IJzevoorde

Plaats
Buurtschap
Doetinchem Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

IJzevoorde

Terug naar boven

Status

- IJzevoorde is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, in deels gemeente Doetinchem (t/m 1919 gemeente Ambt Doetinchem), deels gemeente Bronckhorst (t/m 2004 gemeente Zelhem).

- De buurtschap IJzevoorde valt, ook voor de postadressen, deels onder de stad Doetinchem, deels onder het dorp Zelhem.

- Aan de Doetinchemse kant heeft de buurtschap IJzevoorde officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en is er dus sprake van een eigen bebouwde kom. Het Zelhemse gedeelte is niet bebord.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap IJzevoorde ligt NO van de stad Doetinchem, rond het N gedeelte van de weg Loordijk en rond het kruispunt van deze weg en de wegen Turfweg, Lageweg en Stadsedijk. De grens tussen de gemeenten Doetinchem in het Z en Bronckhorst in het N loopt hier langs de Turfweg en het O verlengde daarvan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap IJzevoorde 131 huizen met 839 inwoners in de gemeente Ambt Doetinchem. Onder de gemeente Zelhem wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

IJzevoorde had van 1885-1923 een station (formeel 'stopplaats') aan de spoorlijn Ruurlo-Doetinchem.

De buurtschap IJzevoorde heeft een basisschool (met ca. 60 leerlingen), een peuterspeelzaal, een café en een rijk verenigingsleven, waaronder een schietvereniging, zangvereniging Hosanna, een volleybalvereniging en een toneelvereniging. De basisschool en het inpandige sociaal-cultureel centrum Pokkershutte zijn in 2009 gerenoveerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De voetbalvereniging organiseert jaarlijks op een zondag begin februari de Snertloop, een wandeltocht door de omgeving van IJzevoorde.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Diverse landgoederen.

- De IJzevoordse Beek loopt van IJzevoorde naar de IJssel.

Reactie toevoegen