Thorn

Plaats
Stad
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

805670 Thorn.jpg

Thorn, straatje

Thorn, straatje

805673 Thorn.jpg

Thorn, straatterras

Thorn, straatterras

LB gemeente Thorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Thorn in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Thorn in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Thorn

Terug naar boven

Status

- Thorn is een stad in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- Wapen van de voormalige gemeente Thorn.

- Onder de stad Thorn vallen ook de buurtschappen Baarstraat en Santfort (deels).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Thoear.

Terug naar boven

Ligging

De stad Thorn grenst in het NW aan Ittervoort, in het NO aan de A2 en Heel, in het O aan Wessem, de plas De Grote Hegge en de rivier de Maas en in het ZW aan België en de Belgische plaats Kessenich, en ligt O van Neeritter, ZO van Hunsel, ZW van Grathem, NW van Maasbracht, NNW van Echt en N van Stevensweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Thorn 231 huizen met 1.257 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 215/1.162 (= huizen en inwoners) en de buurtschappen Baarstraat 10/58 en Sandfort (deels) 6/37. Tegenwoordig heeft de stad ca. 960 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Thorn, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn heeft tot doel het bevorderen van de geschied- en heemkundige kennis van het werkgebied* en de bestudering van de levensomstandigheden, gewoonten en gebruiken van de mensen die dit gebied bewonen en bewoond hebben. Zij beoogt dit doel te bereiken door: het houden van lezingen en het inrichten van studiebijeenkomsten; het organiseren van tentoonstellingen; het organiseren van excursies in en buiten het werkgebied van de vereniging naar objecten van historische aard; het bijeenbrengen van boeken, prenten, kaarten, voorwerpen en publicaties; samenwerking met soortgelijke verenigingen en organisaties; publicaties in boeken, tijdschriften, dag- en weekbladen en anderszins van de resultaten van studie of onderzoek; het uitgeven van publicaties van historische aard; samenwerking met de overheid en andere instellingen tot het beschermen van objecten van geschiedenis, folklore en heemkunde en zo mogelijk ook het verlenen van financiële bijstand daarvoor; het geven van voorlichting. De leden ontvangen gratis driemaal per jaar het verenigingsperiodiek "De Kroetwès". Ieder nummer bevat interessante informatieve artikelen, die betrekking hebben op geschied- en heemkundige aspecten van het werkgebied. Bijdragen van de leden voor dit tijdschrift zijn zeer welkom.
* Dat zijn in Nederland de kernen Thorn, Ittervoort, Neeritter, Haler-Uffelse, Hunsel, Ell, Stramproy, Grathem, Kelpen-Oler, Baexem, Beegden, Heel, Panheel, Wessem, plus nog een aantal, op de site te vinden, Belgische kernen.

- In Gemeentemuseum Het Land van Thorn kun je in woord en beeld de bijzondere geschiedenis van dit stadje zien en beleven. Het museum richt zich op het onderzoeken, verzamelen en presenteren van de geschiedenis van de stad. In dit kader wordt o.a. bijzondere aandacht geschonken aan de voormalige Abdijkerk, de abdisvorstinnen en adellijke stiftsdames, de 19e- en 20e-eeuwse muziekgeschiedenis, de archeologische objecten uit het Land van Thorn en de kunstenaars die in de stad hebben geleefd of gewerkt.

- In de kapittelzaal en de archiefkamer van de Abdijkerk van Thorn wordt aan de hand van portretten, schilderijen en kwartierstaten de geschiedenis van de abdij en de stift geïllustreerd. Er is ook een maquette van het voormalige abdijcomplex. In de gotische crypte worden religieuze en andere objecten tentoongesteld.

- Site over Thorn met o.a. geschiedenis en lokale links.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Thorn heeft 107 rijksmonumenten.

- Molenromp Molen Zeldenrust.

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Jazz in d'n Ingel biedt iedere 4e maandag van de maand, met uitzondering van juli en augustus, een podium aan gerenommeerde jazzmusici uit Euregio Limburg en daarbuiten.

- Carnaval. - V.V. De Geitebuk.

- De Kerstmarkt in Thorn (op een zondag in de eerste helft van december, 11-17 uur, toegang €3,- / kinderen tot 12 jaar gratis) is sinds 1993 uitgegroeid tot de grootste en meest sfeervolle in Midden-Limburg. De monumentale kasteelhoeve De Grote Hegge en de Harmoniezaal in de Bogenstraat, inclusief de straten ertussen, zijn dan volledig in kerstsfeer ingericht. Bij de meer dan 75 stands kun je kiezen uit een uitgebreid assortiment kerstdecoraties, handgemaakte sieraden, antiek, speelgoed uit oma’s tijd, vogelhuisjes, luxe kerstcadeaus, keramiek, berkenhouten tuindecoraties, brocanterieën en nog veel meer. Een grote schare vrijwilligers van de Koninklijke Harmonie van Thorn zorgt voor versgebakken wafels, overheerlijke oliebollen en nog veel meer.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, schilderijen e.d. van Thorn op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Thorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Koningsspil.

- Jeugd en jongeren: - Stichting Jeugdwerk Thorn is de jeugdvereniging voor alle kinderen van 4 tot 16 jaar. De activiteiten en bijeenkomsten worden gerund door een enthousiast clubje van ca. 15 vrijwilligers. De groepen bestaan uit jongens en meisjes van ongeveer dezelfde leeftijd en een aantal vaste leiders. De leiding van de groep bedenkt en organiseert de bijeenkomsten zodat een activiteit niet te moeilijk is, maar zeker ook niet te kinderachtig. Tijdens deze bijeenkomsten worden met de groep activiteiten gedaan die je thuis misschien niet zo snel zal doen. Een spannende tocht, een leuke quiz, bivakkeren, gezellig knutselen en nog veel meer. Naast de groepsbijeenkomsten organiseert Jeugdwerk ook activiteiten voor alle leden en soms zelfs voor alle kinderen van Thorn. Voorbeelden van zulke activiteiten zijn Zomerkamp, Kinjer BoereBroelof en de Spokentocht.

- Muziek: - Koninklijke Harmonie. - Harmonie St. Michaël.

- Sport: - FC Maasgouw is de voetbalvereniging van Wessem en Thorn. - Biljartclub 't Stift.

- Overige verenigingen: - Schutterij Sint Michaël & Sint Ansfried.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Thorn Beekstraat en - idem kerk.

Reactie toevoegen