Enter

Plaats
Dorp
Wierden
Twente
Overijssel

enter_enterse_dagen_2008_moulin_rouge_kopie.jpg

Tijdens de Enterse Dagen (1x in de 4 jaar, 4 dagen in september) leven de inwoners zich uit in creatieve en kunstige bouwsels. Hier bijv. de Mouling Rouge met echt draaiende wieken tijdens de Enterse Dagen 2008.

Tijdens de Enterse Dagen (1x in de 4 jaar, 4 dagen in september) leven de inwoners zich uit in creatieve en kunstige bouwsels. Hier bijv. de Mouling Rouge met echt draaiende wieken tijdens de Enterse Dagen 2008.

enter_enterse_dagen_2008_optocht_amsterdam_kopie.jpg

Tijdens de Enterse Dagen is er ook een optocht waarbij  men zich eveneens creatief uitleeft. Hier (eveneens tijdens de editie 2008) is een stukje Amsterdam nagebouwd met enkele markante grachtenpanden.

Tijdens de Enterse Dagen is er ook een optocht waarbij men zich eveneens creatief uitleeft. Hier (eveneens tijdens de editie 2008) is een stukje Amsterdam nagebouwd met enkele markante grachtenpanden.

enter_enterse_dagen_2012_live_muziek.jpg

Ook de muziekliefhebbers worden op de Enterse Dagen op hun wenken bediend met héél veel live muziek van uiteenlopende aard.

Ook de muziekliefhebbers worden op de Enterse Dagen op hun wenken bediend met héél veel live muziek van uiteenlopende aard.

enter_enterse_dagen_2016.jpg

De Enterse Dagen zijn 1x in de 4 jaar. De vorige keer was in 2012, dus de volgende keer is in 2016.

De Enterse Dagen zijn 1x in de 4 jaar. De vorige keer was in 2012, dus de volgende keer is in 2016.

Enter

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal De Elsgraven.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Enter.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Enter.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Enter.

Terug naar boven

Status

- Enter is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Wierden.

- Onder het dorp Enter vallen ook de buurtschappen Enterbroek, Ypelo en de recent opgerichte buurtschap Zuidermaten-Bullenaarshoek.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam
Klompen- en Zompendorp.

Terug naar boven

Ligging

Enter ligt Z van Wierden, ZW van Almelo, ZO van Rijssen, N van de A1, O van de N347 (Goor-Rijssen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Enter (incl. de nabijgelegen buurtschap Enterbroek) 299 huizen met 1855 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Enter ca. 3.000 huizen met ruim 7.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Enter, kunt u terecht bij de Canon van Enter.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De afgelopen jaren is het project Landinrichting Enter gerealiseerd. Dit project behelst maatregelen ter verbetering van landbouw, natuur, recreatie, leefbaarheid, landschap en milieu. In het ca. 2.600 ha grote gebied, grotendeels gelegen in de gemeente Wierden, deels gemeente Almelo, is in totaal ruim 600 ha geruild. Hierbij zijn ongeveer 800 eigenaren betrokken. Door de herinrichting hebben de agrariërs in het gebied hun gronden dichter bij de boerderij gekregen door waar mogelijk de huiskavels te vergroten. Door het ruilen van grond zijn percelen vergroot worden en is het aantal percelen van 2700 naar 1800 teruggebracht. Ook zijn veldkavels dichter bij de bedrijfsgebouwen toegedeeld en is het aantal veldkavels door kavelconcentratie met ongeveer 35 procent afgenomen. Hierdoor is er minder landbouwverkeer op de openbare weg, wat positief is voor de verkeersveiligheid. Bovendien stijgt het economisch rendement van het bedrijf doordat de werkzaamheden nu direct bij of dichter bij het bedrijf uitgevoerd kunnen worden. Verder is in het plan, met name langs de Regge, ruim 120 hectare grond voor nieuwe natuur vrijgemaakt en zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden gerealiseerd. Grote en complexe landinrichtinsprojecten als deze hebben een lange looptijd: het verzoek van de landbouworganisaties voor een landinrichting rond Enter is al in 1983 ingediend, en in 2015 is het project afgerond.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Enter heeft 6 rijksmonumenten.

- Enter heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Enter.

- In Klompenmuseum Sköpke vindt u honderden handgemaakte en machinaal vervaardigde draagklompen uit binnen- en buitenland. Klompen met allerlei verschillende functies, zoals de bruidsklomp, de smokkelaarsklomp, de muziekklomp en zelfs de voetbalklomp.
Ook klompenmakersgereedschappen, waaronder bijlen, boren, een uitsnijder en een navelklos, worden getoond en bij demonstraties gebruikt.

- Oudheidkamer Buisjan is genoemd naar zijn laatste bewoner.

- Enter was vroeger een echt schippersdorp. Rond 1800 woonden er wel zo’n 120 schippers. Op de Regge, de rivier die langs Enter stroomt, voeren de platbodemschepen, die Zompen genoemd werden. Ze vervoerden  o.a. klompen, hout, stenen, textiel en turf. In het Zompenmuseum staat de “Regt door Zee” uit 1870. Op de zolder van het museum is een expositie van oude gereedschappen. Naast verschillende modellen van de Zomp is er ook een scheepswerkplaats ingericht. Interessant is ook de grote wand waarop de loop van de Regge staat  afgebeeld. Deze stroomt behalve langs Enter ook langs Rijssen en Nijverdal en mondt uit in de Vecht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse Ganzenmarkt (op een zaterdag eind mei) herinnert aan de periode in de 18e en 19e eeuw waarin Enter een centrum van de Oost-Nederlandse ganzenhandel was. Enterse kooplieden kochten de jonge dieren in het voorjaar in heel Overijssel en tot diep in Duitsland op. Ze verkochten ze aan Engelse kooplieden, die ze meenamen naar hun land, waar de ganzen verder werden gemest voor de Kerstmaaltijd. De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) onderbrak deze handel en na 1918 bleken de Engelsen te zijn overgeschakeld op kalkoenen. Tegenwoordig is de Ganzenmarkt vooral een folkloristisch gebeuren met een markt, folkloristische dansen, demonstraties oude ambachten en live muziek. Beschrijving en filmpje van de Ganzenmarkt Enter.

- Elke 4 jaar krijgen de Enternaren weer 'de kolder in de kop' (aldus een als compliment bedoelde kwalificatie van een inwoner van de regio). Dan vieren ze de Enterse Dagen (september). De Enternaren leven zich dan uit in creatieve bouwwerken waar het hele dorp mee wordt aangekleed en waarvan het thema iedere keer aneders is. Verder is er o.a. een optocht en veel live muziek. "Bijna iedere inwoner van het kleine dorp werkt wel op een of andere wijze mee aan dit 4 dagen durende feest. Het is jammer dat het maar zo 'kort' duurt, want er valt zó ongelooflijk veel moois te zien, dat het niet goed lukt om dat in 4 dagen te bekijken, laat staan in 1 dag', aldus Dick Waanders in zijn verslag van de Enterse Dagen 2008 (zie ook de 2 vervolg-pagina's onder de link).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De in 2009 opgeleverde scheepswerf De Enterse Waarf is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie met het thema "Regge de slagader van Twente". Het gebouw is in Saksische stijl opgezet, met rieten dak en prachtig ingepast in de omgeving. In de werkplaats zal onderhoud en nieuwbouw plaatsvinden. Voor de werf ligt een hellingbaan waar boten met een lorry te water kunnen worden gelaten en waar allerlei aktiviteiten te bezichtigen zijn, zoals het krombranden en torderen van de planken. De zolder bevat het archief over zompen, zompvaart, vaarwegen, waterbeheer en schippers.

- De Enterse Zomp vaart van april t/m september van Rijssen via Notter en Zuna naar Nijverdal, tot aan een imposante stuw.

Terug naar boven

Links

- Nieuws uit Enter.

Reactie toevoegen