Laarbeek

Gemeente
Laarbeek
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Laarbeek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Het Hertenkamp.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Laarbeek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Aarle-Rixtel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Laarbeek.

Terug naar boven

Status

- Laarbeek is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland. De gemeente Laarbeek is in 1997 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Aarle-Rixtel, 'Beek en Donk' en Lieshout.

- De gemeente Laarbeek omvat de dorpen Aarle-Rixtel, 'Beek en Donk', Lieshout en Mariahout en de buurtschappen Achterbosch, Beemdkant, Bemmer (grotendeels), Broek, Broekkant, Croy (deels), De Biezen (grotendeels), De Hei (grotendeels onder Mariahout, deels onder Beek en Donk), De Wolfsputten (deels), Deense Hoek, Donkersvoort, Ginderdoor, Groenewoud, Heereind, Heikant, Het Laar, ’t Hof, Karstraat, Peeldijk, Scheepstal (deels) en Strijp. De gemeente Laarbeek omvat dus 4 dorpen en 21 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Laarbeek.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Laarbeek.

- Schrijver en taaladviseur Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel betoogt in Binnenlands Bestuur d.d.
19-11-2010 dat de fusiegemeente Laarbeek geen succes zou zijn
, omdat de inwoners van de dorpen zich 13 jaar na de fusie - mede door de zijns inziens weinig aansprekende gemeentenaam - nog altijd geen Laarbeker voelen. Henk van Beek, lid van het vroegere comité 'Ale blie' ('Aarle blijft'), dat streed tegen aansluiting bij de gemeente Helmond, reageert daarop dat een (fusie)gemeente alleen maar een bestuurlijke constructie is, en dat het juist wél de bedoeling is dat de dorpen en hun inwoners hun eigen identiteit behouden, en als dat lukt - en wat hem betreft is dat, ook, het geval - dat dan de herindeling, in ieder geval voor dat aspect, wél geslaagd is. Hij haalt daarbij o.a. het voorbeeld aan van het dorp Mariahout, dat voor de herindeling deel uitmaakte van de gemeente Lieshout, maar die zich ook nooit Lieshouter hebben gevoeld, en dat daar ook helemaal niks mis mee is.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Laarbeek.

Reactie toevoegen