Nijswiller

Plaats
Dorp
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

nijswiller_collage.jpg

Nijswiller, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nijswiller, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

DK_20111015_4003_Hoeve_naast_kastel_Nijswiller.jpg

Nijswiller, hoeve voor kasteel Nijswiller

Nijswiller, hoeve voor kasteel Nijswiller

nijswiller_st_dionysiuskerk.jpg

Nijswiller, St. Dionysiuskerk

Nijswiller, St. Dionysiuskerk

Nijswiller

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Nijswiller.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Nijswiller.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nijswiller.

Terug naar boven

Status

- Nijswiller is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- Nijswiller heeft, evenals de nabijgelegen dorpen Wahlwiller en Partij, geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen liggen Nijswiller c.s. daarom 'in' Wittem (terwijl Wittem nota bene de kleinste kern is van deze 4...).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Volgens Veldeke Nieswiller, volgens de plaatsnaamborden ter plekke Nieswieler.

Oudere vermeldingen
1179 Wilra sancti Dionisii, later St. Dionysiuswilre, 1312 Nyswilre.

Naamsverklaring
De naam is samengesteld uit het Romaanse vîllâre, ‘boerderij’, vernoemd naar de H. Dionysius. Van deze heiligennaam is alleen de lettergreep -nys- nog in Nijswiller terug te vinden.(1)

Terug naar boven

Ligging

Nijswiller ligt O van Gulpen en Wittem, Z van Simpelveld, langs de N278 Maastricht-Vaals.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Nijswiller 60 huizen met 290 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Nijswiller ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis en landschap

Nijswiller was van oudsher een nederzetting aan de oude heerweg Maastricht-Aken via Wahlwiller en Oirsbach bij de overgang over de Selzer- of Sinselbeek. Nijswiller is een zelfstandige RK parochie, maar deelt de pastoor met Wahlwiller. Precies op de grens tussen Nijswiller en Wahlwiller is in het veld de gezamenlijke basisschool voor beide dorpen gebouwd.

De Kruisberg, de heuvels, de bossen, de beken en het omringende landschap ‘omarmen’ Nijswiller.

Langs de weg Nijswiller-Simpelveld ligt de technische afdeling (VMBO) van scholengemeenschap Sophianum.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Nijswiller, kunt u terecht bij Heemkundevereniging Nijswiller.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijswiller heeft 2 rijksmonumenten.

- De St. Dionysiuskerk van Nijswiller kan bij het karakteriseren ervan op twee manieren worden benaderd. Men kan er in zijn beschrijving een 12e-eeuws gebouw van maken, een getuige van de romaanse stijl die veel mensen kennen van vakanties in Frankrijk, de Pyreneeën, Lombardije of Duitsland, maar die ook in ons land nog veel - zij het vrijwel altijd als deel van wat ooit was temidden van jongere aanbouw - is te vinden. Een andere zienswijze zou uitgaan van wat er te zien is. Dit is namelijk in Nijswiller een kerk uit het begin van de 20e eeuw. Dat de bouwers historiserend te werk gingen, graag een middeleeuwsig godshuis zagen ontstaan is evident. Maar ook is het zonneklaar dat we hier kijken naar een bouwwerk uit de moderne tijd. Het werd in 1905 gebouwd naar ontwerp van de bekende Limburgse architect P.J.H. Cuypers.

Welke benadering kiezen wij? De middelste: romaans is de kleine zaalkerk die nog steeds de basis vormt van de kerk. Deze is er echter dermate in geïntegreerd dat enige deskundigheid nodig is om de oude structuur te herontdekken. In plaats van neogotische taal te spreken (wat toch niet vreemd is aan Cuypers’ werk), baseert het nieuwere deel van de kerk zich op het oudere. Het oude zaalkerkje werd uitgebreid met een driebeukig bouwdeel aan de oostzijde, dus over het vroegere koor. De zijbeuken werden beëindigd met een halfronde apside, terwijl het middenschip - dat een lichtbeuk met slechts één groot rond venster onder een steekkap heeft - aan de oostzijde nog een vierkante koorruimte met een apside kreeg.

Het torentje is eenvoudig, vierkant van grondslag en met een piramidale spits. De muren ervan zijn bekleed met leien of opgemetseld van leisteen. Maar eerder dan te stellen dat dit “nog de sfeer oproept van het oude geheel”, zouden wij het in zijn verschijningsvorm toch een duidelijk product van zijn ontstaanstijd, 1905, noemen.

Vroeger kwamen hier veel Duitse bedevaartgangers om Dionysius aan te roepen om hen van hoofdpijn, astma en longziekten af te helpen. Gezegd wordt dat deze kerk ooit een jachtkapel was van Karel de Grote. Aardig ‘hergebruikvoorbeeld’: in een van de kerkhoftrappen is een oude grafzerk verwerkt als trede. De kerk moet al in 1178 hebben bestaan. Zij behoorde toen tot de parochie van Eys. Aan het eind van de 17e eeuw wordt ze een deel van de parochie Wahlwiller-Mechelen. Sinds 1835 is Nijswiller een zelfstandige parochie. (3324)

- Het andere rijksmonument van Nijswiller (het dorp heeft er maar 2) is Kasteel Nijswiller, dat dateert van vóór 1275. In de 16e eeuw werd het kasteel bewoond door de familie Van Eynatten en in de 17e eeuw door de familie Schaesberg. In 1933 werd het gekocht door het Algemeen Mijnwerkersfonds en een jaar later kwam het in bezit van de zusters franciscanessen van Heythuysen.

In de tweede helft van de 16e eeuw werd het oude kasteel grondig verbouwd door de familie Van Eynatten. Het oudste deel van het huidige kasteel vormt de door hen gebouwde vierkante woontoren. Deze toren heeft een achtkantige spits met windvaan met het wapen van de familie Van Eynatten. In de hoek tussen de woontoren en de oostgevel van het hoofdgebouw bevindt zich een achthoekige traptoren die eveneens uit de 16e eeuw stamt. Het hoofdgebouw is uit de 17e en 18e eeuw en de ingangspartij is uit de 20e eeuw. Het kasteel werd door de Heer van Wittem beleend.

Waterkastelen zoals dat van Nijswiller werden in de dalen langs wat grotere beken en riviertjes gebouwd, om voldoende water voor de omgrachting te krijgen. De restanten van deze omgrachting zijn in de tuin van het kasteel nog goed te zien. Recentelijk is Kasteel Nijswiller verbouwd tot B&B-appartementencomplex.

- De grote hoeve Groeneweg aan de Kerkstraat was een Wittems leen. In 1691 werd deze voor het eerst vermeld als de hof beleend wordt aan Hendrik Wolraet Kicken. Het huidige beeldbepalende complex dateert uit de 18e en 19e eeuw.

- Waterpomp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Baagratte is opgericht in 1967. Waar deze naam vandaan komt? De 'baag' stroomt al eeuwen door het dorp en in de tijd van de oprichting wemelde van de 'ratten' in die haag...

- Gemeentelijk Muziektoernooi (op een zaterdag en zondag in maart) in de aula van scholengemeenschap Sophianum, Hofstraat 14. Tel. 043-4518151.

- Op een zaterdag in april is er het voorjaarsconcert met onder meer harmonie Excelsior Nijswiller. Locatie: Scholengemeenschap Sophianum, Hofstraat 14. Tel. 043-4518151.

- Bierfeesten (weekend in juli) in de loods van aannemersbedrijf Leon Dumoulin, Vossenstraat 1. Nadere informatie op tel. 043-4511978.

- Kerstconcert (op een zaterdag half december) in de kerk, door harmonie Excelsior Nijswiller en het Sint Caecilia Koor. Nadere informatie op tel. 043-4511495.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Nijswiller.

- Weekblad Troef wordt tweewekelijks gratis huis-aan-huis bezorgd in o.a. Nijswiller. Via de link is het blad ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijswiller en - Nijswiller kerk.

- Nijswiller dialect.

Reactie toevoegen