Laarbeek

Gemeente
Laarbeek
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

laarbeek_duurzaam_kopie.jpg

Werkgroep Duurzaam Laarbeek is sinds 2016 vol energie aan de slag om toe te werken naar een uiteindelijk energieneutrale gemeente Laarbeek. Wat ze daar allemaal voor doen, kun je lezen onder het kopje Links.

Werkgroep Duurzaam Laarbeek is sinds 2016 vol energie aan de slag om toe te werken naar een uiteindelijk energieneutrale gemeente Laarbeek. Wat ze daar allemaal voor doen, kun je lezen onder het kopje Links.

Laarbeek

Terug naar boven

Status

- Laarbeek is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland. De hoofplaats van de gemeente is 'Beek en Donk'.

- De gemeente Laarbeek is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Aarle-Rixtel, 'Beek en Donk' en Lieshout.

- De gemeente Laarbeek omvat de dorpen Aarle-Rixtel, 'Beek en Donk', Lieshout en Mariahout, en de buurtschappen Achterbosch, Beemdkant, Bemmer (grotendeels), Broek, Broekkant, Croy (grotendeels), De Biezen, De Hei (grotendeels onder Mariahout, deels onder Beek en Donk), De Wolfsputten (deels), Deense Hoek, Donkersvoort, Ginderdoor, Groenewoud, Heereind, Heikant, Het Laar, ’t Hof, Karstraat, Peeldijk, Scheepstal (deels) en Strijp. De gemeente omvat in totaal dus 4 dorpen en 21 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Laarbeek.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Laarbeek.

- Schrijver en taaladviseur Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel betoogt in Binnenlands Bestuur d.d. 19-11-2010 dat de fusiegemeente Laarbeek geen succes zou zijn, omdat de inwoners van de dorpen zich 13 jaar na de fusie - mede door de zijns inziens weinig aansprekende gemeentenaam - nog altijd geen Laarbeker voelen. Henk van Beek, lid van het vroegere comité 'Ale blie' ('Aarle blijft'), dat streed tegen aansluiting bij de gemeente Helmond, reageert daarop dat een (fusie)gemeente alleen maar een bestuurlijke constructie is, en dat het juist wél de bedoeling is dat de dorpen en hun inwoners hun eigen identiteit behouden, en als dat lukt - en wat hem betreft is dat, ook, het geval - dat dan de herindeling, in ieder geval voor dat aspect, wél geslaagd is. Hij haalt daarbij o.a. het voorbeeld aan van het dorp Mariahout, dat voor de herindeling deel uitmaakte van de gemeente Lieshout, maar die zich ook nooit Lieshouter hebben gevoeld, en dat daar ook helemaal niks mis mee is.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Laarbeek grenst in het W aan buitengebied van Gerwen en aan Nijnsel, in het N aan Zijtaart, Keldonk en Boerdonk, in het O aan Gemert, De Mortel en Bakel, en in het Z aan Helmond, Stiphout en Gerwen, en ligt NO van Nuenen, Nederwetten en Eindhoven, O van Breugel, Son en Best, OZO van Sint-Oedenrode, ZO van Veghel, Z van Erp en ZW van Boekel en Handel. De hoofdplaats 'Beek en Donk' ligt centraal tot O in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Laarbeek omvat ca. 9.000 huizen met ca. 22.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "De maatschappelijke aanpak van ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte biedt de gemeente Laarbeek diverse oplossingen: van het versterken van binnenstedelijke structuur tot aan de verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van het buitengebied. Ook wordt er door de samenwerking gehoor gegeven aan de noodzaak van woningbouw. Groots vitaliseren. Met deze samenwerking kunnen initiatieven worden gefinancierd die bijdragen aan de verbetering van het buitengebied in de gemeente. Van het slopen van leegstaande stallen tot het beëindigen of verplaatsen van agrarische bedrijven. In het centrum van Lieshout gaat het om een impuls van het winkelgebied en verlevendiging van het centrum. Ter plaatse van het leegstaande Rabobank pand aan De Heuvel is een plan ontwikkeld voor koop- en/of huurappartementen, diverse winkels en een supermarkt. Wethouder Tonny Meulensteen (o.a. Ruimtelijke Ordening en Visie buitengebied): “Ruimte voor Ruimtegelden zijn een prima middel om initiatieven mede mogelijk te maken die anders niet van de grond zouden komen. Zo kunnen kansen worden benut.”

Woningbouw. De gemeente Laarbeek en Ruimte voor Ruimte gaan op basis van de samenwerking de aankomende periode verder met de uitwerking van woningbouwplannen. Op diverse locaties wordt woningbouw ontwikkeld bestaande uit o.a. rijwoningen, sociale woningbouw, twee-onder-een-kap-woningen en vrije sector zelfbouwkavels. Gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen en Ruimte: “We kennen in Brabant een enorme woningbouwopgave: 120.000 in de komende 10 jaar. Het is belangrijk dat we daarbij niet alleen kijken naar aantallen maar dat er ook gebouwd wordt naar behoefte van veel verschillende bevolkingsgroepen. En er moet een dubbelslag worden gemaakt: door huizen te bouwen, bouw je ook aan leefbaarheid en vitaliteit. Goed om te zien dat de Ruimte voor Ruimte-regeling daar in deze gemeente een bijdrage aan levert.” Samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst die al deze afspraken vastlegt is in december 2020 ondertekend door wethouder Tonny Meulensteen en Wim van de Kerkhof, directeur Ruimte voor Ruimte. Van de Kerkhof: "Dit is een passende samenwerking die uitstekend past bij de rol van Ruimte voor Ruimte als maatschappelijk ontwikkelaar om diverse ruimtelijke knelpunten binnen de gemeente op te kunnen lossen." (bron: Provincie Noord-Brabant, december 2020)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2017 organiseren Stichting Color Fun!, Café Thuis, Café v.d. Burgt en Café De Tapperij tijdens Koningsdag en de avond ervoor in Beek en Donk het gratis toegankelijke OranjeFestival Laarbeek: 2 dagen muziek en vermaak voor jong en ouder rond het Beekse Heuvelplein.

- Jaarlijks organiseert KPJ Beek en Donk de Scholenzeskamp en Dorpszeskamp (weekend in juni) voor alle Laarbekenaren, vriendengroepen en families. Vele leden zijn tijdens of al ver voorafgaand aan dit weekend bezig met de organisatie en voorbereidingen van dit evenement.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN afd. Laarbeek organiseert allerlei activiteiten voor jong en ouder over en in natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Ze hebben allerlei werkgroepen die van alles organiseren en/of waar je zelf aan mee kunt doen, met name Biodiversiteit, Bomenschouw, Contactavonden, Cursussen, Fotografie, Planten, Publicaties, Tuin, Vogels, Wandelingen en natuurgidsen, en Water. Verder is er een werkgroep Jeugd, die kinderen tot 12 jaar op een uitdagende manier in contact brengt met de natuur. Speels en avontuurlijk beleeft de jeugd activiteiten die uiteenlopen van vogelkastjes timmeren tot op zoek gaan in de natuur.

- Waterschap Aa en Maas en de gemeente hebben in 2016 het projectplan ‘Blauwe Poort Laarbeek’ opgesteld. In dit projectplan wordt verder invulling gegeven aan waterbeheer, cultuurhistorie, natuurontwikkeling en recreatie in het projectgebied. Het projectgebied van de Blauwe Poort ligt aan de noordoostzijde van Beek en Donk, en grenst aan Bemmer IV, Boerdonk en de Snelle Loop. Aanleiding voor het project is het grote aantal grootschalige ruimtelijke initiatieven in het gebied, zoals de opwaardering van de N279 en de water- en groenopgaven die er liggen.

De gemeente en het waterschap pakken samen meerdere doelen op. De innovatieve waterberging is de eerste stap. Behalve het opvangen van water in perioden van wateroverlast, zal ook het water worden vastgehouden voor droge perioden. Deze ontwikkeling is belangrijk voor de agrarische sector, omdat de verwachting is dat klimaatverandering onder andere zal leiden tot toename van droge perioden. Bijzonder is dat hier met piek- en seizoenberging wordt toegewerkt naar een duurzaam watersysteem en als een van de eerste in Nederland ook zo in de praktijk wordt uitgevoerd. Binnen het project valt ook het realiseren van recreatieve voorzieningen, zoals wandel- en fietspaden met aansluiting op het knooppuntennetwerk. Zo maakt de gemeente Laarbeek het gebied en het water hierin aantrekkelijk en bereikbaar en geeft zij invulling aan haar ambitie als Waterpoort van de Peel.

- De gemeente is verkozen tot 'Groenste gemeente van Nederland 2016'. De gemeente heeft in dat jaar goud gewonnen bij de nationale groencompetitie Entente Florale. De vakjury was lovend over de gemeente en gaf het cijfer 8,6. Dat is het hoogste cijfer ooit. De gemeente is uiteraard trots op de prijs: "De prijs bevestigt wat wij al wisten: Laarbeek is een mooie en groene en waterrijke gemeente, die beslist een bezoekje waard is", aldus wethouder Meulensteen. "Wij zijn trots dat zoveel mensen zich samen ervoor inzetten dat al het moois ook voor onze kinderen behouden blijft." De juryroute beperkte zich, conform de spelregels van de groenwedstrijd, tot één dorp; Beek en Donk. De jury bezocht De Groene Long met de Muziektuin, kasteel Eijckenlust en de ecologische zones langs de Goorloop.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Laarbeek. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Omroep Kontakt is de lokale omroep voor de gemeente Laarbeek.

- Huis-aan-huisblad De Mooi Laarbeek Krant verschijnt wekelijks op donderdag. Onder de link vind je hun nieuwssite. En hier vind je hun Facebookpagina.

- Jeugd en jongeren: - Jongerenwerk Laarbeek beheert 4 tienerhuizen in de gemeente (Boemerang in Beek en Donk, Cendra in Aarle-Rixtel, &RG Teens in Lieshout, en Yammas in Mariahout) waar de jeugd terecht kan om lekker te chillen, voor activiteiten en voor een luisterend oor. De tienerhuizen organiseren zowel educatieve als recreatieve activiteiten. Altijd gericht op de jeugd in hun dorp. Heb je zelf ideeën laat ze horen, vaak kunnen ze deze wel tot leven brengen.

- Muziek: - Enkele muzikanten hebben in 2009 het initiatief genomen om een orkest op te richten dat overdag zou gaan repeteren. Het was dus bestemd voor muzikanten die niet meer werkzaam zijn in het arbeidsproces of anderszins tijd hebben om overdag te repeteren. Daarmee was ook de naam OverDagEnsemble (ODE) geboren. ODE Laarbeek is gestart met 22 enthousiaste muzikanten. Door de jaren heen zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig orkest met 43 muzikanten, afkomstig uit verschillende plaatsen in de regio.

- Sport / bewegen: - Laarbeek Actief is een samenwerkingsverband van enthousiaste inwoners, sportaanbieders, onderwijs, kinderopvang, (buurt)sportcoaches en andere (zorg)organisaties. Samen stimuleren ze jong en ouder om te sporten, te bewegen en gezond te leven. Samen gaan ze voor een gezonde en sportieve gemeente!

- Welzijn: - "Zoek elkaar. Vind elkaar. Doe iets voor elkaar! Op Laarbeekvoorelkaar.nl zie je in een oogopslag wat Laarbeek voor elkaar kan betekenen. De een zoekt iets, de ander kan iets doen, weer een ander wil ruilen. Samen ben je er voor elkaar. Via Laarbeekvoorelkaar.nl kom je met elkaar in contact. Eenvoudig, gemakkelijk en bovendien gratis. Hoe werkt het? Om gebruik te maken van Laarbeekvoorelkaar.nl meld je je eerst aan. Aanmelden is vrijblijvend, gratis én het vergroot de veiligheid en betrouwbaarheid van Laarbeekvoorelkaar.nl. Het kost slechts een minuut van je tijd. Je kunt daarna een vraag en/of aanbod vinden op 2 manieren: 1. Plaats een vraag en/of aanbod. Door het slimme e-matchingssysteem van Laarbeekvoorelkaar.nl worden vrijwilligers en organisaties in jouw buurt automatisch van je vraag op de hoogte gesteld. Zij nemen vervolgens bij interesse contact met je op.

2. Reageer op het aanbod en/of de vraag van vrijwilligers en organisaties. Er zijn al veel mensen en organisaties die hun diensten hebben aangeboden en wachten op een vraag in hun buurt. Spreekt de vrijwilliger of organisatie je aan? Neem dan contact met hen op! Vraag en/of aanbod gevonden? Laarbeekvoorelkaar.nl zorgt voor een veilige, betrouwbare en anonieme omgeving om in Laarbeek online met elkaar in contact te komen. Je kiest zelf hoe je daarna verder wilt. Tip van Laarbeekvoorelkaar.nl: een kennismakingsgesprek is een logische vervolgstap. Hierin ontdek je of het klikt en kun je elkaars wensen en behoeften bespreken. Wil je eerst nog iets meer weten? Bekijk dan de Veelgestelde Vragen. Uiteraard staan wij ook altijd voor je klaar bij vragen, neem dan hier contact met ons op."

- Huisvesting, voeding en kleding zijn primaire levensbehoeften. Kledingbank Laarbeek wil inwoners die financieel in moeilijkheden verkeren ondersteuning bieden door kosteloos kleding te verstrekken. Tweedehands kledingwinkel ViaVia, die gekoppeld is aan de Kledingbank, is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente en omstreken. Zij verkopen nette kleding voor schappelijke prijzen, om de Kledingbank te kunnen laten voortbestaan. Met je aankoop help je dus niet alleen jezelf maar ook een medemens uit jouw gemeente.

- Duurzaamheid: - "In 2016 is de gemeente gestart met het duurzaamheidsprogramma 'Laarbeek Energiek'. Samen gaan wij voor een groene en duurzaame gemeente. Duurzaamheid is veel meer dan alleen energie en milieu. Het gaat ook om mens en maatschappij, om economie en leefbaarheid. Om het goede voorbeeld geven, om samen werken, te leren en elkaar te inspireren. En dat alles met het oog op onze toekomst. Dat is niet alleen iets van de gemeente, maar van ons allemaal. Als gemeente proberen wij aan te sluiten bij ‘de energie in de samenleving’. Wat is nodig, waar lopen mensen warm voor en welke rol kunnen wij als gemeente hierbij invullen?

De basis voor de gemeentelijke rol en acties is vastgelegd in het programmaplan ‘Laarbeek Energiek’. Jaarlijks wordt op basis van dit programmaplan een planning gemaakt. De Duurzaamheidsagenda voor 2018 luidt: Afronden meerjarig beleidsplan Duurzaamheid. Ontwikkelen lokale stimuleringsregeling verduurzaming. Duurzaamheidsbeoordeling gemeentelijk vastgoed vormgeven. Drie gemeentelijke gebouwen voorzien van zonnepanelen (selectie op basis van potentie). Zonnepanelenproject implementeren. Start maken met “ontwikkeling aardgasvrij wonen”. Opvolging Dragons’ Den projecten. Duurzaamheid bij verenigingen agenderen en passende projecten ondersteunen. Voorbereiding Dragons’ Den 2019. Organisatie duurzaamheidsmarkt/duurzaamheidsevenement nieuwe stijl. Groen en duurzaamheid meer integreren. Intensiveren contact onderwijs, ondernemers, ondernemende burgers-overheid. Duurzame straatverlichting."

- Duurzaam Laarbeek is een burgerinitiatief dat voor én met jou je woon- en werkomgeving verder verbetert. Met een enorme diversiteit aan deskundigheid en maatschappelijke ervaringen, maar met een gezamenlijke missie. De doelstelling van de werkgroep is het bereiken van energieneutraliteit in de gemeente door middel van energiebesparing en bewustwording van de lokale bevolking en bedrijven enerzijds en het duurzaam lokaal opwekken van energie anderzijds. Zij gaan dat bereiken door het opzetten en uitvoeren van diverse projecten voor inwoners, van basisschoolleerlingen tot senioren. De vrijwilligers willen je ook inspireren en ondersteunen om (sociale) duurzaamheid binnen je eigen leven, huis, werk, straat en/of wijk te integreren. En daar het plezier en de voordelen van te ervaren, zodat het toegevoegde waarde heeft.

Hoe dan? Door: het aandragen van realistische oplossingen voor jouw woning, zoals bijvoorbeeld objectieve ervaringen met zonnepanelen en isolatie; informatiebijeenkomsten te organiseren; samen met bewoners van een straat eens te brainstormen over hun collectieve mogelijkheden; kennis die vrijwilligers uit hun dagelijkse werk hebben te delen en daarmee onze eigen omgeving te verbeteren; basisschoolleerlingen bewust te maken van hun invloed op de toekomst; het bieden van een on- en offline platform om Laarbeekse kennis en ervaringen met elkaar te delen. "Zo doen we het met elkaar en voor elkaar! We zijn een uiteenlopend gezelschap, variërend van professionals met jarenlange ervaring met energiebeleid, deskundigen met veel ervaring in het analyseren van de duurzaamheid van woningen, tot hardwerkende vrijwilligers die via social media hun steentje bijdragen. Wij gaan er een succes van maken." Aldus werkgroep Duurzaam Laarbeek op hun site.

- Veiligheid: - Politie Gemert-Bakel en Laarbeek.

Reacties

(2)

de link naar Achterbosch werkt niet Frank

Dank voor de attendering Hans!, ik heb hem gerepareerd.

Reactie toevoegen