IJzevoorde

Plaats
Buurtschap
Doetinchem Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

IJzevoorde

Terug naar boven

Status

- IJzevoorde is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, in deels gemeente Doetinchem (t/m 1919 gemeente Ambt Doetinchem), deels gemeente Bronckhorst (t/m 2004 gemeente Zelhem).

- De buurtschap IJzevoorde valt, ook voor de postadressen, deels onder de stad Doetinchem, deels onder het dorp Zelhem.

- Aan de Doetinchemse kant heeft de buurtschap IJzevoorde officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en is er dus sprake van een eigen bebouwde kom. Het Zelhemse gedeelte is niet bebord.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap IJzevoorde ligt NO van de stad Doetinchem, rond het N gedeelte van de weg Loordijk en rond het kruispunt van deze weg en de wegen Turfweg, Lageweg en Stadsedijk. De grens tussen de gemeenten Doetinchem in het Z en Bronckhorst in het N loopt hier langs de Turfweg en het O verlengde daarvan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap IJzevoorde 131 huizen met 839 inwoners in de gemeente Ambt Doetinchem. Onder de gemeente Zelhem wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- IJzevoorde had van 1885-1923 een station (formeel 'stopplaats') aan de spoorlijn Ruurlo-Doetinchem.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De voetbalvereniging organiseert jaarlijks op een zondag begin februari de Snertloop, een wandeltocht door de omgeving van IJzevoorde.

- Rommelmarkt (op een zaterdag in april).

- Toneelvereniging Heidenhoek IJzevoorde Slangenburg, beter bekend als THIJS, is een gezellige toneelclub. 2x per jaar (begin mei en eind november) brengen ze een nieuw stuk op de planken in buurthuis De Pokkershutte. Nieuwe leden zijn altijd welkom.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Diverse landgoederen.

- De IJzevoordse Beek loopt van IJzevoorde naar de IJssel.

Terug naar boven

Links

- Buurthuis: - Buurthuis De Pokkershutte.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool IJzevoorde heeft ca. 60 leerlingen. Er is tevens een peuterspeelzaal. De basisschool en het inpandige sociaal-cultureel centrum Pokkershutte zijn in 2009 gerenoveerd. Een teken dat een kleine school wel degelijk topkwaliteit kan leveren, is de reactie van Hanspeter Zeller op de Facebookpagina van de school: "Ik vraag mij eerlijk af waarom er "slechts" 5 sterren zijn. Deze SUPERschool, waar alle 4 mijn kleinkinderen naar school gingen/gaan, zou volgens mij namelijk nog meer sterren verdienen! Opa Zeller." Zo, die kunnen ze in hun zak steken!

- Muziek: - Gemengde Zangvereniging Hosanna is voor zover ons bekend niet meer met een website of -pagina op het internet aanwezig.

- Sport: - Schietsportvereniging IJzevoorde Slangenburg (SIJS) is opgericht naar aanleiding van de opheffing van de toenmalige schaatsclub in de buurtschap. Er werd vroeger geschaatst op de gracht van kasteel Slangenburg, maar dit werd op een gegeven moment onmogelijk gemaakt door de aanleg van een brug over de gracht. Voorzitter van de schaatsclub H. Dales en penningmeester J. Roenhorst vroegen zich af of een schietvereniging een alternatief zou kunnen zijn voor de schaatsclub. Bij veevoederbedrijf Kemper in de buurtschap werd in de opslagruimte een baantje gemaakt tussen de zakken veevoeder. Dat heeft ongeveer een half jaar geduurd.

Daarna kreeg men de gelegenheid om in het voormalige Zondagschoolgebouw te gaan schieten (op de kruising Turfweg / Diepengoorsestraat). Die locatie ligt exact op de grens van de gemeente Doetinchem en de toenmalige gemeente Zelhem. De schutter zat in Doetinchem te schieten op een kaart die op Zelhems grondgebied stond... In het verderop gelegen IJzevoorde werd in 1985 de kleuterschool ondergebracht in een nieuw gebouwde basisschool waardoor er een gebouw vrij kwam. SIJS kreeg de gelegenheid om het gebouw over te nemen. Er is door vele vrijwilligers hard gewerkt aan een moderne schietaccommodatie met 10 banen voor zowel lucht- als vuurschutters, met een elektronisch kaarttransportsysteem.

- Wat in 1980 is begonnen als een initiatief van vrienden, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in IJzevoorde en ver daarbuiten: Verenigd IJzevoords Volleybal (VIJV). Het is een kleine vereniging met een intieme sfeer en een hechte band van de leden met de vereniging en met elkaar. Ieder nieuw lid voelt zich direct thuis en dat komt het speelplezier en de sportieve prestaties alleen maar ten goede. Een andere belangrijk uitgangspunt binnen VIJV is dat ze niet het club- of teambelang voorop stellen. Ze luisteren naar de wensen van de leden en kijken in hoeverre hieraan kan worden tegemoet gekomen. De vereniging heeft ruim 40 actieve leden, verdeeld over 3 teams. Ze hebben een dames- en een heren recreantenteam, en een damesteam dat competitie speelt. Ze trainen en spelen in de gymzaal van buurthuis De Pokkershutte in IJzevoorde.

Naast de sportieve prestaties gedurende het seizoen, organiseren ze jaarlijks enkele activiteiten zoals een barbecue bij de start van het volleybalseizoen en een Stratentoernooi direct aan het begin van het nieuwe jaar. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Spreekt hun verhaal van hiervoor je aan, neem dan gerust contact met ze op en kom een paar keer zonder verplichtingen meetrainen om te kijken of het iets voor je is. - Facebookpagina VIJV Dames 1.

- De IJzevoordse Gymnastiek Vereniging (IJ.G.V.) is een gezellige vereniging met ruim 170 leden. Er worden vier sporten bedreven: Turnen / Gymnastiek; Bodyfit; Volleybal; Free Running. De volleyballers spelen geen competitie, maar doen wel aan verschillende toernooien mee. Een aantal turners en turnsters doet mee aan wedstrijden. Ieder presteert hier naar eigen kunnen. Naast de oefenuren, toernooien, demonstraties en wedstrijden kent IJ.G.V. ook verschillende nevenactiviteiten zoals het Jeugdkamp, het Eindejaarstoernooi en het Sinterklaasfeest voor de kleuters. Een ander jaarlijks terugkerend hoogtepunt is de uitvoering waar aan (eigen) publiek de kunsten worden vertoond.

Reactie toevoegen