Strijp (Eindhoven)

Voormalige gemeente
Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Strijp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Strijp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Strijp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Strijp (Eindhoven)

Terug naar boven

Status

- Strijp is een voormalige gemeente en dorp, thans stadsdeel in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eindhoven. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1919.

- Wapen van de voormalige gemeente Strijp.

- Onder het stadsdeel vallen de wijken: - Drents Dorp; - Lievendaal; - 't Ven; - Strijp binnen de Ring (waaronder Philipsdorp); - Strijp Zuid; - Meerhoven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1303 kopie 17e eeuw Stripe, 1418 Strijp, 1452 Strijpe.

Naamsverklaring
Identiek met strijp 'strook, streep (van land)', een oude akkerterm die vermoedelijk verband houdt met de manier waarop het land verkaveld was (vergelijk De Strook). De identificatie van de oudste vorm is onzeker. Zie ook Strepen en Strype.(1)

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Strijp op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Trudo Toren
"Woningcorporatie Trudo werkt op Strijp-S aan een spectaculair project dat van zich zal doen spreken. Pal achter de Apparatenfabriek verrijst een 70 meter hoge, bijzondere woontoren. Een nieuw, niet te missen baken voor onze stad: de Trudo Toren, die internationaal de Trudo Vertical Forest gaat heten. De oplevering staat (voorlopig) gepland rond de bouwvak 2021. Referentie voor de Trudo Toren is Bosco Verticale in Milaan. Een toren met inderdaad een ‘verticaal bos’, naar een ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Boeri tekende voor vergelijkbare projecten in Zwitserland en China. Zijn ontwerp is uniek in Nederland. De Trudo Toren biedt plaats aan 125 sociale huurwoningen, verdeeld over 19 verdiepingen. Compacte en comfortabele lofts van 50 m2 en 3,5 meter hoog. Elke loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken. In die bakken komen maar liefst 125 volwassen bomen, tot wel 6,5 meter hoog en 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Zo ontstaat ook hier straks een bos dat zich in de hoogte uitstrekt, met aan de voet een gemeenschappelijke tuin van 350 m2. Het wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw. Het groen aan de Trudo Toren is op jaarbasis goed voor zo'n 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof." (bron: Stichting Sint Trudo)

Terug naar boven

Evenementen

- "Elke twee jaar, in de even jaren, wordt er in maart of april op Strijp het culturele, kunstzinnige, informatieve en inspirerende STRP Festival gehouden. Een festival dat bestaat uit interactieve installaties, performances, concerten, lezingen en workshops. Techniek staat centraal en het thema van het gehele festival is in een notendop: ervaren hoe ver de invloed van onze bestaande en nieuwe technologie reikt in onze visuele cultuur, de popcultuur, de kunst, maar ook onze dagelijkse levens en alles wat daar mee te maken heeft. Dit is duidelijk iets wat niet in woorden te vatten is, omdat er simpelweg te veel te doen, ontdekken en te zien valt.

STRP wil met het publiek, kunstenaars, ontwerpers, media-makers en denkers een open dialoog opzetten over de relatie tussen de mens, experimentele technologie, de samenleving en de toekomst. STRP biedt een doorlopend cultureel programma aan met het festival als hoogtepunt. Onderdelen van het festival en het jaarprogramma van STRP zijn internationale exposities, conferenties en debatten met een kritisch-optimistische toon, muziek en performances en een uitgebreid educatief programma. STRP biedt het publiek alternatieve scenarios en denkwijzen aan en produceert, presenteert en distribueert nieuwe, vaak door ons zelf geproduceerde kunstwerken. Sinds 2006 heeft STRP haar basis op Strijp-S, een voormalig Philips complex, vlakbij het centrum van Eindhoven."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Landgoed De Wielewaal
"De historie van het direct NW van de kern Strijp gelegen 142 ha grote landgoed De Wielewaal (Oirschotsedijk 3, gelegen Z van deze weg) begint als Anton Philips, grondlegger van het huidige Philips-concern, in 1912 een flink stuk bosgebied koopt. Hij laat het inrichten als landgoed, compleet met een mooie naaldbomentuin. In 1920 schenkt hij een deel van zijn grond aan de bevolking voor de aanleg van een park: het Philips de Jongh wandelpark (gelegen aan de overkant van het landgoed, N van de Oirschotsedijk). In de jaren dertig laat hij bovendien de Philips Fruittuin aanleggen (eveneens N van de Oirschotsedijk gelegen).

Anton heeft nooit op het landgoed gewoond. Zoon Frits, van 1961 tot 1971 president van het Philips-concern, liet er in 1934 daarentegen een schitterend landhuis bouwen. Frits Philips was zo'n 100 jaar, samen met Philips en de gloeilamp, het boegbeeld van Eindhoven. Onofficieel werd hij vaak 'de koning van Eindhoven' genoemd. Frits verbleef zo’n zeventig jaar op het landgoed. Met uitzondering van de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Duitse officieren De Wielewaal hadden gevorderd. In 1998 besloot de Philips-topman om 36 hectare van het landgoed op te offeren voor de bouw van een aantal villa’s; Project Tegenbosch.

Na Frits' dood kwam de huidige eigenaar, een internationaal zakenman, in direct contact met de familie Philips. Hij nam het landgoed over. Een achttien maanden durende verbouwing volgde, waarbij De Wielewaal een complete metamorfose onderging, maar de karakteristieke eigenschappen bewaard bleven. Het landgoed is in 2020 voor het eerst sinds 1912 echt in de verkoop gekomen; een unieke gebeurtenis die eindelijk de kans biedt om dit bijzondere landgoed te verwerven." Aldus de makelaar op de toenmalige verkoopsite van landgoed De Wielewaal. De prijs van het landgoed, met 5 woningen, 40 kamers, 8 badkamers en een 'tuin' van 142 hectare, was 'op aanvraag'. Deze reportage biedt je met een serie foto's een kijkje in het interieur van het landhuis. Zie ook deze videoreportage, waarbij Pure Luxe-oprichter Floris Wyers door de makelaar door het landhuis en over het landgoed wordt rondgeleid.

Het landgoed, dat sinds 2016 te koop heeft gestaan, is in februari 2022 verkocht aan de gemeente Eindhoven, voor 29 miljoen euro. Daarmee is het het duurste ooit in de Benelux verkochte landgoed. De gemeente wil landgoed De Wielewaal in Strijp, waar Frits Philips woonde van 1934 tot zijn dood in 2005, op termijn openbaar maken voor alle Eindhovenaren. "We staan aan de vooravond van een belangrijke verandering", lichtte burgemeester John Jorritsma toe bij de bekendmaking van de verkoop. "De komende jaren groeit onze gemeente met 60.000 tot 70.000 inwoners. Daarbij hoort ook een groei van frisse lucht, mensen willen ook naar buiten. We hebben hiermee een belangrijk deel van de erfenis van de familie Philips en de stad in handen gekregen. Natuurlijk gaat het om een fors bedrag, maar dit is een diepte-investering voor de eeuwigheid. Niet alleen voor de stad, maar voor de hele samenleving." Over een paar jaar moet De Wielewaal zijn omgetoverd tot een openbaar stadsbos. Het groengebied is wat de gemeente betreft een van de belangrijkste ‘longen van de stad’. Als het straks is omgetoverd tot een openbaar stadsbos, kan het ook helpen nieuwe werknemers te trekken voor Brainport, zo is de overtuiging op het stadhuis.

De gemeente heeft het landgoed gekocht van textielondernemer Marc Brouwers, die nog tot medio 2025 op De Wielewaal mag blijven wonen. In de tussentijd gaat de gemeente Eindhoven de plannen voor het park verder uitwerken. Er lopen al gesprekken met onder meer PSV en VDL. De wethouder nodigt de hele stad uit om mee te denken over wat er met de zes landhuizen op het park gaat gebeuren. Brouwers woonde 18 jaar op het enorme landgoed, maar sinds zijn kinderen het huis uit gingen werd het naar eigen zeggen 'te groot'. "De afgelopen vijf jaar zijn er een twintigtal serieuze geïnteresseerden geweest, onder wie iemand uit het Midden-Oosten. Hij had ook meer geboden, maar ik gun het terug aan de stad, aan de Eindhovenaren." Brouwers wil terug naar Oisterwijk, waar hij geboren en getogen is.

Kandidaat-kopers waren er voldoende. Oligarchen uit Oost-Europa, oliesjeiks uit het Midden-Oosten maar ook Nederlandse partijen toonden interesse. "Het leek soms net een James Bond-film: snelle auto’s, privéjets zo groot dat ze in Eindhoven niet konden landen, slechteriken en uiteindelijk een goede afloop", stelde makelaar Kenneth Alting van Honders/Alting Makelaars die de koop begeleidde. In het geruchtencircuit gingen ook de namen rond van de muzikanten Bruce Springsteen en Ed Sheeran en Microsoft-miljardair Bill Gates als gegadigden voor het landgoed. En begin 2022 leek het er ook nog even op dat het landgoed verkocht zou worden aan een jonkheer uit Amersfoort, voor maar liefst 44 miljoen euro, maar die vond men toch niet gedegen genoeg qua financiering. Jaren geleden waren er plannen om op landgoed De Wielewaal in Strijp 750 huizen te bouwen. Dat is met de aankoop van het landgoed definitief van de baan. De gemeente verzekert dat ze de grond niet gekocht heeft om er huizen op te bouwen. Op 25 februari 2022 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de aankoop van het landgoed door de gemeente. Zie ook deze video van de gemeente over de aankoop van het landgoed. Zie ook deze pagina van de gemeente over de actuele ontwikkelingen m.b.t. het landgoed.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Strijp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Wijk- en buurtverenigingen: - Wijkvereniging Vonderkwartier. - Buurtvereniging Engelsbergen. - Stichting Buurtbelangen Jozef Elias.

- Jeugd: - "Als het eindelijk weekend is, wil je na een hele week met je neus in de schoolboeken wel iets leuks doen natuurlijk. Misschien is er een computerspelletje dat je nog niet hebt uitgespeeld, of komt er iets leuks op televisie. Maar zou het niet veel leuker zijn om eens samen een toernooi te spelen, een spannende speurtocht te lopen, iets moois te maken of gewoon lekker wild te ravotten in de bossen, en lekker vies te worden? Honderdduizend jongeren in Nederland doen dit elke zaterdag. Het heet scouting, en we vinden het heel leuk als je een keer komt kijken. De Sint Rafaël is een gezellige scoutinggroep met twee blokhutten: een op de Elburglaan en een op de Kerkakkerstraat. We hebben ongeveer 100 leden uit Strijp, Eindhoven, Meerhoven, Woensel en Veldhoven."

- Welzijn: - "Trefpunt de goede buren is een trefpunt door bewoners voor bewoners in de wijk Lievendaal en is onderdeel van Stichting Wijkoverleg Lievendaal. Het trefpunt is gevestigd in VTA Lievendaal aan de Lievendaalseweg 3 te Eindhoven (Strijp). Onze ruimte is zowel vanaf de parkeerplaats via een eigen ingang (voorkant gebouw) als via de hoofdingang te bereiken. Je kunt met al je vragen en ideeën over het wonen in Lievendaal bij ons terecht."

Reactie toevoegen