Wessem

Plaats
Dorp
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Wessem in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Wessem in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Wessem in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Wessem

Terug naar boven

Status

- Wessem is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Heel, in 2007 over naar gemeente Maasgouw.

- Wapen van de voormalige gemeente Wessem.

- Onder het dorp Wessem valt ook de buurtschap Pol.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wessem grenst in het W aan Thorn, in het N en NO aan Heel, in het O aan de rivier de Maas en in het O en Z aan Maasbracht, en ligt NO van de Belgische plaatsen Geistingen en Maaseik, ONO van de Belgische plaats Kessenich, ZW van Horn, Ool en Roermond, WZW van Merum en Herten, WNW van Linne, W en N van het Julianakanaal, NW van Brachterbeek, NNW van Sint Joost, N van Echt en NNO van Stevensweert. In het N van het dorpsgebied ligt het Kanaal Wessem-Nederweert, dat in het uiterste O van het dorpsgebied samenvloeit met de Maas en het Julianakanaal. In het N en Z van het dorpsgebied liggen recreatieplassen, en N van de dorpskern loopt de A2, van NW naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Wessem 158 huizen met 875 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 138/786 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Pol 20/89. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 830 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Wessem, kun je terecht bij Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Waterschap Limburg werkt in 2019 aan het versterken van een deel van de dijk in Thorn, Wessem en Heel. Inwoners, bedrijven en infrastructuur zijn daarna beter beschermd tegen overlast bij hoogwater van de Maas.

- Op de Maasplassen bij Wessem heeft de firma Euroresorts in 2013 het Comfortparc gerealiseerd, een vakantiepark met ca. 250 luxe vakantievilla's. Deze zogeheten ComfortShips en ComfortHouses zijn drijvende bungalows, die ook kunnen varen. Wessem is voorlopig de enige locatie in Europa waar deze objecten afgemeerd mogen worden. Zie ook de videoreportage over Comfortparc Wessem. Centraal punt in het park is het drijvend centrumhavengebouw het Comfortdock, waarin de centrale voorzieningen zijn ondergebracht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wessem heeft 23 rijksmonumenten.

- Wessem heeft 34 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Wessem.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens lentebeurs Springfair Wessem (op een zondag eind april) vormt de historische dorpskern het toneel voor diverse stands op het gebied van hobby, ambacht, gastronomie, lokale kunst en theater.

- Popfestival WesSummer Breeze (op een zaterdag in juli) bestaat sinds 2006. Begonnen als lokaal festival met regionale bandjes, tegenwoordig ook met de heetste bandjes uit het clubcircuit van België en Nederland. Naast het outdoor mainstage is er een tentpodium voor de wat rauwere en intiemere acts.

- Kindervakantiewerk.

- Op een zondag in september is er in Wessem de Aoje Kraom Daag, een dag met leuke activiteiten zoals workshops onder begeleiding van kunstenaars, jeugdtheater, straattheater, een rondleiding voor het hele gezin, sportieve activiteiten voor kinderen en muziek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin De Roetsj is een mooie speeltuin in het hart van Wessem, met een keur aan speeltoestellen voor zowel jonge als de iets oudere kinderen. De speeltuin is ook toegankelijk voor minder validen. Toegang gratis. Van april t/m september dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Indien er bezetting is, is het winkeltje op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13 tot 17 uur.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wessem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuwssite over Wessem van huis-aan-huiskrant De Klup.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Wessem.

- Onderwijs: - Basisschool Sint Medardus.

- Muziek: - Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) Wessem is opgericht in 1868, in eerste instantie als zangvereniging, na enkele jaren omgevormd tot harmonieorkest. - Blaaskapel Die Original Maaskapelle is opgericht in 1952.

- Sport: - FC Maasgouw is de voetbalvereniging van Wessem en Thorn.

- Overige verenigingen: - Schutterij Sint Joris is opgericht in 1595.

- Veiligheid: - Brandweer Wessem.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wessem kerk en - idem Thornerweg.

Reactie toevoegen