Pol

Plaats
Buurtschap
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

Pol

Terug naar boven

Status

- Pol is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. T/m 1820 gemeente Pol en Panheel. In 1821 over naar gedeeltelijk gemeente Heel en Panheel, gedeeltelijk gemeente Wessem, in 1991 in zijn geheel over naar gemeente Heel, in 2007 over naar gemeente Maasgouw.

- De buurtschap Pol valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wessem.

- De buurtschap Pol ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Pol ligt rond de gelijknamige weg en de rond de wegen Polderweg, Polstraat, Op 't Hobus, Panheelderweg en Groeneweg en rond de A2/E25 (N zijde). De buurtschap Pol ligt bij de samenvloeiing van het Kanaal Wessem-Nederweert met de rivier de Maas, nabij de samenvloeiing van het Lateraalkanaal Linne-Buggenum met de Maas, nabij de sluis Heel, en ZW van het waterrecreatiegebied Maasplassen onder de gemeente Roermond (dat een onderdeel is van het gehele Maasplassengebied, zich uitstrekkend tot in België), en is omgeven door andere, daar weer bijna op aansluitende Maasplassen, zoals Polderveld, Molengreend, Tesken en Boschmolenplas. De buurtschap ligt Z van het dorp Heel, NO van het dorp Wessem en N van de dorpen Maasbracht en Brachterbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Pol, voor het gedeelte onder de gemeente Wessem, 20 huizen met 89 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Reactie toevoegen