Aarle-Rixtel

Plaats
Dorp
Laarbeek
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

aarle rixtel kapel en pensionaat 1914 [640x480].jpg

Aarle Rixtel Kapel en Pensionaat 1914

Aarle Rixtel Kapel en Pensionaat 1914

NB gemeente Aarle-Rixtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Aarle-Rixtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Aarle-Rixtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Aarle-Rixtel

Terug naar boven

Status

- Aarle-Rixtel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Laarbeek. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- Wapen van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel.

- Toen Aarle en Rixtel nog twee aparte kernen waren, was Aarle de hoofdplaats.

- Onder het dorp Aarle-Rixtel vallen ook de buurtschappen Croy (grotendeels), De Biezen (grotendeels), De Wolfsputten (deels), Heikant, Het Laar (grotendeels), Peeldijk (deels), Scheepstal (deels) en Strijp. Dat zijn 8 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1883 Aarle-Rikstel.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Ganzegat.

Terug naar boven

Ligging

Aarle-Rixtel ligt N van Helmond, NO van Eindhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Aarle-Rixtel 225 huizen met 1.303 inwoners, verdeeld in dorp Aarle 135/701 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Rixtel 26/154, Heikant 30/210, Laar 9/69 en Strijp 25/169. De gemeente omvatte verder de buurtschappen Aschdonk, Koudenberg, Het Groenewoud, Overbrug en de Kijbroeken of Rijtbroeken. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Aarle-Rixtel, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Barthold van Heessel.

- In museum Heemkamer Barthold van Heessel vind je een groot aantal thema-gerichte collecties, waaronder archeologie, oude gereedschappen, klokkengieterij Petit & Fritsen, devotionalia / religieus erfgoed en een authentieke boerenherd met een uitgebreide inventaris.

- Verhalen over de geschiedenis van Aarle-Rixtel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aarle-Rixtel heeft 31 rijksmonumenten.

- Aarle-Rixtel heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Beschrijving orgel Onze Lieve Vrouw Presentatie (Mariakerk).

- Hagelkruis.

- Mariakapel O.L. Vrouw in 't Zand.

- Gevelstenen in Aarle-Rixtel.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het Kouwenbergs Kerkje is in korte tijd uitgegroeid tot een cultureel en sociaal centrum voor het dorp. Het project levert een bijdrage aan de leefbaarheid van de kern. Er zijn huiskamersessies met spraakmakende gasten, maar ook gewone mensen kunnen er hun verhaal vertellen of exposeren. Dit project laat zien dat particulier initiatief kan uitmonden in een levensvatbaar project. Door inzet van vrijwilligers en de vele activiteiten en gebruiksmogelijkheden kan de exploitatie zonder subsidie plaats vinden. Het project is een goed voorbeeld voor anderen die ook zoeken naar een manier om cultuurhistorisch waardevolle gebouwen in stand te houden.

- Carnaval. - Carnaval in Ganzegat - zoals Aarle-Rixtel in carnavalstijd heet - is een begrip. Als een van de oudste verenigingen in de omgeving is Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat er tot nu toe steeds in geslaagd om van carnaval een feest te maken waaraan heel Ganzegat plezier beleeft. Een greep uit de vele hoogtepunten: Kindercarnaval met haar eigen residentie, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een muziekrijke optocht die ieder jaar meer mensen trekt. De Ganzekwekavonden met steeds meer talent van eigen bodem, en de verkiezing van de beste kletser. Dweilen is hét muzikale hoogtepunt van het carnaval. De senioren- en bejaardenmiddag. Al deze activiteiten leveren het bewijs dat carnaval in Ganzegat echt leeft. Dat wordt mogelijk gemaakt door de vrijwillige inzet van vele inwoners. Om het hoge niveau van de feestelijkheden ook de komende jaren te garanderen blijft financiële steun altijd welkom.

- Oktoberfest Aarle-Rixtel.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Nieuws van de winkeliers, horeca-ondernemers e.a. bedrijven uit Aarle-Rixtel op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aarle-Rixtel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Aarle-Rixtel op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsplatform Aarle-Rixtel.

- Sport: - T.S.C. Aan de Wielen is een recreatieve fietsvereniging met allerlei activiteiten, zowel in de zomer als in de winter. Zij organiseren vele fietstochten, met diverse afstanden en verschillende snelheden. Deze tochten kunnen zowel individueel als in groepverband gereden worden. Ook in de winter zijn er vele activiteiten zoals kaartavonden, crossen,een koppelcross, veldtoertochten, gezelligheidsavond, wandelen, kerstspeurtocht etc. - Voetbalvereniging ASV '33 is opgericht in... inderdaad. :-)

- Zorg: - In Mariëngaarde wonen mensen die langdurige zorg nodig hebben. Zij wonen in drie kleinschalige groepswoningen met elk zeven bewoners. In deze groepswoningen wonen psychogeriatrische bewoners: mensen die beschermd wonen omdat ze bijvoorbeeld dementerend zijn. Daarnaast kent Mariëngaarde twee kleinschalige woningen voor jonge mensen met dementie (afdeling De Molendreef) en twee groepswoningen voor mensen met een lichamelijke beperking. 

Op het terrein van Mariëngaarde ligt ook de voormalige kapel, die is omgevormd tot medisch centrum. Deze historische kapel is mede behouden gebleven dankzij Stichting Monumentenbehoud Aarle-Rixtel en biedt onderdak aan een huisarts, tandarts en apotheek. Ook Zorgboog in Balans heeft hier haar intrek genomen. Je kunt bij hen terecht voor advies en behandeling voor lichamelijke of psychische klachten die het gevolg zijn van een chronische ziekte of die horen bij het ouder worden. Mariëngaarde ligt tegen het centrum van Aarle-Rixtel. Wat deze locatie onder meer zo bijzonder maakt, is de tuin. Het biedt niet alleen een mooi zicht vanuit de woningen, maar ook de mogelijkheid voor een wandeling op eigen terrein.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Aarle-Rixtel en - idem pro. begr. (we nemen aan dat ze daar 'protestantse begraafplaats' mee bedoelen).

Reactie toevoegen