Ambt Doetinchem

Voormalige gemeente
Doetinchem
Achterhoek
Gelderland

gemeente_ambt_doetinchem_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ambt Doetinchem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Ambt Doetinchem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Ambt Doetinchem

Terug naar boven

Status

- Ambt Doetinchem is een voormalige gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Ambt Doetinchem was in 1812 toegevoegd aan de gemeente Hummelo, in 1818 weer van die gemeente afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, en is in 1920 samen met de gemeente Stad Doetinchem opgegaan in de nieuwe gemeente Doetinchem.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Ambt Doetinchem omvatte het landelijk gebied om de stad Doetinchem. Zie hierna voor welke kernen onder de gemeente vielen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de gemeente Ambt Doetinchem 392 huizen met 2.663 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Dichteren 53/384 (= huizen/inwoners), Langerak 54/386, IJzevoorde 131/839, Gaanderen 76/482 en Oosselt 78/572.

Hiervan zijn alleen Langerak en IJzevoorde nog altijd buurtschappen. Gaanderen is tegenwoordig een dorp en de voormalige buurtschappen Dichteren en Oosseld zijn fors uitgebreid met nieuwbouw en als wijken opgegaan in de kern Doetinchem. Met dien verstande dat het buitengebied tussen A18 en de Bielheimerbeek (= een zijtak van de Oude IJssel en de grens met het dorp Gaanderen) ook nog deel uitmaakt van de oude buurtschap Oosseld. Maar vandaag de dag wordt met de benaming Oosseld doorgaans gedoeld op de wijk van Doetinchem N van de A18.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het pand op Varssveldseweg 106 is in 1861 gebouwd als gemeentehuis voor de gemeente Ambt Doetinchem. Van 2009 tot 2018 was het het onderkomen van kerkgenootschap Leef!, dat eind 2018 is verhuisd naar een nieuw onderkomen op de Kruisberg. In 2019 is het pand aan de binnenkant volledig verbouwd. Omdat het een gemeentelijk monument is, mag er aan de buitenzijde niets worden veranderd. In 2020 is het pand namelijk herbestemd tot een Moeder- en Kindhuis van zorginstelling Pluryn, bedoeld voor moeders (of vrouwen die zwanger zijn) onder de 23 jaar, die hun kinderen niet zelfstandig kunnen opvoeden. Er was behoefte aan een dergelijke voorziening in deze omgeving, want voorheen waren deze er in de wijde regio verder alleen in Arnhem en Zutphen. In het pand zijn 19 appartementen gerealiseerd.

"Omdat het voormalige gemeentehuis van Ambt Doetinchem een gemeentelijk monument betreft, is er met zorg gekeken naar het behoud van zoveel mogelijk originele elementen. De gevels zijn volledig hersteld en opnieuw gevoegd. De oorspronkelijke sporen kap is gehandhaafd gebleven. Bestaande houten kozijnen zijn behouden en voorzien van monumentaal isolatieglas. Ook zit binnen nog de oude kluis, waar vroeger alle waardevolle spullen werden bewaard." Aldus aannemer Takkenkamp Groep, die de verbouwing heeft uitgevoerd.

Reactie toevoegen