Simpelveld

Plaats
Dorp en gemeente
Simpelveld
Heuvelland Parkstad
Limburg

simpelveld panorama [640x480].jpg

Simpelveld panorama

Simpelveld panorama

DK_20111016_6854_Simpelveld.jpg

Simpelveld panorama in 2011

Simpelveld panorama in 2011

simpelveld_loreto_klooster.1.jpg

Simpelveld, Loreto klooster

Simpelveld, Loreto klooster

DK_20111016_4183_Simpelveld_hoeve_van_Kunrtadersteen_met_boven_vakwerk.jpg

Simpelveld, hoeve van kunradersteen met boven vakwerk

Simpelveld, hoeve van kunradersteen met boven vakwerk

simpelveld_de_witte_keizerin.jpg

Vakantiehoeve De Witte Keizerin, een in mergelsteen gebouwde boerderij uit 1708 met B&B-kamers en appartementen, heeft alles wat u nodig hebt om een ontspannen vakantie met of zonder kinderen door te brengen.

Vakantiehoeve De Witte Keizerin, een in mergelsteen gebouwde boerderij uit 1708 met B&B-kamers en appartementen, heeft alles wat u nodig hebt om een ontspannen vakantie met of zonder kinderen door te brengen.

LB gemeente Simpelveld in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Simpelveld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Simpelveld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Simpelveld

Terug naar boven

Status

- Simpelveld is een dorp en gemeente in de provincie Limburg, in de regio´s Heuvelland en Parkstad.

- De gemeente Simpelveld is in 1982 vergroot met de gemeente Bocholtz.

- De gemeente Simpelveld omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Huls en Bocholtz en de Bocholtzer buurtschappen Baneheide (deels, het andere deel van de buurtschap is een eigenstandige, formele 'woonplaats' binnen de gemeente, met eigen postcode ((6353)), Bocholtzerheide, Broek, Prickart, Vlengendaal en Zandberg. Bij elkaar zijn dat 6 buurtschappen. Onder het dorp Simpelveld vallen ook de buurtschappen Baaks, Bosschenhuizen, Bulkemsbroek, In de Gaas, Molsberg, Rodeput en Waalbroek. Bij elkaar 7 buurtschappen. In totaal omvat de gemeente dus 13 buurtschappen. Hulsveld is een wijk in het noorden van het dorp, tussen het dorp en het N buurdorp Huls.

- Voor de postadressen valt het dorp Huls onder het dorp Simpelveld.

- Wapen van de gemeente Simpelveld.

- Slogan: de gemeente presenteert zich - o.a. op de plaatsnaamborden - met gepaste trots als "De poort van het Mergelland".

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Simpelveld.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Zumpelveld.

Oudere vermeldingen
Simpelfeld, 1155 kopie 13e eeuw Semplouei, Senplouoir, ca. 1170-1180 Simplevei, 1213 Saintplouoir.

Naamsverklaring
De naam is ontstaan uit het Gallo-Romeinse Sempervivetum* 'altijd groen', bijvoorbeeld een hulstbos. Door volksetymologische vervorming in het Nederlands tot 'simpel veld', in het Waals tot Saint Plovoir 'heilige regen' geworden. Op grond van de klankstand in de oudste vormen is de verklaring die uitgaat van Simploviacum* 'toebehorend aan de persoon Simplovius*' af te wijzen.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Simpelveld ligt Z van Heerlen. De gemeente behoort tot de hoogste gebieden van Nederland (laagste punt 150 m, hoogste punt 215 m).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Simpelveld 224 huizen met 1.131 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 108/588 en de buurtschappen Bosschenhuizen 28/118, Huls en Lauvenberg 29/135, Molsberg / Poeschensheide / Hondsruk 26/118 en Het Broek 33/172.

- In 1982 is de gemeente in het kader van de gemeentelijke herindeling opgeheven en gelijk weer opgericht. De nieuwe gemeente is als volgt samengesteld:
van Simpelveld: 687 hectare met 6.606 inwoners;
van Bocholtz: 728 hectare met 5.427 inwoners;
van Wittem: 24 hectare met 52 inwoners;
van Voerendaal: 167 hectare met 30 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 4.400 huizen met ca. 11.000 inwoners (dit is inclusief de aantallen voor het dorp Huls, met ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

Simpelveld was al een Romeinse nederzetting langs de oude doorgangsroute, de heirbaan Mosae Trajectum-Colonia Agrippina (Maastricht-Köln). In 1930 is een Romeinse askist opgegraven, bekend geworden als ‘de sarcofaag van Simpelveld’. De nederzetting kende al vanaf de middeleeuwen een bloeiend agrarisch leven. Verschillende Romaanse boerderijen van Kunrader kalkbreuksteen getuigen ervan.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Simpelveld, kun je terecht bij Heemkundevereniging De Bongard. Op hun site vind je o.a. enkele tientallen artikelen uit het verleden van dit dorp en buurdorp Bocholtz.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Simpelveld heeft 28 rijksmonumenten.

- Bij de St. Remigiuskerk speelt architect Peutz met Limburgse motieven uit de middeleeuwen. Achter het koor plaatst hij een lage en brede aanbouw (men denke aan Susteren en ook Ransdaal). De drie traveeën van de beide zijbeuken zijn haaks op de lengterichting gezet en hebben eigen zadeldakjes - alsof zij pseudotransepten zijn. De zijbeuken hebben een apsis aan de westzijde, refererend aan de tweepoligheid van vooraanstaande romaanse en nog vroegere kerken in het Maasland. Bij dit laatste voegt zich de massieve toren van het type dat zowel weerbaar als westwerk wil zijn, al is deze toren op de begane grond wel te betreden.

- De pastorie (Pastoriestraat) dateert oorspronkelijk uit 1683. In 1778 is het gebouw hersteld en uitgebreid aan de rechterkant van de huidige poort tegenover de hoofdingang van de kerk. Opvallend zijn de kozijnen van Naamse steen.

- Huize Loreto (met kloosterkapel) van de Congregatie der Zusters van het Arme Kind Jezus (Kloosterstraat 68) is in 1878 gesticht. Omdat er ook een voormalig paterklooster Damianum op de Plaar is, wordt Simpelveld ook wel ‘kloesterstedsje’ (kloosterstadje) genoemd.

- Huize Damiaan is sinds 2015 het onderkomen van de International Butler Academy, die voorheen gevestigd was in Valkenburg. De nieuwe eigenaar kwam op het juiste moment, want het voormalige klooster dreigde te verpauperen.

- Oude Molen uit 1774, watermolen NW van het station.

- In het Z van Simpelveld, Z van de spoorlijn, staan de eerste huizen van de bekende architect Jan Stuyt (1868-1934). Stuyt startte zijn carrière in 1883 bij architect A.C. Bleijs (1842-1912), een van de weinige katholieke architecten die zich niet conformeerde aan de in die tijd gangbare neogotische ‘standaard’. Stuyt zou zeer beïnvloed worden door de neo-Romaanse stijl van Bleijs. In 1891 komt hij in dienst bij architect Jos Cuypers, met wie hij veel bouw- en restauratieprojecten heeft uitgevoerd. Stuyt heeft naast kerken ook andere gebouwen ontworpen, hanteerde daarbij verschillende stijlen, en was ook actief in stadsplanning, vooral in Heerlen.

- Mariakapel.

- De kern Simpelveld met direct omliggende, onder de kern vallende kleine buurtschappen (excl. Bosschenhuizen), heeft ca. 40 wegkruisen e.d. (onder de link even naar onderen scrollen tot je bij deze plaats bent).

- Gevelstenen in Simpelveld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Culturele Evenementen waarborgt en draagt bij aan cultuur in Simpelveld en Bocholtz. SCE organiseert i.s.m. Puur Weijers & Weijers met regelmaat activiteiten in Cultuurcentrum De Klimboom en realiseert jaarlijks het Kunstig Spektakel.

- Carnaval. - Naast de reguliere carnavalsoptochten (de jeugdoptocht op carnavalszaterdag, de grote optocht op carnavalszondag en de kleine optocht op carnavalsmaandag) is er op carnavalszaterdagavond ook nog de Lempkesoptocht.

- Bergomloop Simpelveld (wielrennen, mei).

- Op een zondag eind mei is er in en rondom Cultuurcentrum De Klimboom het Kunstig Spektakel, met straattheater, kunstschilder, beeldhouwers, edelsmeden, workshops en muzikale acts.

- In een weekend in juli zijn er de Stoomtreindagen, met verschillende locomotieven onder stoom, oude ambachten, Stoomparade, werkplaatsdemonstraties, modelbouwbanen, diverse kinderspelen, show museummaterieel, Brand Biergarten met terras en BBQ, LGB-tuinbaan, kinderspeurtocht, filmzaal, historische tractoren, presentatie museumlijnen, rondrit op een grote modelbaan etc.

- Straatmarkt (op een zondag in juli) met diverse activiteiten.

- Najaarskermis (vier dagen begin oktober).

- Intocht Sint Nicolaas.

- Tijdens de Kribkeswandelingen door Bocholtz, Simpelveld en het Duitse buurdorpje Orsbach (december) zijn in totaal ca. 300 kerstkribkes te bezichtigen. Je kunt kiezen uit ca. 10 wandelingen. Het is aan te bevelen de routes in de avonduren te lopen. De vele kerstlichtjes in en rond de kribben en de huizen zorgen dan voor een schitterende kerstsfeer.

- Kerstmarkt (op een zondag begin december) in café-zaal De Kroon. Organisatie: Mandolinevereniging.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Cultuurcentrum De Klimboom biedt o.a. theatervoorstellingen voor jong en ouder, zoals modern, klassiek, kleinkunst, cabaret en poppentheater. Maar ook zang en dans krijgen hier een podium voor bekende professionele en amateurartiesten.

- Het authentieke stationsgebouw is in oude glorie hersteld en fungeert als centrum van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM), die met 150 vrijwilligers op het oude baanvak van het Miljoenenlijntje sinds 1995 weer een stoomtrein exploiteert. Simpelveld is het begin- en eindstation van 3 trajecten: naar Eys - Wijlre/Gulpen - Schin op Geul, naar Spekholzerheide - Kerkrade Centrum en naar Bocholtz - Vetschau (Duitsland).

- Het park en hellingbos achter het gemeentehuis is ontworpen en aangelegd door landschapsarchitect W. van Heukelom.

- Speeltuin Hulsveld is een van de hoogst gelegen speeltuinen in Nederland met een prachtig uitzicht over het aan Simpelveld aangrenzende Belgische (Ardennen) en Duitse (Eifel) gebied. De zeer ruime speeltuin met meer dan 5000 vierkante meter oppervlakte is recent volledig opgeknapt en voorzien van nieuwe speeltoestellen die aan alle veiligheidseisen voldoen. De speeltuin is tijdens de openingsuren voor iedereen toegankelijk. De entree is slechts € 1,00 per persoon.

- Uitvoerig verslag van een rondwandeling vanuit Simpelveld (ca. 19 km) door o.a. Mingersborg, Winthagen en Kunrade, en de vele bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Simpelveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Simpelveld. - Gemeente op Facebook. - Gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Weekblad Troef wordt tweewekelijks gratis huis-aan-huis bezorgd in o.a. Simpelveld. Via de link is het blad ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Dialect: - Lijst van woorden in het Simpelvelds.

- Onderwijs: - Brede School De Klimpaal omvat de onderdelen Basisschool De Meridiaan, Peuterspeelzaal Wiebel, Kinderdagverblijf Koekeloere, Buitenschoolse opvang (BSO) Bijdehand, een sportzaal en een bibliotheek.

- Muziek: - Harmonie St. Caecilia.

- Sport: - s.v. Simpelveld (voetbal). - Tennisvereniging.

- Overige verenigingen: - Schutterij St. George.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van de St. Remigiusparochie (Oranjeplein), met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen