Notter

Plaats
Buurtschap
Wierden
Twente
Overijssel

Notter Millennium monument Notter-Zuna [640x480].jpg

Notter (buurtschap in de gem. Wierden), het Millennium-monument voor Notter en Zuna. Zie verder bij Bezienswaardigheden.

Notter (buurtschap in de gem. Wierden), het Millennium-monument voor Notter en Zuna. Zie verder bij Bezienswaardigheden.

Notter kombord en 60 [640x480].jpg

Notter (buurtschap in de gem. Wierden), een blauw plaatsnaambord heeft de wettelijke betekenis 'bebouwde kom' maar dat is hier kennelijk niet aan de orde want 60 km-zone en dat kan alleen buiten een bebouwde kom.

Notter (buurtschap in de gem. Wierden), een blauw plaatsnaambord heeft de wettelijke betekenis 'bebouwde kom' maar dat is hier kennelijk niet aan de orde want 60 km-zone en dat kan alleen buiten een bebouwde kom.

Notter

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Notter.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Notter.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Notter.

Terug naar boven

Status

- Notter is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Wierden.

- De buurtschap Notter heeft een eigen postcode (7467) en woonplaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisadministratie (BAG) en is daarmee formeel een autonome woonplaats. Praktisch 'binnengemeentelijk' gezien is Notter een buurtschap van het dorp Wierden. De inwoners zijn echter meer gericht op Rijssen dan op Wierden, omdat Rijssen veel dichterbij ligt. De inwoners van Notter staan in het telefoonboek ook onder Rijssen.

- Notter heeft veel samenwerkingsverbanden met de naastgelegen buurtschap Zuna (zo is er bijvoorbeeld een gemeenschappelijke school, Kulturhus, Belangenvereniging en Dorpsplan). Het wordt dan ook soms als tweelingbuurtschap Notter-Zuna beschouwd.

- Notter heeft sinds 2013 witte plaatsnaamborden in het buitengebied en blauwe (komborden) in de kern. Voorheen was dat andersom, wat niet logisch was (de blauwe borden kunnen voorheen dan ook formeel geen komborden zijn geweest). Notter is een 60 km-zone. Om dat te benadrukken en mensen daaraan te herinneren, hebben veel inwoners een sticker met het verkeersbord van de max. snelheid van 60 km/uur op hun vuilniscontainer geplakt.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Nutter, Nötter.

Oudere vermeldingen
1297 Nuthere, 1323 Nutehere, 1385 Nuchtere, Nuthare, 1450 Nuthaer, Nuttere, 1485 Nutter.

Naamsverklaring
De identificatie van de oude vormen is niet in alle gevallen zeker; het kan soms ook Nutter (bij Ootmarsum, red.) zijn. Het tweede lid is mogelijk heri*, ontstaan uit har 'zandige heuvelrug'. Het eerste lid is moeilijk te duiden. Enkele pogingen: waarvan men nut trok of waar noten groeien. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Notter ligt ZW van Wierden, N van Rijssen. De grens tussen de buurtschappen Notter en Zuna loopt globaal langs de Regge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Notter 58 huizen met 367 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Notter ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Kulturhus Irene te Notter (voor de buurtschappen Notter en Zuna) is in 2004 geopend. Het Kulturhus is een combinatie van voorzieningen op het gebied van cultuur, educatie, informatie en dienstverlening onder één dak. Dat maakt het mogelijk om de voorzieningen voor deze buurtschappen op peil te houden.

- Het in 2010 verschenen Dorpsplan Notter-Zuna verwoordt de door de inwoners gewenste ontwikkelingen in deze buurtschappen voor de komende jaren.

- Op landgoed Kamplanden wordt in 2012 een landhuis gebouwd met een inhoud van 1000 kubieke meter, met daarbij vier landgoedwoningen met een inhoud van 750 kubieke meter en 6 hectare nieuwe natuur.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Notter heeft 3 rijksmonumenten.

- Notter heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Van de voormalige havezate Grimberg aan de Grimbergerweg te Notter resteert alleen nog het landgoed met de toegangspoorten en recent opnieuw uitgegraven grachten. De oude ingang aan de Rijksweg heeft fraaie zandstenen pijlers. Het kasteel bestaat niet meer. Nog een pagina over de geschiedenis van landgoed Grimberg te Notter. Tegenwoordig is het landgoed en de naam Grimberg bekend van het aldaar gevetigde Theehuis Grimberg, en van de Grimberghoeve, een recreactiebedrijf op loopafstand van de Regge, met eigen aanlegsteigertje in verband met botenverhuur.

- Het Millennium-monument (zie foto) is te vinden bij de brug over de Regge tussen Zuna en Notter, aan de Notterse kant van de brug, op een onverhard parkeerplaatsje. De zwarte lijn op de plaquette is de Regge met de brug. De teksten op de Milleniumplaquette gaan over de wereld en de aarde, te beginnen bij het Jaar 0: 'Verzamelaars en jagers' tot aan het Jaar 2000: 'Verstedelijking, Verloedering, Zinloos geweld', en eindigt met enkele wensen: 'Zuivere natuur, Schoon landschap, Menswaardig bestaan', enz.

- Fraai oorlogsmonument aan de Rijssensestraat.

Terug naar boven

Evenementen

- In 2012 is de Evenementenweide Notter-Zuna feestelijk geopend.

- Midzomerfeest Notter en Zuna (weekend in juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Langs de Regge loopt een LAW-pad dat o.a. door Notter komt. Het is hier prachtig wandelen.

- In 2012 is tussen Notter en Zuna een nieuw zelfbedieningspontje voor voetgangers en fietsers in gebruik genomen. Het pontje vaart over de Regge en daarmee ter plekke over de gemeentegrens van Rijssen-Holten en Wierden. Het zelfbedienings-kettingpontje is een mooi alternatief om de nabijgelegen Reggebrug in de drukke N350 te ontlopen.

- In 2013 is ecoduct De Grimberg gerealiseerd, op grondgebied van het gelijknamige landgoed, over de N350.

Terug naar boven

Links

- Gemeenschappelijk Belang Notter-Zuna.

- De School met de Bijbel Notter-Zuna is gevestigd in Notter maar is er zoals de naam al aangeeft, ook voor scholieren uit Zuna.

- Buurtvereniging Schapendijk.

- De diensten van de Vrije Baptisten Gemeente Ichtus worden gehouden in Kulturhus Irene te Notter.

- Christelijk Gemengde Zangvereniging Looft den Heer.

- Christelijk Regionaal Koor Praise The Lord.

Terug naar boven

Bekende Notteraars

- Actrice Johanna ter Steege is in 1961 in Notter geboren.

Reactie toevoegen