2021. Referentie voor de Trudo Toren is Bosco Verticale in Milaan. Een toren met inderdaad een ‘verticaal bos’, naar een ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Boeri tekende voor vergelijkbare projecten in Zwitserland en China. Zijn ontwerp is uniek in Nederland. De Trudo Toren biedt plaats aan 125 sociale huurwoningen, verdeeld over 19 verdiepingen. Compacte en comfortabele lofts van 50 m2 en 3,5 meter hoog. Elke loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken. In die bakken komen maar liefst 125 volwassen bomen, tot wel 6,5 meter hoog en 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Zo ontstaat ook hier straks een bos dat zich in de hoogte uitstrekt, met aan de voet een gemeenschappelijke tuin van 350 m2. Het wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw. Het groen aan de Trudo Toren is op jaarbasis goed voor zo'n 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof." (bron: Stichting Sint Trudo)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "De historie van het direct NW van de kern Strijp gelegen 142 ha grote landgoed De Wielewaal (Oirschotsedijk 3, gelegen Z van deze weg) begint als Anton Philips, grondlegger van het huidige Philips-concern, in 1912 een flink stuk bosgebied koopt. Hij laat het inrichten als landgoed, compleet met een mooie naaldbomentuin. In 1920 schenkt hij een deel van zijn grond aan de bevolking voor de aanleg van een park: het Philips de Jongh wandelpark (gelegen aan de overkant van het landgoed, N van de Oirschotsedijk). In de jaren dertig laat hij bovendien de Philips Fruittuin aanleggen (eveneens N van de Oirschotsedijk gelegen).

Anton heeft nooit op het landgoed gewoond. Zoon Frits, van 1961 tot 1971 president van het Philips-concern, liet er in 1934 daarentegen een schitterend landhuis bouwen. Frits Philips was zo'n 100 jaar, samen met Philips en de gloeilamp, het boegbeeld van Eindhoven. Onofficieel werd hij vaak 'de koning van Eindhoven' genoemd. Frits verbleef zo’n zeventig jaar op het landgoed. Met uitzondering van de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Duitse officieren De Wielewaal hadden gevorderd. In 1998 besloot de Philips-topman om 36 hectare van het landgoed op te offeren voor de bouw van een aantal villa’s; Project Tegenbosch.

Na Frits' dood kwam de huidige eigenaar, een internationaal zakenman, in direct contact met de familie Philips. Hij nam het landgoed over. Een achttien maanden durende verbouwing volgde, waarbij De Wielewaal een complete metamorfose onderging, maar de karakteristieke eigenschappen bewaard bleven. Het landgoed is in 2020 voor het eerst sinds 1912 echt in de verkoop gekomen; een unieke gebeurtenis die eindelijk de kans biedt om dit bijzondere landgoed te verwerven." Aldus de makelaar op de verkoopsite van landgoed De Wielewaal. De prijs van het landgoed, met 5 woningen, 40 kamers, 8 badkamers en een 'tuin' van 142 hectare, is 'op aanvraag'. Deze reportage biedt je met een serie foto's een kijkje in het interieur van het landhuis. Zie ook deze videoreportage, waarbij Pure Luxe-oprichter Floris Wyers door de makelaar door het landhuis en over het landgoed wordt rondgeleid.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Strijp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Welzijn: - "Trefpunt de goede buren is een trefpunt door bewoners voor bewoners in de wijk Lievendaal en is onderdeel van Stichting Wijkoverleg Lievendaal. Het trefpunt is gevestigd in VTA Lievendaal aan de Lievendaalseweg 3 te Eindhoven (Strijp). Onze ruimte is zowel vanaf de parkeerplaats via een eigen ingang (voorkant gebouw) als via de hoofdingang te bereiken. Je kunt met al je vragen en ideeën over het wonen in Lievendaal bij ons terecht."

Reactie toevoegen