Gulpen-Wittem

Gemeente
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110507_4464_Boerenhoeve_Gulperberg.jpg

Boerenhoeve onderaan de Gulperberg

Boerenhoeve onderaan de Gulperberg

DK_20110507_4466_Hoeve_uit_1663_Gulperberg_Limburg.jpg

Hoeve uit 1663, onderaan de Gulperberg

Hoeve uit 1663, onderaan de Gulperberg

DK_20110507_4546_Details_hoeve_uit_1663_Gulperberg_Limburg.jpg

Plaatje boven de deur van hoeve uit 1663 onderaan de Gulperberg

Plaatje boven de deur van hoeve uit 1663 onderaan de Gulperberg

DK_20110507_4548_Details_hoeve_uit_1663_Gulperberg_Limburg.jpg

Deurklopper van hoeve uit 1663 onderaan de Gulperberg

Deurklopper van hoeve uit 1663 onderaan de Gulperberg

DK_20110507_4549_Details_hoeve_uit_1663_Gulperberg_Limburg.jpg

De muurijzers van de hoeve onderaan de Gulperberg geven het bouwjaar aan (1663)

De muurijzers van de hoeve onderaan de Gulperberg geven het bouwjaar aan (1663)

Gulpen-Wittem

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gulpen-Wittem.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gulpen-Wittem.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gulpen-Wittem.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Gulpen-Wittem (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Gulpen-Wittem is een gemeente in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland.

- De gemeente Gulpen-Wittem is in 1999 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Gulpen en Wittem. De herindeling is vrijwillig en op initiatief van de gemeenten zelf tot stand gekomen.

- De gemeente Gulpen-Wittem omvat de dorpen Gulpen, Wittem, Reijmerstok, Slenaken, Mechelen, Epen, Eys, Wijlre, Nijswiller, Partij en Wahlwiller en de buurtschappen Beertsenhoven, Berghem, Berghof, Beutenaken, Billinghuizen, Bissen, Bommerig, Broek, Cartils, Crapoel, Dal, Diependal, Elkenrade, Elzet, Eperheide, Euverem, Eyserheide (grotendeels), Gracht Burggraaf, Helle, Heijenrath, Hilleshagen, Höfke, Hoogcruts (deels), Hurpesch, De Hut, Ingber, Kapolder, Kleeberg, Kosberg, Kuttingen, Landsrade, Pesaken, Piepert, Plaat, Schilberg (deels), Schweiberg, Sinselbeek, Stokhem, Terlinden (deels), Terpoorten, Terziet, Trintelen, Waterop. Dat zijn 11 dorpen en 43 buurtschappen in totaal. De helft van het totaal aantal buurtschappen valt onder Gulpen en Mechelen (met resp. 8 en 12 stuks).

- Bij de meeste van de 40 buurtschappen in de toeristisch aantrekkelijke gemeente Gulpen-Wittem staan wél richtingbordjes in de omgeving die je de weg er naartoe wijzen, maar geen plaatsnaamborden ter plekke. Zodat je wel kunt zien waar je heen moet, maar niet kunt zien wanneer je er bent aangekomen... Dat zou wel zo handig zijn, en aantrekkelijk voor toeristen ook. Wat ons betreft mag de gemeente daar nog wel iets aan doen, en daarbij een goed voorbeeld nemen aan buurgemeente Eijsden-Margraten.

- Wapen van de gemeente Gulpen-Wittem.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Gulpen-Wittem.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Gulpe-Wittem.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Gulpen-Wittem ligt In de streek Heuvelland, in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg, tegen de Belgische grens, en grenst in het W aan de gemeernte Eijsden-Margraten, in het O aan de gemeente Vaals en in het N aan de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Gulpen-Wittem is opgericht per 1 januari 1999 en als volgt samengesteld:
van Gulpen: 3.076 hectare met 3.104 huizen en 7.803 inwoners;
van Wittem: 4.244 hectare met 2.977 huizen en 7.734 inwoners.

- Gulpen-Wittem was twee jaar lang qua oppervlakte de grootste gemeente van Zuid-Limburg. Per 1 januari 2001 heeft de nieuwe gemeente Sittard-Geleen deze eerste plaats overgenomen met een oppervlakte van 8.062 hectare.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Gulpen-Wittem ca. 6.500 huizen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De gemeente Gulpen-Wittem is in Zuid-Limburg de gemeente met veruit de meeste buurtschappen (circa 40), wat gezien de landelijke ligging en uitgestrektheid van de gemeente niet verwonderlijk is. Gezien de landschappelijke schoonheid van dit heuvelachtige gebied, zijn de kernen binnen de gemeente Gulpen-Wittem zeer populair bij toeristen. Desondanks zijn er, ook in het hoogseizoen, nog genoeg rustige plekjes te vinden waar je je helemaal ‘in de rimboe’ of in het buitenland kunt wanen. Verdere beschrijvingen vind je bij de dorpen en buurtschappen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2009 is het Woonplan Gulpen-Wittem 2010-2020 vastgesteld. Het is het resultaat van vele gesprekken met woningcorporaties, projectontwikkelaars, zorginstellingen en inwoners. Belangrijkste vraag: welke woningen moeten we bouwen als straks de bevolking krimpt, vergrijst en ontgroent. De nieuw te bouwen woningen zullen levensloopbestendig zijn: mensen kunnen er in principe hun hele leven blijven wonen. Er zullen meer huurwoningen komen, met name ouderen hebben aangegeven daar behoefte aan te hebben. Ook komen er huizen voor starters. Met de bouw van woonzorgcomplexen hoopt de gemeente dat er meer eengezinswoningen vrijkomen voor jonge gezinnen.

Terug naar boven

Evenementen

- Tijdens de Kunstroute Gulpen-Wittem (tijdens Pinksteren, in de oneven jaren) stellen ca. 80 kunstenaars in de hele gemeente hun deuren open.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Gulpen-Wittem is met haar heuvellandschap, weidse uitzichten en landelijke buurtschappen een wandelparadijs. Tijdens de zomermaanden is er iedere woensdag om 14 uur wandelen onder gidsbegeleiding vanaf VVV Zuid-Limburg vestiging Gulpen, tel. 0900-9798. Verder organiseert het IVN wandelingen voor groepen langs vakwerkhuizen, molens en/of bedevaartplaatsen. En zijn er arrangementen van Staatsbosbeheer.

- In 2011 is in de gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem een project gestart rond plattelandsontwikkeling. Het doel van dit project is om natuur, landbouw, waterbeheer en recreatie nieuwe impulsen te geven. Gestreefd wordt om binnen 5 jaar natuurgebieden met elkaar te verbinden tot een robuust en aantrekkelijk landschap. Zo wordt er al volop gewerkt aan landschappelijke verbeteringen in het Vijlenerbos. Het project biedt tevens mogelijkheden tot kavelruil voor boeren. Ook wordt gewerkt aan de herbestemming van verlaten boerderijen en bedrijventerreinen.

Terug naar boven

Beeld

- Promotiefilm van de gemeente Gulpen-Wittem.

- De carnavalskraker van 2013 in de gemeente was: "Gulpen-Wittem: Tien Kerne, Illef Sterre", in het filmpje ingezongen door de burgemeester, wethouders en gemeenteraad.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Gulpen-Wittem.

- Omroep Krijtland is de radio- en tv-zender voor de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals.

De plaatsbeschrijvingen van de kernen in de gemeente Gulpen-Wittem zijn, tenzij anders vermeld, deels samengesteld en geredigeerd door en © Frans van Wanroij.

Reactie toevoegen