Ohé en Laak

Plaats
Dorp
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

lb_gemeente_ohe_en_laak_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

gemeente Ohé en Laak in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ohé en Laak in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ohé en Laak

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ohé en Laak.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ohé en Laak.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ohé en Laak.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ohé en Laak (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ohé en Laak is een tweelingdorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Maasbracht, in 2007 over naar gemeente Maasgouw.

- Ohé en Laak zijn oorspronkelijk twee dorpen, die sinds ca. 1950 als 1 plaatsnaam worden beschouwd. Ter plekke werd tot enkele jaren geleden met witte plaatsnaamborden nog aangegeven welk deel op Ohé en welk deel op Laak betrekking had. Tegenwoordig is dit (vermoedelijk) niet meer het geval.

- Wapen van de voormalige gemeente Ohé en Laak.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Op de plaatsnaamborden staat 'Genoea en Laak', hoewel Veldeke Limburg in haar Plaatsnamelies de spelling 'G'n Oea en De Laak' adviseert.

Oudere vermeldingen
De gemeentenaam is in de loop der jaren ook als volgt gespeld: Ohé c.a., Ohe en Laak, Ohee, Ohée en Laak, Ooë en Laak. Plaatsnaam: eind 11e eeuw Oia, 1592 Oe ende Laeck, 1630 Oyn, 1665 Ohe, ca. 1800 Opgenaw.

Naamsverklaring
Het eerste deel van deze plaatsnaam gaat terug op ooi, dat stamt van het Germaanse agwjô-* 'land aan een waterloop'. De plaatselijke uitspraak is Genowe of Genwa, waarin het lidwoord gen. De inwoners hebben nooit gesproken van Ohé. Deze vorm is onder Franse invloed gefixeerd, vergelijk Enschede. Laak gaat terug op het Germaanse laku-* 'natuurlijke waterloop in moerassig terrein'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Ohé en Laak ligt W van Echt, Z van Stevensweert, op het eiland tussen de Maas in het W en het Julianakanaal in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Ohé en Laak 94 huizen met 560 inwoners, verdeeld in de dorpen Ohé 46/276 (= huizen/inwoners) en Laak 48/284.

- Tegenwoordig heeft Ohé en Laak ca. 400 huizen met ca. 900 inwoners, waarvan ca. 660 in Ohé en ca. 220 in Laak.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ohé en Laak heeft 12 rijksmonumenten.

- Ohé en Laak heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- De Onze Lieve Vrouwe Kerk is een neogotische kerk uit 1867. In de kerk bevindt zich een doopvont uit de 14e eeuw en een 15e eeuws Sint-Rochusbeeld.

- Sint Annakapel (Sint Annastraat 1) uit 1896.

- Met een uitkijktoren, een reconstructie van het kasteelpark en het zichtbaar maken van de contouren van de gebouwen, wil Natuurmonumenten het vroegere kasteel Walborgh terug brengen in het landschap. Het project Walborgh moet een belangrijke nieuwe recreatieve impuls worden voor Ohé en Laak en Stevensweert. Van het vroegere kasteel is behalve de nauwelijks nog herkenbare gracht en een ijskelder niets meer over. Paden of lage muurtjes moeten de gebouwen weer zichtbaar maken. (nov. 2011)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Pontje van Ohé en Laak naar het Belgische Ophoven, over de Maas.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ohé en Laak.

 

Reacties

(1)

Hallo,
Waar komt de dialectnaam Genoea en Laak vanaf? Kan op het Internet geen vertaling vinden. Wat heeft Genoea met Ohe van doen, en hoe spreek je dat uit?
Met dank,
Peter Clerx

Red.:
Inderdaad intrigerend, waarom de Limburgse spelling hier zo afwijkt van de Nederlandse. We hebben het voor u uitgezocht. De verklaring en uitspraak vindt u hierboven onder het kopje Naam.

Reactie toevoegen