Stevensweert

Plaats
Dorp
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

stevensweert cafe rest t centrum 1966 [640x480].jpg

Stevensweert Cafe Res.t 't Centrum 1966

Stevensweert Cafe Res.t 't Centrum 1966

LB gemeente Stevensweert in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Stevensweert in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Stevensweert in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Stevensweert

Terug naar boven

Status

- Stevensweert is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Wapen van de voormalige gemeente Stevensweert.

- Onder het dorp Stevensweert vallen ook de buurtschappen Bilt, Brandt en Eiland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Stevensweerd.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Stevensweert grenst in het Z aan Ohé en Laak, in het W aan de rivier de Maas, België en de Belgische plaatsen Geistingen en Kessenich, in het NW aan Thorn, in het N aan Wessem, in het NO aan Maasbracht en in het O aan het Julianakanaal, buitengebied van Sint Joost en aan Echt, en ligt NO van de Belgische plaats Maaseik, ZW van Roermond, W van de A2, Knooppunt Het Vonderen (A2/67) en de A67 en N van Susteren. Het dorpsgebied wordt omgeven door recreatieplassen, zowel op Nederlands als op Belgisch grondgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Stevensweert 186 huizen met 1.015 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 109/600 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Op het Eiland 77/415. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 660 huizen met ca. 1.650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak is sinds 1991 gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Stevensweert, een rijksmonument dat in dat jaar vrijkwam omdat de gemeente toen opging in de gemeente Maasbracht. In het museum wordt eerst met een videofilm een algemeen beeld gegeven van de geschiedenis van Stevensweert en Ohé en Laak, samen bekend staand als 'het eiland in de Maas'. Aansluitend wordt een aantal thema's belicht. Zo is een gedeelte van het museum ingericht met talrijke baggervondsten, waaronder een replica van de beroemde Kantharos.

De late middeleeuwen komen in beeld via het kasteel van Stevensweert en de beeldhouwer Jan van Steffeswert. Een maquette, opgegraven voorwerpen, schilderijen en diverse interessante interieurstukken geven een kijk op het verdwenen kasteel Walburg. De vestinggeschiedenis krijgt veel aandacht met als centraal punt een maquette van de vesting in 1827. Verder een overzicht van muntplaatsen langs de Limburgse Maas en van alle munten die in Stevensweert zijn geslagen door de graven Van den Bergh. Groepsbezoek is het hele jaar door mogelijk, inclusief een rondwandeling door het vestingstadje. Ook bezichtiging van de Hompesche molen is na aanvraag mogelijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stevensweert heeft 22 rijksmonumenten.

- Stevensweert heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Hompesche Molen. - Reportage over de Hompesche Molen ('Limburgs mooiste molen', aldus de reportage), zowel qua geschiedenis als actuele ontwikkelingen. De molen is in 2015 gerestaureerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag eind augustus organiseert Harmonie St. Stephanus (in 2018 voor de 39e keer) de jaarlijkse Rommelmarkt op het sfeervolle Jan van Steffeswertplein te Stevensweert. Een heel jaar verzamelen en een rondgang door het dorp staat er altijd weer garant voor dat de inmiddels wijd en zijd bekende Rommelmarkt een enorme hoeveelheid spullen van de meest uiteenlopende aard herbergt : glas-, porselein- en aardewerk, schilderijen, elektrische apparaten, boeken en CD's/LP’s, snuisterijen, fietsen, kleine meubelstukken, speelgoed, huis- tuin- en keukenspullen en nog veel meer. Zoek je iets speciaals voor een zeer betaalbare prijs, dan is een bezoekje aan deze Rommelmarkt zeker de moeite waard. Aanvang 13.00 uur. De entreeprijs bedraagt 1 euro.

- Kermis (september).

- Tijdens het Kaarsenfeest (op een vrijdagavond half december) branden vele honderden kaarsen achter de ramen van de prachtige panden aan het historische Jan van Steffeswertplein. Deze traditie is gestart naar een voorbeeld van de stad Gouda. In combinatie met de muziek en zang in de RK kerk, het Protestants kerkje, het Streekmuseum, de pastorie en het gemeenschapshuis aan het plein zorgt dit voor een unieke, intieme en romantische kerstsfeer. Jaarlijks genieten honderden mensen onder het genot van een glaasje glühwein of chocolademelk van dit prachtige schouwspel. De avond wordt muzikaal  opgeluisterd door diverse koren, ensembles en muziekgezelschappen die in en buiten de gebouwen op het plein optreden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Rondje Molenplas (5,8 km).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Stevensweert (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Stevensweert.

- Onderwijs en kinderopvang: - Voor alle kinderen van Ohé en Laak, Stevensweert en omgeving, hebben ze tegenwoordig alles onder één dak: Basisschool De Maasparel, het kindercentrum en het Bibliocenter. Modern onderwijs in een modern gebouw, met als kernwaarden: veiligheid, respect, verbondenheid, verantwoordelijkheid. Hun kracht als team: samen gericht op kwaliteit en ontwikkeling.

- Muziek: - Harmonie St. Stephanus, opgericht in 1946, heeft ca. 50 leden. Daarnaast is er nog de in 1984 opgerichte Jeugdharmonie met ca. 30 leden.

- Sport: - RKVV Stevensweert (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Stevensweert.

Reactie toevoegen