Beegden

Plaats
Dorp
Maasgouw
Limburg

beegden jeugdherberg t sangershoes [640x480].jpg

Beegden Jeugdherberg ´t Sangershoes

Beegden Jeugdherberg ´t Sangershoes

LB gemeente Beegden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Beegden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Beegden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Beegden

Terug naar boven

Status

- Beegden is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Heel, in 2007 over naar gemeente Maasgouw.

- Wapen van de voormalige gemeente Beegden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Beegden ligt W van de rivier de Maas en Roermond en Leeuwen, WNW van Herten en NW van Merum en Linne, en grenst in het O aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, in het W aan Heel, in het NW aan Baexem en in het N aan Horn. De plas De Lange Vlieter ligt deels in, deels ZW van het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Beegden 100 huizen met 611 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.750 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beegden heeft 10 rijksmonumenten.

- Beegden heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- Sint Lindertmolen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurgebied Beegderheide ligt N van Beegden. - De in 1999 opgerichte Werkgroep Vrienden van de Beegderheide zet zich in voor dit mooie natuurgebied.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Beegden op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool St. Martinus. - Peuterspeelzaal De Torteltuin.

- Jeugd: - Stichting De Drammertjes is een enthousiaste jonge groep vrijwilligers die graag met kinderen werken. Ze hebben plezier aan het organiseren van activiteiten voor de kinderen van Beegden en proberen er elke avond weer een feest van te maken, zowel voor de kinderen als de voor organisatie zelf. Alle kinderen vanaf een jaar of 6 zijn van harte welkom en kunnen en mogen meedoen met de activiteiten. Jongere kinderen zijn ook altijd welkom, alleen vragen ze de ouders dan wel erbij te blijven ter begeleiding. Ze beogen ca. 1x per maand iets leuks te organiseren, zoals een spokentocht, een knutselavond, een spellenavond of gewoon een feestje, gericht op de leeftijd van de kinderen. Het doel is de kinderen bij elkaar te brengen in een ontspannen sfeer.

- Verenigingsleven: - Op de site Trefpunt Beegden vind je een overzicht van de vele verenigingen en andere instellingen die het dorp rijk is.

- Muziek: - Muziekvereniging Crescendo.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Beegden en - idem kerk.

Reactie toevoegen