Hazeldonk (Langeweg)

Plaats
Buurtschap
Moerdijk
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Hazeldonk (Langeweg)

Terug naar boven

Status

- Hazeldonk is een buurtschap en bedrijventerrein in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk. T/m 1996 gedeeltelijk gemeente Zevenbergen, gedeeltelijk gemeente Terheijden (dit betrof het gedeelte tussen de Zuiddijk en de Mark en was het uiterste westpuntje van de gemeente Terheijden. Op de oude plattegrond van de gemeente Terheijden, onderaan op die homepage, is dat goed te zien).

- De buurtschap Hazeldonk valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Langeweg, deels onder de stad Zevenbergen.

- Niet te verwarren met de buurtschap Hazeldonk in de gemeente Zundert en het daarbij gelegen bedrijventerrein Hazeldonk in de gemeente Breda.

- De buurtschap Hazeldonk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- “Hoe groot is het hoogteverschil tussen een donk en zijn omgeving? Hierop kan de hoogtekaart een antwoord geven. Bezien wij bijvoorbeeld Hazeldonk in het uiterste westen van Terheijden. Hier ligt nog steeds een behoorlijke hoogte (alhoewel er ook delen van afgegraven zijn). De kop werd in 1383 de ‘nol van haseldonc’ genoemd, wel een teken dat er een groot hoogteverschil te zien was (nol = zandheuvel, duin, bult). In 1325 spreekt men van ‘thoeghste van den berghe te Lindonc die men heet de Nol’ (de hoogte werd zowel Hazeldonk als Lijndonk genoemd). De donk is nog steeds meer dan een meter hoger dan de omgeving (+ 1,1 meter tegen 0,4 meter beneden NAP in de noordelijk gelegen Spiepolder). In het zuiden stroomt de Mark. Volgens een beschrijving uit circa 1921 bestond de donk uit ‘eene uitgestrekte verhooging of zandheuvel…, welke zich van de omringenden grond onderscheidt door zijne zelfstandigheid, bestaande uit zavelig zand, terwijl de nabijliggende grond uit klei bestaat’”. (1)
- Voor een verklaring van het toponiem donk zie ook bij de buurtschap Donk gemeente Etten-Leur.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap en het bedrijventerrein Hazeldonk ligt ZO van de stad Zevenbergen en ZW van het dorp Langeweg, in het uiterste ZW van het dorpsgebied ervan, rond de weg Hazeldonk, het zuidelijkste gedeelte van de weg Zuiddijk (= de weg naar het dorp Langeweg) en verder W en voornamelijk O van het zuidelijkste gedeelte van de Hazeldonkse Zandweg (de weg van Zevenbergen naar Etten-Leur), en ligt N en NW van buurtschap en bedrijventerrein Zwartenberg en aan de N (Zevenbergse) oever van de rivier Mark. De buurtschap ligt verder N van het dorp Etten-Leur, ZW van het dorp Zevenbergschen Hoek, WZW van Knooppunt Zonzeel (A16/A59) en het dorp Terheijden, W van de A16 en NW van het dorp Prinsenbeek en de stad Breda.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Hazeldonk heeft ca. 10 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 30 inwoners. Het bedrijventerrein Hazeldonk heeft een netto-oppervlakte van 16 hectare. De maximale hindercategorie is 4.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de doodlopende weg Hazeldonk, een zijweg van de Zuiddijk, ligt een aantal karakteristieke panden, waaronder twee(!) die getooid zijn met het opschrift ‘Hazeldonk’.

Reactie toevoegen