Maasgouw

Gemeente
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

Maasgouw

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maasgouw.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maasgouw.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Maasgouw.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maasgouw (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Maasgouw is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg.

- De gemeente Maasgouw is in 2007 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Maasbracht, Thorn en Heel.

- De gemeente Maasgouw omvat de stad Thorn, de dorpen Beegden, Brachterbeek, Heel, Linne, Maasbracht, Ohé en Laak, Panheel, Stevensweert en Wessem en de buurtschappen Baarstraat, Bilt, Brandt, Eiland, Osen, Pol, Santfort (deels) en Weerd.

- Wapen van de gemeente Maasgouw.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Maasgouw.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Brochure over de leefbaarheidsplannen en -activiteiten voor de 10 dorpen in de gemeente Maasgouw (2009).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Meer aandacht voor leesbaarheid en beleefbaarheid landschap Maasgouw
De gemeente Maasgouw werkt met de stichting IKL / Landschapsbeheer Limburg aan verdere verbetering van de kwaliteit van de buitengebieden. De aandacht gaat daarbij onder meer uit naar het verhogen van de 'leesbaarheid' van het landschap. Zo wordt de haalbaarheid onderzocht naar het zichtbaar maken van het Romeinse wegtracé op de westoever van de Maas. Verder bekijkt IKL met lokale instanties hoe ze de informatieve en inspirerende waarden van de omgeving rond de Hompesche molen (de hoogste van Limburg) en de ruïne van het voormalig kalsteel Walburg bij Laak kan verbeteren door de eventuele aanleg van groen. Kansrijk is verder de aanleg van hoogstamboomgaarden en het herstel van historische paden waardoor de toegankelijkheid van het buitengebied toeneemt. Maasgouw zet hiermee niet alleen in op de versterking van het bijzondere erfgoed, de landschappelijke en ecologische kwaliteit, maar evenzeer op het bevorderen van de toeristische en recreatieve potenties. IKL gaat in totaal 100 landschapselementen opknappen. Het gaat om 42 bosgebieden, 15 populierenopstanden, 4 natuurterreinen, 2 heggen, 10 houtsingels, 5 boomrijen (onder andere met knotbomen), boomgroepen en 10 verspreid in de gemeente gelegen kikkerpoelen. Voor nadere informatie zie het Zorgplan Maasgouw Mooier (feb. 2010).

Gemeente Maasgouw wint landschapsprijs de 'Juichwilg'
De gemeente Maasgouw heeft in 2010 de 'Juichwilg', de landschapsprijs van Landschapsbeheer Nederland voor de best presterende Nederlandse gemeente gewonnen. Volgens de jury is de gemeente Maasgouw bijzonder actief met behoud en waar mogelijk ontwikkeling van biodiversiteit. Voorbeelden die genoemd worden zijn het herstel van de Beegderheide, het realiseren van veilige oversteekplaatsen voor bevers en het uitvoeren van een meerjarenprogramma voor landschapsverbetering, met speciale aandacht voor bijzondere soorten planten en dieren. De jury heeft bij de beoordeling gelet op eigen inzet en inspanningen van gemeenten, de mate waarin zij er in zijn geslaagd burgers te betrekken bij het versterken van de biodiversiteit en de mate waarin de inspanningen hebben geleid tot concrete resultaten. Maasgouw is gekozen uit een totaal van 12 genomineerde gemeenten: één uit iedere provincie. Deze nominaties zijn gedaan door de provinciale organisaties Landschapsbeheer. (bron: gemeente Maasgouw, 22-10-2010)

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Maasgouw. - Gemeente op Facebook.

Reactie toevoegen