Wehl

Plaats
Dorp
Doetinchem
Liemers
Gelderland

wehl_dorpsraad_wehl.png

Stichting Dorpsraad Wehl stelt zich ten doel het woon- en leefklimaat in de voormalige gemeente Wehl (= Wehl, Nieuw Wehl, Bedrijvenpark A18 en het buitengebied) in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren.

Stichting Dorpsraad Wehl stelt zich ten doel het woon- en leefklimaat in de voormalige gemeente Wehl (= Wehl, Nieuw Wehl, Bedrijvenpark A18 en het buitengebied) in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren.

Wehl

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Wehl.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Wehl.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wehl.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wehl (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Wehl is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Doetinchem. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Wehl.

- Onder het dorp Wehl vallen ook de buurtschappen Heidekant, Kleindorp, Plantage en Wehlse Broek. Vanouds was er ook een buurtschap Meerenbroek (1840 Merenbroek) (O van Wehl). Tegenwoordig wordt dit beschouwd als onderdeel van het gebied Wehlse Broeklanden, zie daarvoor verder bij Wehlse Broek. Voor de postadressen valt ook het dorp Nieuw Wehl onder Wehl.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Wèèl.

Oudere vermeldingen
1200 Wele, 1234 in Welle, 1357/1365 Weel, 1840 Wehl, 1883 Weel, 1887 Wehl.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Gezien de ligging kan het moeilijk gaan om weel, wiel ´door dijkbreuk ontstane kolk´. De spelling met h is Duitse invloed.(1)

Anekdote
Een aardige anekdote is dat Karel de Grote op de Hettenheuvel zou hebben gestaan, over de vlakte van Wehl zou hebben uitgekeken en zou hebben gezegd: "Wat Een Heerlijk Land", waarbij de eerste letters van de woorden het woord Wehl vormen.

Terug naar boven

Ligging

Wehl ligt W van Doetinchem en grenst in het Z aan de A18.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Wehl 287 huizen met 1.981 inwoners, verdeeld in dorp Wehl 59/408 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Meerenbroek 58/394, Wehlse Broek 64/419, Heidekant 61/435 en Achter Wehl (= het huidige Nieuw Wehl) 45/325.

- Tegenwoordig heeft het dorp Wehl ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners (elders worden getallen van ca. 6.800 genoemd maar dat betreft de voormalige gemeente Wehl die ook het dorp Nieuw Wehl omvatte, dan wel de postale woonplaats Wehl waar het dorp Nieuw Wehl ook bij is inbegrepen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Sinds 1406 viel Wehl onder de graven van Kleve. Tot 1647 was Wehl een deel van het ambt Liemers. Daarna kwam het aan de graven van Bergh als afzonderlijke heerlijkheid, die tot 1816 onder soevereiniteit van Pruissen bleef. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp door nieuwbouw fors in omvang toegenomen.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Wehl, kunt u terecht bij de Oudheidkundige Vereniging Wehl.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wehl heeft 8 rijksmonumenten (deels in Nieuw Wehl).

- Wehl heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Sint Martinuskerk. Deze oorspronkelijke pseudobasiliek is in 1916 op de twee westelijke schiptraveeën na afgebroken en in neogotische trant herbouwd. De romaanse toren uit de 12e eeuw, met vierkante traptoren tegen de noordgevel en latere kop, bleef behouden.

- Mariakapellen.

- De voormalige graansilo bij het NS-station, die in 1998 leeg is komen te staan, wordt in 2015 herontwikkeld tot bedrijfsverzamelgebouw.

- Gevelstenen in Wehl.

- Museum Ut Olde Ambacht. Ambachten en gereedschappen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De timmerman gebruikt al sinds eeuwen de hamer en zaag, maar hoe zagen die er honderd jaar geleden ook alweer uit? Hetzelfde geldt voor de hulpmiddelen die de bakker, de smid, de drukker, de kuipenmaker en de klompenmaker dagelijks in de hand namen om hun vakmanschap te bewijzen. Museum Ut Olde Ambacht telt meer dan 15.000 gegroepeerde artikelen die een uniek verhaal vertellen. Ze tonen de logica van de menselijke geest, de kunst van 101 ambachten en de perfectie van handwerk. Overigens is het voortbestaan van het museum anno 2014 onzeker. Het museum wil verhuizen naar het gebouw van de voormalige St. Jozefschool, maar het is nog niet zeker of de financiering daarvan gaat lukken.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Wehl.

 

Reacties

(1)

Hallo wij zijn sinds 1992 in het bezit van de boerderij 'De Grindslag' aan de Grindstraat nr. 8. Nu willen we graag op onze boerderij het bouwjaar laten zetten, alleen kunnen we er niet precies achter komen wat het bouwjaar nu is, we krijgen te horen rond het jaar 1870? Kunnen jullie ons hierbij verder helpen of weten jullie waar we het anders te weten kunnen komen.
mvg fam. Lamers

Red.:
Hopelijk kan de Oudheidkundige Vereniging Wehl u verder helpen. De link naar de site van die vereniging vindt u onder het kopje Geschiedenis hierboven.

Reactie toevoegen