Aarle-Rixtel

Plaats
Dorp
Laarbeek
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

aarle rixtel kapel en pensionaat 1914 [640x480].jpg

Aarle Rixtel Kapel en Pensionaat 1914

Aarle Rixtel Kapel en Pensionaat 1914

NB gemeente Aarle-Rixtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Aarle-Rixtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Aarle-Rixtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Aarle-Rixtel

Terug naar boven

Status

- Aarle-Rixtel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Laarbeek. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- Wapen van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel.

- Toen Aarle en Rixtel nog twee aparte kernen waren, was Aarle de hoofdplaats.

- Onder het dorp Aarle-Rixtel vallen ook de buurtschappen Croy (grotendeels), De Biezen (grotendeels), De Wolfsputten (deels), Heikant, Het Laar (grotendeels), Peeldijk (deels), Scheepstal (deels) en Strijp. Dat zijn 8 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1883 Aarle-Rikstel.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Ganzegat.

Terug naar boven

Ligging

Aarle-Rixtel ligt N van Helmond, NO van Eindhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Aarle-Rixtel 225 huizen met 1.303 inwoners, verdeeld in dorp Aarle 135/701 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Rixtel 26/154, Heikant 30/210, Laar 9/69 en Strijp 25/169. De gemeente omvatte verder de buurtschappen Aschdonk, Koudenberg, Het Groenewoud, Overbrug en de Kijbroeken of Rijtbroeken. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Aarle-Rixtel, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Barthold van Heessel.

- In museum Heemkamer Barthold van Heessel vind je een groot aantal thema-gerichte collecties, waaronder archeologie, oude gereedschappen, klokkengieterij Petit & Fritsen, devotionalia / religieus erfgoed en een authentieke boerenherd met een uitgebreide inventaris.

- Verhalen over de geschiedenis van Aarle-Rixtel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aarle-Rixtel heeft 31 rijksmonumenten.

- Aarle-Rixtel heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Beschrijving orgel Onze Lieve Vrouw Presentatie (Mariakerk).

- Hagelkruis.

- Mariakapel O.L. Vrouw in 't Zand.

- Gevelstenen in Aarle-Rixtel.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het Kouwenbergs Kerkje is in korte tijd uitgegroeid tot een cultureel en sociaal centrum voor het dorp. Het project levert een bijdrage aan de leefbaarheid van de kern. Er zijn huiskamersessies met spraakmakende gasten, maar ook gewone mensen kunnen er hun verhaal vertellen of exposeren. Dit project laat zien dat particulier initiatief kan uitmonden in een levensvatbaar project. Door inzet van vrijwilligers en de vele activiteiten en gebruiksmogelijkheden kan de exploitatie zonder subsidie plaats vinden. Het project is een goed voorbeeld voor anderen die ook zoeken naar een manier om cultuurhistorisch waardevolle gebouwen in stand te houden.

- Carnaval. - Carnaval in Ganzegat - zoals Aarle-Rixtel in carnavalstijd heet - is een begrip. Als een van de oudste verenigingen in de omgeving is Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat er tot nu toe steeds in geslaagd om van carnaval een feest te maken waaraan heel Ganzegat plezier beleeft. Een greep uit de vele hoogtepunten: Kindercarnaval met haar eigen residentie, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een muziekrijke optocht die ieder jaar meer mensen trekt. De Ganzekwekavonden met steeds meer talent van eigen bodem, en de verkiezing van de beste kletser. Dweilen is hét muzikale hoogtepunt van het carnaval. De senioren- en bejaardenmiddag. Al deze activiteiten leveren het bewijs dat carnaval in Ganzegat echt leeft. Dat wordt mogelijk gemaakt door de vrijwillige inzet van vele inwoners. Om het hoge niveau van de feestelijkheden ook de komende jaren te garanderen blijft financiële steun altijd welkom. - Jeugdcarnavalsvereniging Jong Ganzegat.

- Op Volle Kracht Bij Van Bracht (feest in maart en november).

- Dorpsfeesten (gedurende 4 dagen rond Hemelvaartsdag).

- Stichting Jeugd3daagse Aarle-Rixtel organiseert elk jaar in de laatste vakantieweek het kindervakantiewerk in het dorp, voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd.

- Oktoberfest Aarle-Rixtel (1e weekend van oktober) is een 2-daags feest in het teken van de Duitse bierfeesten.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Nieuws van de winkeliers, horeca-ondernemers e.a. bedrijven uit Aarle-Rixtel op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aarle-Rixtel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Aarle-Rixtel op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsplatform Aarle-Rixtel. - Nieuws van het Dorpsplatform op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Kindcentrum Klimop biedt vertrouwde en professionele opvang en educatie voor kinderen van 0 t/m 13 jaar. Lekker spelen op de klimtoestellen, rennen of fietsen in de grote tuin; bij kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang Klimop kunnen kinderen hun energie volop kwijt. De leefruimtes zijn huiselijk ingericht, met een grote eethoek, keuken, gezellige zithoek en verschillende speelhoekjes. Voor de jongsten zijn er grote grondboxen. Ontdekken, ervaren en samen spelen staan voorop bij Klimop.

- Jeugd: - Scouting Aarle-Rixtel biedt Laarbeekse kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn belangrijke waarden die de jeugd worden bijgebracht. De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.

- Muziek: - Het is verfrissend om tussen alle juichverhalen op verenigingssites ook eens een ironische biografie te lezen, en wel van de Goez Hool Band: "Een verschrikkelijk waardeloze, niet naar te luisteren, van valsheid doordrenkte afzichtelijke band uit het nog lelijkere Aarle-Rixtel. Bij het luisteren naar de voornamelijk eentonige arrangementen gaan je tenen meer dan krommen. Het enige wat ze eigenlijk echt goed kunnen is bier drinken, maar daar worden ze ook niet gezelliger van. De leden spelen al zolang met elkaar dat ze elkaar ondertussen wel kunnen schieten en eigenlijk wekelijks in groepjes moeten repeteren anders wordt het ruzie. Op het podium slaat deze spanning vrijwel direct over op het publiek waardoor het gegarandeerd uitloopt op een grote puinzooi. Kortom: na één keer heb je meer dan genoeg gezien en zeker gehoord."

Er is ook een serieuze(re) versie: "De Goez Hool Band uit Aarle-Rixtel is in 1980 begonnen als Ganzegats Hofkapel en is in die hoedanigheid nog steeds tijdens carnavalsdagen in de kroegen te vinden. Sinds 1996 speelt de band ook naast de carnaval op leuke festivals. De 25-koppige band is de afgelopen jaren vrijwel niet van samenstelling gewijzigd waardoor een hechte muzikale gezelligheidsclub is ontstaan waar ouwehoeren, bier drinken en muziek maken op de 1e, 2e en 3e plaats staan. De arrangementen worden door eigen bandleden op maat geschreven en staan bol van de meerstemmigheid en niet bestaande tegenmelodieën."

- Harmonie De Goede Hoop is in 1874 begonnen als fanfare. In 1903 is het een harmonie geworden. Sinds 1986 heeft de harmonie de opleidingen geheel in eigen hand. Een aantal goede docenten, daarbij ondersteund door een opleidingscommissie, zorgt ervoor dat jaarlijks ca. 20 jonge en oudere muzikanten een examen afleggen. Resultaat is een aantal leerlingen van ca. 60, een leerlingenorkest, een opleidingsorkest en twee "oudere jongeren"-orkesten. Harmonie De Goede Hoop is uitgegroeid tot een dynamische vereniging met ca. 180 leden - in leeftijd variërend van ca. 10 tot 80 jaar - die, ieder op zijn of haar eigen wijze, veel plezier beleven aan de muziek. De clubgeest staat hoog in het vaandel.

- Sport: - T.S.C. Aan de Wielen is een recreatieve fietsvereniging met allerlei activiteiten, zowel in de zomer als in de winter. Zij organiseren vele fietstochten, met diverse afstanden en verschillende snelheden. Deze tochten kunnen zowel individueel als in groepverband gereden worden. Ook in de winter zijn er vele activiteiten zoals kaartavonden, crossen,een koppelcross, veldtoertochten, gezelligheidsavond, wandelen, kerstspeurtocht etc. - Voetbalvereniging ASV '33 is opgericht in... inderdaad. :-)

- Zorg: - In Mariëngaarde wonen mensen die langdurige zorg nodig hebben. Zij wonen in drie kleinschalige groepswoningen met elk zeven bewoners. In deze groepswoningen wonen psychogeriatrische bewoners: mensen die beschermd wonen omdat ze bijvoorbeeld dementerend zijn. Daarnaast kent Mariëngaarde twee kleinschalige woningen voor jonge mensen met dementie (afdeling De Molendreef) en twee groepswoningen voor mensen met een lichamelijke beperking.

Op het terrein van Mariëngaarde ligt ook de voormalige kapel, die is omgevormd tot medisch centrum. Deze historische kapel is mede behouden gebleven dankzij Stichting Monumentenbehoud Aarle-Rixtel en biedt onderdak aan een huisarts, tandarts en apotheek. Ook Zorgboog in Balans heeft hier haar intrek genomen. Je kunt bij hen terecht voor advies en behandeling voor lichamelijke of psychische klachten die het gevolg zijn van een chronische ziekte of die horen bij het ouder worden. Mariëngaarde ligt tegen het centrum van Aarle-Rixtel. Wat deze locatie onder meer zo bijzonder maakt, is de tuin. Het biedt niet alleen een mooi zicht vanuit de woningen, maar ook de mogelijkheid voor een wandeling op eigen terrein.

- Veiligheid: -  EHBO Aarle-Rixtel is opgericht in 1953 en is aangesloten bij de Nationale Bond voor EHBO, waarmee de kwaliteit van de lessen wordt gegarandeerd. Er is een professionele kaderinstructrice en twee LOTUS-instructeurs (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers). De lessen worden gegeven in de eigen oefenruimte in multifunctioneel gebouw De Dreef. In Aarle-Rixtel is ook een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren met behulp van een AED. Zij maken deel uit van AED Alert. Zij kunnen in geval van nood worden opgeroepen. Tijdens een opleiding reanimatie hebben zij ook geleerd hoe een AED (Automatische Externe Defibrillator) bediend moet worden. Deze AED's hangen op veel plaatsen in het dorp en zijn dag en nacht toegankelijk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Aarle-Rixtel en - idem pro. begr. (we nemen aan dat ze daar 'protestantse begraafplaats' mee bedoelen).

Reactie toevoegen