Maasbracht

Plaats
Dorp
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Maasbracht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Maasbracht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Maasbracht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Maasbracht

Terug naar boven

Status

- Maasbracht is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Maasbracht.

- De gemeente Maasbracht is in 1991 vergroot met de gemeenten Linne, Ohé en Laak en Stevensweert.

- Voor de postadressen valt ook het dorp Brachterbeek onder het dorp Maasbracht.

Terug naar boven

Ligging

Maasbracht ligt ZW van Roermond en grenst in het O aan A2 en A73 en in het W aan Maas en Julianakanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Maasbracht 191 huizen met 1.114 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 50/305 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Kruchten 28/167, Bruchterbeek (= Brachterbeek) 88/495 en Bruchter St. Joost (= Brachter St. Joost) 25/147. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.800 huizen met ca. 7.000 inwoners, dit is inclusief de aantallen van het dorp Brachterbeek, met ca. 500 huizen en ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maasbracht heeft 8 rijksmonumenten.

- Maasbracht heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Maasbracht.

- Leonardusmolen.

- Het Maas Binnenvaartmuseum heeft thematentoonstellingen in ruime zin over de geschiedenis van de Maas- en Rijnvaart, bijvoorbeeld over de grindwinning. Scheepsmodellen, scheepsattributen, foto's, tekeningen en kaarten. Het scheepvaartmuseum heeft verschillende gegevens over de Maas, de binnenvaart en de gemeente Maasbracht.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Brach.nl organiseert Koningsdag, het jeugdwerk, de Kindervakantieweek en Sinterklaas in Maasbracht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kringloop Maasbracht heeft als missie "reduce, re-use or recycle" op lokaal niveau. Zij focussen volledig op het hergebruik en het recyclen van overbodige goederen en proberen hiermee de algemene afvalstromen binnen regio Maasgouw op een andere wijze te benaderen en uiteindelijk te verminderen. Zij halen gratis herbruikbare goederen op in de regio Maasgouw. Zij specialiseren zich voornamelijk in kleine spulletjes, hebbedingtjes, boeken, muziek, verzamelingen, decoratie en hifi. Daarnaast is ook het gebruikelijke huisraad bij hen te vinden. Zij halen geen grote meubels op zoals bankstellen en slaapkamers. Kleding nemen ze ook niet aan. Kleine kasten, tafeltjes is geen probleem. Kleine spullen graag gesorteerd aanleveren in dozen of stevige tassen.

Terug naar boven

Beeld

- Oude kaarten van Maasbracht en Brachterbeek, met toelichting.

- Oude en recente foto's en ansichtkaarten van Maasbracht op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - In 2016 zijn de basisscholen De Tweesprong (RK), CBS De Vlinder en OBS Het Palet gefuseerd tot Basisschool De Toermalijn. - Prokino Maasbracht biedt middels Kinderdagverblijf Eigenwijsje, de Peutergroep en BSO Pienter kinderopvang in het dorp, sinds 2015 gevestigd in de nieuwe Brede School aan de Neutrale Hoek. De nieuwe locatie heeft de beschikking over alle faciliteiten van de school, zoals een grote sportzaal en een creatieve ruimte. Tevens kunnen de kinderen heerlijk spelen op het speelplein, bij de kleine speeltoestellen en biedt het trapveldje bij de Brede School de mogelijkheid om een balletje te trappen.

- Muziek: - Harmonie St. Cecilia.

- Sport: - MBC '13 (Maasbracht Baek Combinatie '13) (voetbal) is in 2013 ontstaan uit een fusie van de voetbalverenigingen van Maasbracht en Brachterbeek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Maasbracht.

Reactie toevoegen